Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι δεν κάνουν ποτέ στις σχέσεις τους οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι

Οι σύντροφοι με υψηλό EQ ξέρουν να αποφεύγουν συγκεκριμένες παγίδες



Υπάρχουν μερικά πράγματα που οι άνθρωποι με υψηλό EQ –αυτό είναι το συναισθηματικό πηλίκο, παρεμπιπτόντως– φροντίζουν να μην τα εφαρμόζουν στις σχέσεις τους. Δεν είναι επειδή είναι τέλειοι, αλλά επειδή έχουν καλή διαχείριση των συναισθημάτων τους και καταλαβαίνουν πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν τον σύντροφό τους. Μιλάμε για τις συνήθειες και τις αντιδράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν ή να διακόψουν τη σύνδεση με έναν σύντροφο. Λοιπόν, ας αναλύσουμε τι αποφεύγουν οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι στις σχέσεις τους.

Ποτέ δεν παίζουν το παιχνίδι της ευθύνης.

Ξέρετε αυτή την κατάσταση όπου κάτι πάει στραβά και ξαφνικά είναι σαν, «Ποιος φταίει γι’ αυτό;». Λοιπόν, άνθρωποι με συναισθηματική ευφυΐα απλά δεν φέρονται έτσι. Βλέπουν μηδέν πόντους στο να παίζουν hot potato με το αίσθημα ευθύνης. Αντίθετα, λένε, «Εντάξει, άρα έχουμε μπλέξει. Ας το δούμε μαζί». Σκοπός τους είναι να φτάσουν στην ουσία του θέματος, να μην δείχνουν με το δάχτυλο και να κάνουν τον σύντροφό τους να αισθάνεται ο κακός. Αφορά πολύ περισσότερο το «εμείς» παρά το «εσύ εναντίον μου».

Δεν απορρίπτουν τα συναισθήματα του συντρόφου τους.

Βλέπουν ότι το άλλο τους μισό τους έρχεται στεναχωρημένο για κάτι, σωστά; Το τελευταίο πράγμα που κάνουν είναι να πετάξουν ένα «Ω, αντιδράς υπερβολικά». Όχι. Κάθονται, τους δίνουν τον λόγο και ακούνε πραγματικά. Καταλαβαίνουν ότι μόνο και μόνο επειδή μπορεί να μην κοιτάζονται κατάματα, δεν κάνει τα συναισθήματα του άλλου ατόμου λιγότερο έγκυρα. Φροντίζουν να κάνουν τον σύντροφό τους να νιώθει ότι ακούγεται και υποστηρίζεται, όχι να αισθανθεί ανόητος που νιώθει κάτι με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Αποφεύγουν την παθητική-επιθετικότητα.

Όπως το να πουν «είμαι καλά» όταν σαφώς δεν είναι; Ναι, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι το προσπερνούν αυτό στις σχέσεις τους. Εκφράζονται με ειλικρίνεια όταν πιστεύουν ότι αν κάτι τους ενοχλεί, είναι καλύτερα να το βγάζουν έξω παρά να το καρτάνε μέσα τους. Δεν κάνουν όλη τη σιωπηλή μεταχείριση ή τις ασαφείς, κυκλοθυμικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι ξεκάθαρα μια μπηχτή σε κάποιον. Είναι ο τύπος που λέει αυτό που έχει στο μυαλό του, καθαρίζει τον αέρα και δεν σε αφήνουν να προσπαθείς να σπάσεις κάποιο συναισθηματικό κώδικα.

Δεν κρατούν κακία.

Το να κρατάς λάθη του παρελθόντος είναι σαν να χαζεύεις μια βαλίτσα γεμάτη τούβλα -εξαντλητική και άσκοπη. Τα άτομα με υψηλό EQ το καταλαβαίνουν. Δεν αφήνουν τις παλιές διαφωνίες να τριγυρνούν σαν άσχημη μυρωδιά. Αντιμετωπίζουν θέματα, έχουν καλή ψυχολογία, μαθαίνουν το μάθημα και μετά, πουφ, τα αφήνουν στο παρελθόν όπου ανήκουν. Επιδιώκουν να κοιτάζουν μπροστά, όχι στον καθρέφτη.

