Δοκιμάστε το: Αυτό το παιχνίδι θα μάθει στο παιδί σου την «κατηγοριοποίηση» - AllYou.gr

Search

Δοκιμάστε το: Αυτό το παιχνίδι θα μάθει στο παιδί σου την «κατηγοριοποίηση»

Τι βυθίζεται και τι επιπλέει;

> ΠΑΙΔΙ ::
17 Μαρτίου 2015

H ελεύθερη εξερεύνηση των υλικών βοηθά τα παιδιά να βρουν ομοιότητες και διαφορές στα αντικείμενα, που θα τα βοηθήσει αργότερα στη διαδικασία της ταξινόμησης.

Η ικανότητα της ταξινόμησης είναι μια πολύ βασική προμαθηματική διαδικασία, που χρειάζεται να κατακτήσει το παιδί από νωρίς.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα πριν την βασική αριθμητική. Με την κατηγοριοποίηση, οι πληροφορίες που λαμβάνει θα γίνουν γνώσεις που θα μπορεί να τις ανακαλεί και να τις χρησιμοποιεί όπου χρειάζεται.

Ένα τέτοιο γνωστικό παιχνίδι για μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά που δυσκολεύονται στην κατηγοριοποίηση είναι το: "Τι βυθίζεται και τι επιπλέει".

Μπορεί να γίνει την ώρα του μπάνιου, στην αυλή, σε μια λεκάνη, στη θάλασσα.

Υλικά: Μια λεκάνη με νερό ή στη μπανιέρα την ώρα που κάνετε μπάνιο στο παιδί, διάφορα αντικείμενα που επιπλέουν ή βυθίζονται (φτερό, φελός, συνδετήρας, καλαμάκι, πέτρα, κέρμα, μπάλα από βαμβάκι, πλαστικό τουβλάκι, χαρτί κτλ)

Δραστηριότητα: Προτρέψτε το παιδί να πειραματιστεί ρίχνοντας τα αντικείμενα στο νερό. Ταυτόχρονα του κάνετε ερωτήσεις: "Ποιο επιπλέει και Ποιο όχι;", "Τι διαφορετικό έχει το αντικείμενο που επιπλέει από αυτό που δεν επιπλέει;". Με αυτό το τρόπο τονίζετε αυτές τις διαφορές δηλ. "Βλέπεις αυτό είναι πιο ελαφρύ, βαρύ, μεγάλο, μικρό κτλ";

Tip: Μη ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε το ανάλογο λεξιλόγιο που παραπέμπει στα διαφορετικά χαρακτηριστικά!

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά από 3 χρονών σαν ένα γνωστικό παιχνίδι. Απαραίτητο σε παιδιά με ανωριμότητα και σε παιδιά με δυσαριθμησία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες που θέλουν να εξασκηθούν στην ταξινόμηση. Γίνετε από γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.

Πηγή: familylife.gr

 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!