Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

15 σκληρές αλήθειες ότι είναι ώρα να εγκαταλείψετε τη σχέση σας

Είναι ώρα να φύγετε και ξέρω ότι το ξέρετε… μην το καθυστερείτε άλλο αν συμβαίνουν αυτά που διαβάσετε παρακάτω



Είναι εύκολο να μην προσκολληθείτε στην ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μαγικά. Δικαιολογείτε τη συμπεριφορά τους, υποβαθμίζετε τον πόνο σας και κολλάτε απελπισμένα στις καλές στιγμές. Αλλά το να μείνετε σε μια ανθυγιεινή σχέση έχει ένα τίμημα – τη δική σας ευτυχία και ευημερία. Ήρθε η ώρα να κόψετε τις δικαιολογίες, να σταματήσετε να ελαχιστοποιείτε τη ζημιά και να αντιμετωπίσετε αυτά τα αναμφισβήτητα σημάδια που πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον εαυτό σας και να φύγετε.

Ο φόβος είναι το συναίσθημα που σας καθοδηγεί.

Είσαι συνεχώς στα άκρα. Προσέχετε τα λόγια σας, προσπαθείτε να προβλέψετε τη διάθεσή τους και βασικά περπατάτε πάνω σε τσόφλια αυγών για να αποφύγετε εκρήξεις και συναισθηματικές εκρήξεις. Ποιος θέλει να ζήσει έτσι; Μια υγιής σχέση είναι ένας ασφαλής χώρος όπου νιώθεις άνετα να είσαι ο εαυτός σου. Το να νιώθετε γνήσια ασφάλεια και ασφάλεια με τον σύντροφό σας δεν πρέπει να είναι καν θέμα.

Έχετε γίνει κάποιος που δεν αναγνωρίζετε.

Το να επεξεργάζεστε συνεχώς τον εαυτό σας, να παραμελείτε τις δικές σας ανάγκες και να μειώνετε την προσωπικότητά σας για να μην τους αναστατώνετε… αυτό δεν είναι αγάπη. Αξίζετε μια σχέση όπου μπορείς να είστε ο αληθινός, όμορφος εαυτός σας. Το να χάσετε αυτό που είστε για να διατηρήσετε την ηρεμία είναι λυπηρό, όχι ρομαντικό. Οφείλετε στον εαυτό σας να αφήσετε την αυθεντικότητά σας να λάμψει.

Το μοτίβο είναι το όπλο τους.

Ξέρετε ποιο μοτίβο: ξεσπούν, μετά ζητούν άφθονα συγγνώμη, υπόσχονται ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Απολαμβάνετε μια σύντομη φάση του μήνα του μέλιτος, μετά η ένταση αρχίζει να δημιουργείται… και όλα εκρήγνυνται ξανά. Αυτό δεν είναι απλώς η ύπαρξη «προβλημάτων», είναι ένα μοτίβο κατάχρησης. Αυτές οι συγγνώμες αφορούν τον έλεγχο και όχι την πραγματική αλλαγή. Αξίζετε περισσότερα από αυτόν τον ατελείωτο, εξαντλητικό κύκλο.

Είστε πάντα αυτός που προσαρμόζεται.

Ο συμβιβασμός είναι υγιής, αλλά είστε ο μόνος που τους κάνετε. Οι ανάγκες, οι επιθυμίες και τα όριά σας αγνοούνται συνεχώς. Οι καλές σχέσεις απαιτούν δόσιμο και λήψη και από τις δύο πλευρές. Μια σχέση όπου φέρεις όλο το βάρος του συμβιβασμού είναι εγγενώς άνιση.

Το σώμα σας ξέρει.

Αυτός ο συνεχής κόμπος στο στομάχι σας, οι κρίσεις άγχους, ίσως ακόμη και προβλήματα υγείας από το πουθενά σημαίνει ότι το σώμα σας γνωρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμα κι αν προσπαθείτε απεγνωσμένα να πείσετε τον εαυτό σας για το αντίθετο. Αυτές οι σωματικές αντιδράσεις είναι προειδοποιητικά σημάδια που το μυαλό σας προσπαθεί να αγνοήσει. Ακούστε το σώμα σας – προσπαθεί να σας προστατεύσει.

Οι δικαιολογίες είναι η γραμμή ζωής σας.

«Είχαν μια κακή μέρα», «Δεν το εννοούσαν», «Προσπαθούν να αλλάξουν». Είστε ο συνήγορος υπεράσπισης για την κακή τους συμπεριφορά, όχι ο σύντροφός τους. Η αγάπη δεν πρέπει να απαιτεί διαρκή αιτιολόγηση των πράξεών τους. Είναι εντάξει να θεωρείτε υπεύθυνο τον σύντροφό σας και να περιμένετε βασικό σεβασμό και καλοσύνη.

Η ελπίδα έχει λήξει.

Αυτή η σπίθα του «ίσως κάποια μέρα θα γίνει καλύτερα» έχει πεθάνει. Βαθιά μέσα σας, ξέρετε ότι τα πράγματα δεν θα αλλάξουν, μόνο θα γίνουν χειρότερα. Η ελπίδα είναι καύσιμο, αλλά μπορεί να γίνει τοξική όταν βασίζεται σε κενές υποσχέσεις αντί στην πραγματικότητα. Μερικές φορές, η ελπίδα για το μέλλον απαιτεί να εγκαταλείψουμε την παρούσα σχέση.