Ποτέ δεν αποφεύγουν τις δύσκολες συνομιλίες.

Πρέπει να θαυμάσετε πώς κάποιος με συναισθηματική νοημοσύνη δεν σκέφτεται απλώς όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Είναι εκείνοι που κανονίζουν όταν είναι ώρα να συζητήσουν για τα όχι και τόσο διασκεδαστικά πράγματα. Δεν κρύβουν κανένα σαρωτικό πρόβλημα κάτω από το χαλί. Είναι σαν να σκέφτονται, «Εντάξει, αυτό θα είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Είναι έτοιμοι να σηκώσουν τα μανίκια τους και να μπουν στο ρινγκ γιατί ξέρουν ότι έτσι χτίζεις μια σταθερή σχέση. Δεν είναι να μαζεύουμε πληγές. Έχει να κάνει με τη σωστή θεραπεία τους.

Δεν περιμένουν από τον σύντροφό τους να διαβάσει το μυαλό τους.

Έχετε βρεθεί ποτέ κοντά σε κάποιον που ταράζεται επειδή δεν τον ενθουσίασες; Λοιπόν, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι δεν παίζουν αυτό το παιχνίδι στις σχέσεις. Δεν πετούν έξω την κάρτα «Έπρεπε να το ξέρεις». Όλα έχουν να κάνουν με τη σαφή επικοινωνία. Αν κάτι συμβαίνει, θα σας ενημερώσουν απευθείας – χωρίς παιχνίδια εικασιών, χωρίς υποδείξεις. Αφήνουν τα χαρτιά τους στο τραπέζι γιατί ξέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο τα πράγματα λειτουργούν ομαλά.

Δεν αφήνουν το εγώ τους να τρέξει το σόου.

Σε έναν κόσμο όπου όλοι θέλουν να έχουν δίκιο, είναι αναζωογονητικό να βλέπεις κάποιον να λέει: «ναι, ίσως υπάρχει κι άλλος τρόπος να το δεις αυτό». Αυτοί είναι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι για εσάς. Δεν αφήνουν την υπερηφάνεια να εμποδίσει κάτι καλό. Ο συμβιβασμός είναι ο άσος τους. Καταλαβαίνουν ότι μερικές φορές, πρέπει να λυγίσεις λίγο για να βρεις αυτό το γλυκό σημείο όπου όλοι είναι χαρούμενοι. Δεν έχει να κάνει με το να θες να έχεις δίκιο, έχει να κάνει με την εκτίμηση της σχέσης περισσότερο από την ανάγκη να κερδίσεις μια διαμάχη.

Ποτέ δεν παραμελούν τις δικές τους ανάγκες.

Ενώ είναι απασχολημένοι με το να είναι προσεκτικοί με όλους τους άλλους, τα άτομα με συναισθηματική ευφυΐα δεν ξεχνούν να φροντίζουν το νούμερο ένα. Γνωρίζουν ότι η φροντίδα του εαυτού τους είναι ζωτικής σημασίας. Σκέφτονται «θα επαναφορτίσω τις μπαταρίες μου για να είμαι ο καλύτερος για τη σχέση μας». Φροντίζουν να κρατούν το ρεζερβουάρ τους γεμάτο γιατί ξέρουν ότι αν τρέχουν με άδειο, δεν θα είναι πολύ καλοί για κανέναν – ειδικά σε μια σχέση.

Δεν περιμένουν την τελειότητα.

Εδώ είναι το πράγμα: οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η «τέλεια σχέση» είναι ένας μύθος. Δεν περιμένουν από τον σύντροφό τους να είναι άψογος και είναι ψύχραιμοι με αυτό. Καταλαβαίνουν ότι ο καθένας είναι άνθρωπος και το να υπάρχουν προβλήματα μερικές φορές είναι απλώς μέρος της συμφωνίας. Γρήγορα συγχωρούν και δίνουν χώρο στον σύντροφό τους να αναπτυχθεί, επειδή αντιλαμβάνονται ότι είμαστε όλοι σε εξέλιξη. Δεν πρόκειται για μείωση της χαλαρότητας. Είναι να μεγαλώνουμε μαζί, και αυτό σημαίνει να αγκαλιάζουμε τις ατέλειες στην πορεία.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του