Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να χωρίσεις κάποιον που ακόμα αγαπάς

Κάθε τέλος μια νέα αρχή… δες πώς να το κάνεις πιο εύκολο και λιγότερο επώδυνο



Σε κανέναν δεν αρέσει να χωρίζει με τον σύντροφό του, αλλά ο χωρισμός με κάποιον που ακόμα αγαπάς είναι ακόμα πιο αφόρητος. Νιώθεις σαν να ξεριζώνεται η καρδιά σου κάθε μέρα. Μπορείτε να το αναβάλετε για όσο περισσότερο μπορείτε, προσπαθώντας να πείσετε τον εαυτό σας ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αν απλώς περιμένετε κάτι τέτοιο να συμβεί, αλλά απλώς το κάνετε χειρότερο για τον εαυτό σας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μόλις το τελειώσετε μέσα σας, θα νιώσετε καλύτερα, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος για να θεραπευτείτε. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να τα βγάλετε πέρα λίγο πιο εύκολα. Δείτε πώς μπορείτε να χωρίσετε με κάποιον που ακόμα αγαπάτε και να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες.

Να πώς να χωρίσετε με κάποιον που αγαπάτε ακόμα

Αποδεχτείτε ότι η αγάπη δεν είναι αρκετή.

Μοιάζει με ένα παγωμένο ντους, έτσι δεν είναι; Από τη δική μου εμπειρία, όταν ήμουν νέα και αφελής, πίστευα ότι η αγάπη ήταν αρκετή για να διορθώσει τα προβλήματά μας, αλλά τα προβλήματα δεν βελτιώθηκαν, χειροτέρεψαν. Η αγάπη δεν είναι πάντα αρκετή για να σώσει μια σχέση. Το ότι τον αγαπάς δεν σημαίνει ότι θα διαρκέσει για πάντα.

Συνειδητοποίησε ότι δεν φταις εσύ.

Αν είχα κάνει αυτό ή εκείνο. Δεν τον αγάπησα αρκετά; Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου. Δεν φταις εσύ (ή κάποιος άλλος, για αυτό το θέμα). Μερικές φορές τα ζευγάρια πηγαίνουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις ή απλώς η αρχική χημεία εξαφανίζεται. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η σχέση δεν λειτουργεί πια.

Σκεφτείτε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Είναι πραγματικά το καλύτερο να κλαις για να κοιμηθείς το βράδυ; Όχι. Εάν είστε τόσο χάλια, ήρθε η ώρα να τελειώσετε τα πράγματα. Θα προχωρήσετε. Θα συνειδητοποιήσετε κάποια στιγμή ότι υπάρχει μια αγάπη πιο δυνατή από αυτό που νιώθετε τώρα. Πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ραγίσετε την καρδιά σας.

Δημιουργήστε πρώτα κάποια υποστήριξη.

Έκανα το τραγικό λάθος και δεν μίλησα με τους φίλους και την οικογένειά μου πριν τελειώσω τη σχέση. Διέκοψα τα πράγματα και δεν είχα νιώσει ποτέ τόσο μόνη. Ενημερώστε τους φίλους και/ή την οικογένειά σας τι συμβαίνει ώστε να έχετε τουλάχιστον ένα άτομο με το οποίο μπορείτε να μιλήσετε πριν τελειώσετε τα πράγματα. Χρειάζεστε υποστήριξη πριν και μετά για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το περάσετε μόνοι σας.

Αφιερώστε λίγο χρόνο μετά τον χωρισμό.

Ξέρω ότι είναι δύσκολο να σκεφτείτε τη ζωή μετά τον χωρισμό. Το μόνο πράγμα που έκανα σωστά ήταν να σκεφτώ τι να κάνω αμέσως μετά που θα με βοηθούσε να θεραπευτώ. Αναδιοργάνωσα το πρόγραμμά μου, ώστε να έχω αρκετές μέρες μόνο για να κλειδωθώ και να παίξω μουσική. Μπορείτε να προγραμματίσετε διακοπές, να συναντηθείτε με φίλους ή απλώς να πάρετε λίγες μέρες άδεια από τη δουλειά. Απλώς αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαχειριστείτε αυτό το πρώτο κύμα συναισθημάτων.

