Αυτοί είναι οι 4 πιο συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν ένα ζευγάρι στον χωρισμό - AllYou.gr

Search

Αυτοί είναι οι 4 πιο συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν ένα ζευγάρι στον χωρισμό

Αναγνωρίζεις κάποιον από αυτούς;

19 Μαϊου 2015

Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτής John Gottman, ο ίδιος μπορεί να παρακολουθήσει τον διάλογο ενός ζευγαριού για μόλις πέντε λεπτά και να καταλάβει με 91% ακρίβεια αν αυτοί οι δύο άνθρωποι θα χωρίσουν στο μέλλον ή όχι. Μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφόρησε και το βιβλίο του με τίτλο "The Seven Principles for Making Marriage Work", στο οποίο έχει συμπεριλάβει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τους βασικούς λόγους που μπορούν να οδηγήσουν ένα ζευγάρι -με μαθηματική ακρίβεια- στον χωρισμό. 

Ο John Gottman, λοιπόν, υποστηρίζει ότι υπάρχουν 4 σημαντικοί και πολύ συνηθισμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στον χωρισμό:

1. Η κριτική. Τα παράπονα επιτρέπονται. Η μόνιμη κριτική, όμως, είναι καθαρή επίθεση προς έναν άνθρωπο. Και η επίθεση που κάνουμε στον σύντροφό μας δεν έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του, αλλά με τον χαρακτήρα του και εκεί είναι που κάνουμε λάθος. 

2. Ο τρόπος που εκφραζόμαστε. Κοσμητικά επίθετα, επιθετικό χιούμορ, σαρκασμός, μιμητικές εκφράσεις με το πρόσωπο και το σώμα. Σε οποιαδήποτε μορφή και αν εκφράζεται η δυσαρέσκεια μας, δηλητηριάζει τη σχέση μας. Είναι αδύνατο να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα όταν βλέπουμε τον σύντροφό μας ή όταν εκείνος βλέπει εμάς να τον "απεχθανόμαστε".

3. Η αμυντική στάση. Δείχνει πως κατηγορείς τον σύντροφο σου για τα πάντα. Είναι σαν να λες πως δεν φταις εσύ για ότι συμβαίνει, αλλά μόνο εκείνος. 

4. Η άρνηση. Όταν βρίσκεις δικαιολογίες για να μην αντιμετωπίσεις τον άνθρωπό σου, είναι σαν να θέλεις να αποστασιοποιηθείς από τη σχέση συναισθηματικά. 

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες αποκαλύπτουν πως αυτό που καταστρέφει έναν γάμο ή μια σχέση δεν είναι οι μεγάλες διαφορές που έχουν τα ζευγάρια αλλά ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουν. Έτσι κι αλλιώς, το 69% των προβλημάτων των ζευγαριών είναι από τη φύση τους άλυτα. Και ενώ τα προβλήματα δεν φεύγουν ποτέ, τα ζευγάρια επιμένουν να τσακώνονται για χρόνια. Ακολούθησε το allyou στο Instagram!