Αισθάνεσαι ότι οι γονείς σου έχουν μεγαλύτερη αδυναμία στην αδερφή σου; - AllYou.gr

Search

Αισθάνεσαι ότι οι γονείς σου έχουν μεγαλύτερη αδυναμία στην αδερφή σου;

Μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τις υποψίες σου.

22 Απριλίου 2016
Συντάκτης : Γεωργία Κοντού

Μήπως όταν ήσουν μικρή έτρωγες πάντα εσύ όλες τις τιμωρίες για τις σκανταλιές στο σπίτι, ενώ η αδερφή σου την έβγαζε καθαρή; Ή μήπως εκείνης της έκαναν όλα τα χατίρια, ενώ εσύ έπρεπε να κάνεις ολόκληρο αγώνα για να διεκδικήσεις το παραμικρό; 

Αν αισθάνεσαι ότι οι γονείς σου είχαν –ή έχουν ακόμα– αδυναμία στα αδέρφια σου, ίσως να μην είναι ιδέα σου. Σύμφωνα με έρευνα της κοινωνιολόγου Κάθριν Κόνγκερ, οι περισσότεροι γονείς όντως ξεχωρίζουν ένα από τα παιδιά τους. 

Η ειδικός πήρε συνέντευξη από 384 ζεύγη αδερφών, ρωτώντας τον καθένα αν όταν ήταν παιδί ένιωθε ο ριγμένος ή ο ευνοημένος της οικογένειας. Όταν στη συνέχεια πήρε συνέντευξη από τους γονείς τους, το 70% των μπαμπάδων και των 74% των μαμάδων ομολόγησαν στην ερευνήτρια, παρόλο που δεν το είχαν πει παραδεχτεί στα παιδιά τους, ότι κάποιο από αυτά το αντιμετώπιζαν πιο ευνοϊκά. 

Η Κόνγκερ ανακάλυψε ότι όταν είμαστε η αδυναμία των γονιών μας –ή όταν αυτή τη θέση κατέχει κάποιο από τα αδέρφια μας– το καταλαβαίνουμε, παρόλο που αν ρωτήσουμε τους γονείς μας εκείνοι θα το αρνηθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα πρωτότοκα είναι σε πλεονεκτική θέση, ίσως επειδή είναι, έστω για λίγο καιρό, τα μοναχοπαίδια της οικογένειας ή γιατί συνήθως αυτά αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν τις γονεϊκές προσδοκίες για αριστεία στο σχολείο.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!