Πάρτε μερικά χαρτομάντιλα και μιλήστε.

Δεν μου αρέσει να κλαίω, αλλά αφέθηκα σε ένα θεραπευτικό κλάμα όταν χώρισα με τον άντρα που ήμουν ερωτευμένη. Ήταν επίσης η μοναδική φορά που είδα κι εκείνον να κλαίει. Δεν μπορούσα καν να βγάλω το «πρέπει να μιλήσουμε» χωρίς να ραγίσει η φωνή μου. Μείνετε δυνατοί όμως. Πείτε αυτό που θέλετε να πείτε και να έχετε σεβασμό και προς τον εαυτό σας και τον άλλον. Το τέλος είναι κάτι που πληγώνει, οπότε δεν πειράζει να κλάψεις. Πες το αντίο μέσα από τα δάκρυα.

Να είστε ειλικρινείς και άμεσοι αλλά όχι σκληροί.

Ξέρετε ότι η σχέση πρέπει να τελειώσει. Μην το πάτε γύρω γύρω και μην τραβάτε τη συζήτηση σε μάκρος. Να είστε ειλικρινείς και αληθινοί σχετικά με την επιθυμία σας να χωρίσετε. Πείτε του γιατί φεύγετε, αλλά μην κουνάτε το δάχτυλο και μην ξεσπάτε σε κατηγορίες. Επίσης, μην του επιτρέψετε να σας παρασύρουν να μείνετε. Η απόφασή σας πρέπει να είναι οριστική.

Μείνετε μακριά όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ήθελα τόσο πολύ να τσεκάρω τι κάνει. Ήξερα ωστόσο ότι αν το έκανα, θα μπορούσα να προβώ σε κάτι ανόητο όπως να ξαναβρεθούμε μαζί. Φυσικά, ακόμη και το να τον έβλεπα παροδικά πονούσε σαν κόλαση. Αποφύγετε να τον ελέγξετε στο Instagram ή να κάνετε παρέα στα ίδια μέρη. Απλώς μείνετε μακριά και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να τον ξεπεράσετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον χωρισμό με κάποιον που ακόμα αγαπάτε

Αποφύγετε τη φιλία προς το παρόν.

Τώρα δεν είναι η ώρα να προσπαθήσετε να γίνετε φίλοι. Ορίστε μια στιγμή στο μακρινό μέλλον για να μιλήσετε για αυτό. Δεν θα μπορείτε να είστε απλώς φίλοι. Είτε θα κολλήσετε ξανά και θα χωρίσετε ξανά είτε θα καταλήξετε να μισείτε ο ένας τον άλλον. Είναι καλύτερο να μείνετε χώρια.

Απαλλαγείτε από όλες τις υπενθυμίσεις.

Δεν λέω ότι πρέπει να πετάξετε τίποτα, αλλά αφαιρέστε τις φωτογραφίες του και βάλτε τυχόν ειδικά δώρα σε ένα κουτί στην ντουλάπα σας. Έχω ακόμα δώρα που μου έκανε ο πρώην μου, αλλά στην αρχή τα άφησα όλα μακριά από τα μάτια μου. Ήταν πολύ οδυνηρό να το αντιμετωπίσω.

Κλάψε όποτε χρειαστεί.

Ακούς ένα τραγούδι που σου τον θυμίζει; Κλάψε αν χρειαστεί. Ξέρεις πώς κρατάς καθαρή μια πληγή στο χέρι σου; Τα δάκρυα είναι σαν να πλένεις την καρδιά σου, οπότε άφησέ τα όλα να βγουν έξω. Μια μέρα, δεν θα έχεις πια διάθεση να κλάψεις. Κάθε μέρα ένιωθα καλύτερα. Έκλαψα για αρκετές μέρες και μετά μόνο μερικές φορές την επόμενη εβδομάδα. Τελικά, περίπου ένα μήνα αργότερα, τίποτα δεν έκανε πια τα δάκρυα να χυθούν.

Παραλείψτε το αποχαιρετιστήριο σεξ.