Είστε μόνοι ακόμα και μαζί τους.

Είναι σωματικά παρόντες αλλά συναισθηματικά απουσιάζουν. Αυτός ο κούφιος πόνος της αποσύνδεσης είναι χειρότερος από το να είσαι πραγματικά μόνος. Οι σχέσεις πρέπει να προσφέρουν συντροφικότητα, όχι απλώς να γεμίζουν έναν χώρο στο διαμέρισμά σας. Η αληθινή σύνδεση τρέφει την ψυχή, χωρίς αυτό, ακόμη και ένα κοινό σπίτι μπορεί να αισθάνεται άδειο.

Κάθε συνομιλία μοιάζει με πεδίο μάχης.

Οι απλές συζητήσεις μετατρέπονται σε επιχειρήματα. Φοβάστε να θίξετε σημαντικά ζητήματα, γνωρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε καυγά. Όταν η επικοινωνία διακόπτεται σταθερά, τα υγιή θεμέλια για τη σχέση καταρρέουν. Η αδυναμία να έχετε παραγωγικές συζητήσεις καθιστά την ανάπτυξη ως ζευγάρι σχεδόν αδύνατη.

Πάντα περιμένεις ότι κάτι θα γίνει.

Το να ζεις σε μια συνεχή κατάσταση υπερεπαγρύπνησης, να προετοιμάζεσαι για την επόμενη ανατίναξη, είναι εξουθενωτικό. Αυτό το διαρκές άγχος σας στερεί την ηρεμία και την ικανότητα να είστε απλώς παρόντες στη ζωή σας. Δεν πρέπει να ζείτε με τη συνεχή απειλή του δράματος και της συναισθηματικής αναταραχής να κρέμεται πάνω από το κεφάλι σας.

Η κριτική υπερτερεί των φιλοφρονήσεων.

Τονίζουν τα ελαττώματά σας, σπάνια σας επαινούν. Τα «σχόλιά» τους σας μειώνουν αντί να σας παρακινούν. Ένας σύντροφος θα πρέπει να είναι η μαζορέτα σας, όχι ο πιο σκληρός επικριτής σας. Η συνεχής αρνητικότητα φθείρει την αυτοεκτίμησή σας και βλάπτει τον πυρήνα της σχέσης.

Σαμποτάρουν την ανάπτυξή σας.

Νέα δουλειά; Χλευάζουν. Ευκαιρία προώθησης; Προβλέπουν αποτυχία. Ένας υποστηρικτικός σύντροφος γιορτάζει τις φιλοδοξίες σας και υποστηρίζει τα όνειρά σας, δεν τα μειώνει για να διατηρήσει τον έλεγχο. Αν νιώθουν ότι απειλούνται από την επιτυχία σας αντί να είναι περήφανοι, αποκαλύπτουν βαθύτερες ανασφάλειες και έλλειψη υποστήριξης που θα εμποδίσουν τη μακροπρόθεσμη ευτυχία σας.

Οι φίλοι/η οικογένειά σας απομακρύνονται.

Αυτοί που σας αγαπούν βλέπουν τη ροπή που παίρνει αυτή η σχέση. Μπορεί να εκφράσουν ανησυχίες, να αποστασιοποιηθούν ή περιορίσουν την επαφή. Ακούστε τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους – βλέπουν συχνά τις κόκκινες σημαίες που προσπαθείτε να αγνοήσετε. Τα αγαπημένα πρόσωπα προσφέρουν μια πολύτιμη εξωτερική προοπτική και η ανησυχία τους πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Ξαναγράφουν την ιστορία προς όφελός τους.

Το Gaslighting διαβρώνει την πραγματικότητά σας. Αρνούνται τα λόγια τους, ρίχνουν το φταίξιμο πάνω σας, κάνοντάς σας να αμφισβητήσετε τη λογική σας. Εάν αμφιβάλλετε συνεχώς για τη μνήμη και τις αντιλήψεις σας, είναι ένα σημαντικό σημάδι χειραγώγησης. Μην επιτρέπετε σε κάποιον άλλο να διαστρεβλώσει την πραγματικότητά σας – εμπιστευτείτε τα ένστικτα και τις εμπειρίες σας.

Φαντάζεστε μια ζωή χωρίς αυτόν.

Αυτές οι ονειροπολήσεις προσφέρουν μια γεύση από την ελευθερία και την ειρήνη που λαχταράτε. Αντί να τις απορρίπτετε, κρατήστε το συναίσθημα που προκαλούν αυτές οι φαντασιώσεις ως κίνητρο για να κάνετε αλλαγές. Αυτές οι φαντασιώσεις υπογραμμίζουν αυτό που λείπει στην τρέχουσα κατάστασή σας και θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε μια πραγματικότητα που να ταιριάζει με αυτές τις ελπιδοφόρες ονειροπολήσεις.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Παρασκευής 3 Μαΐου

Ο καλύτερος οδηγός που είχατε ποτέ θα είναι για σήμερα η διαίσθησή σας

ΣΠΙΤΙ

Αυτό το Πάσχα γίνε o Jackson Pollock των αυγών!

Με πολλή φαντασία και χειροτεχνίες

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του