Το σεξ είναι πάντα απολαυστικό, αλλά όχι μετά από μια σοβαρή σχέση όπως αυτή. Είναι πολύ εύκολο να μεταφέρεις την αγάπη σου στο σεξ και αυτό δεν πρόκειται να τελειώσει καλά. Μείνετε ελεύθεροι και παραλείψτε το κρεβάτι προς το παρόν. Πραγματικά δεν θέλετε να αρχίσετε να κλαίτε στη μέση του σεξ αποχωρισμού, σωστά;

Αφήστε τους φίλους σας να σας βοηθήσουν.

Μπορεί να απομονώθηκα μου για λίγες μέρες, αλλά οι φίλοι μου εξακολουθούσαν να τηλεφωνούν καθημερινά. Μετά από αρκετές μέρες, βγήκα έξω μαζί τους. Δεν ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά με βοήθησε να τους έχω κοντά μου. Μην τους αποκλείσετε. Μιλήστε τους, αφήστε τους να σας αποσπάσουν την προσοχή.

Θρηνήστε, αλλά όχι για πάντα...

Θα θρηνήσετε. Δεν γίνετε να γλιτώσετε το δράμα. Απλά μην το επιδεινώνετε. Ξέρετε, κοιτάζοντας τη φωτογραφία του ή βλέποντας ένα βίντεο με τους δυο σας ξανά και ξανά. Μην το κάνετε σκόπιμα χειρότερο. Μπορείτε να ακούσετε μερικά τραγούδια χωρισμού ή να παρακολουθήσετε μια ρομαντική ταινία. Απλώς μην κάνετε πράγματα που εμποδίζουν τη διαδικασία επούλωσης.

Να θυμάστε ότι ο πόνος θα τελειώσει σύντομα.

Το να χωρίσετε με κάποιον που αγαπάτε μπορεί να μοιάζει σπαρακτικό. Μπορεί να αισθάνεστε καλύτερα σε μερικές εβδομάδες ή μπορεί να χρειαστούν μερικούς μήνες ή περισσότερο. Πιστέψτε με όμως ότι ο πόνος που νιώθετε τώρα θα τελειώσει. Θα ερωτευτείτε ξανά. Ακριβώς όπως με κάθε πόνο ή λύπη, θα πάρει χρόνο. Δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεσαι και θα βγείτε ακόμα πιο δυνατή στην άλλη πλευρά.

Το να πονάει η καρδιά σας δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό να το βιώνεις, αλλά είναι κάτι που όλοι περνάμε κάποια στιγμή στη ζωή μας. Δεν μπορείτε να το αποφύγετε εντελώς, αλλά μπορείτε να κάνετε μικρά πράγματα για να ανακουφίσετε τον πόνο σας και να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι ο τρόπος που νιώθετε τώρα δεν θα διαρκέσει για πάντα. Θα αγαπήσεις ξανά και θα είσαι ξανά ευτυχισμένος. Δεν τίθεται θέμα για αυτό.

Αν νιώθεις ότι δεν θα ξεπεράσεις ποτέ τον χωρισμό με κάποιον που ακόμα αγαπάς

Είναι απολύτως φυσικό να νιώθετε ότι δεν θα ξεπεράσετε ποτέ τον πόνο που νιώθετε αποχαιρετώντας το άτομο που θεωρούσατε ότι θα ήσασταν μαζί για πάντα (ή τουλάχιστον για πολύ καιρό). Όταν αισθάνεστε ότι βρίσκεστε σε μια απελπιστική κατάσταση και ότι είστε καταδικασμένοι να μείνετε μόνοι και δυστυχισμένοι για πάντα, να τι πρέπει να θυμάστε:

Αν ήταν γραφτό, θα ήταν.

Φυσικά αυτό δεν είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό είναι αλήθεια. Όταν οι άνθρωποι και οι καταστάσεις προορίζονται για εμάς, κατά κάποιο τρόπο η ζωή βρίσκει έναν τρόπο να το αφήσει να λειτουργήσει. Αν υποτίθεται ότι ήσασταν με αυτό το ξεχωριστό άτομο που ακόμα αγαπάτε πολύ, δεν θα χωρίζατε μαζί του. Ή θα βρίσκατε με κάποιο τρόπο τον δρόμο για να επιστρέψετε ο ένας στον άλλο. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, υπάρχει λόγος για αυτό. Εμπιστευτείτε αυτόν τον λόγο ακόμα κι αν δεν τον γνωρίζετε ή δεν τον καταλαβαίνετε αυτή τη στιγμή.

Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να εργαστείτε για να χτίσετε μια ζωή που αγαπάτε.

Αυτό που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή είναι μια απόσπαση της προσοχής για τη ραγισμένη καρδιά σας και τι καλύτερη απόσπαση της προσοχής μπορεί να υπάρξει από το να εστιάζετε στον εαυτό σας και σε όλα τα πράγματα που θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας; Ίσως θέλετε να προχωρήσετε στην καριέρα σας ή να μάθετε μια νέα γλώσσα. Ίσως πάντα ονειρευόσασταν να τρέξετε έναν μαραθώνιο ή να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο. Τώρα είναι η ώρα σας να το κάνετε. Όχι μόνο θα βελτιώσει τη ζωή σας, αλλά θα κρατήσει το μυαλό σας μακριά από τον πρώην σας.

Υπάρχει κάποιος εκεί έξω που θα σε αγαπήσει με τον τρόπο που σου αξίζει να αγαπηθείς.

Όταν χωρίζετε με κάποιον που ακόμα αγαπάτε, η ιδέα ότι οποιοσδήποτε άλλος εκεί έξω θα μπορούσε ποτέ να σας κάνει να νιώσετε το ίδιο φαίνεται αδιανόητο. Δεν είναι ωστόσο. Δεν υπάρχει μόνο ένα άτομο για εσάς – υπάρχουν πολλά πιθανά ταιριαστά που θα σας ταίριαζαν με διαφορετικούς τρόπους. Προχωρώντας από μια σχέση ή ένα άτομο που δεν σας εξυπηρετεί, θα είστε σε καλύτερη θέση να τα βρείτε.

Κανένα συναίσθημα δεν είναι μόνιμο.

Και πάλι, το κλασικό συναίσθημα «θα περάσει κι αυτό» μπορεί να είναι κλισέ, αντιπαθητικό και εντελώς γελοίο, αλλά είναι αλήθεια. Σκεφτείτε μια εποχή στο παρελθόν που νιώσατε ένα ακραίο συναίσθημα που ήσασταν σίγουροι ότι θα ήταν πάντα μαζί σας. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η ένταση των συναισθημάτων μάλλον σας φαίνεται εντελώς ξένη τώρα. Κι αυτός ο σπαραγμός μια μέρα δεν θα έχει την ίδια ισχύ.

Κάποια μέρα θα κοιτάξεις πίσω στη σχέση αυτή και θα χαμογελάσεις.

Όταν έχετε χρόνο και απόσταση από αυτή τη σχέση, θα μπορείτε να κοιτάξετε πίσω με μια νέα προοπτική και να καταλάβετε γιατί τα πράγματα έπρεπε να πάνε όπως ήταν. Όχι μόνο αυτό, αλλά θα μπορείτε να δείτε τα θετικά της σχέσης σας και όλα τα σημαντικά μαθήματα που σας δίδαξε. Μπορεί να μην συμβεί σε λίγο, αλλά μια μέρα, πιστέψτε με, θα συμβεί.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

FITNESS

Πόσο καιρό θα σου πάρει για να δεις τα πρώτα αποτελέσματα της συστηματικής άσκησης στο σώμα σου;

Να πόσος καιρός χρειάζεται για τις πρώτες αλλαγές στη φυσική σου κατάσταση

CELEBS

Μαρία Μενούνος - Κέβιν Αντεργκάρο: Βάφτισαν την κόρη τους Αθηνά - Αλεξάνδρα

Το ελληνικό γλέντι και οι λαμπεροί καλεσμένοι

ASK THE EDITOR

Μπορώ να αντικαταστήσω εντελώς το conditioner με μια μάσκα μαλλιών;

Πότε μπορείς να σταματήσεις τη χρήση conditioner, αντικαθιστώντας το με ένα πιο δραστικό προϊόν όπως οι μάσκες μαλλιών;