Skip to main content

ASK THE EDITOR

Περιστοματική δερματίτιδα: Τι ακριβώς είναι το δερματικό πρόβλημα από το οποίο πάσχει η Hailey Bieber;

Ένα δερματικό πρόβλημα που απασχολεί μερίδα μεγάλου πληθυσμού, τα συμπτώματα του οποίου καλό είναι να γνωρίζεις



Μπορεί η ίδια να εμπνέει καθημερινά χιλιάδες γυναίκες με το glass skin της από φωτογραφίες της που κάνουν το γύρο του διαδικτύου, στην πραγματικότητα όμως η Hailey Bieber είναι ένα κορίτσι σαν κι εμάς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και η δημοφιλής socialite ταλαιπωρείται στην καθημερινότητά της από δερματικά προβλήματα, που είναι ωστόσο ιάσιμα χάρη στη σύγχρονη δερματολογία και κοσμετολογία. Η ίδια η Bieber μοιράστηκε μάλιστα πρόσφατα με το κοινό της στο TikTok ότι πάσχει από περιστοματική δερματίτιδα. Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις περί τίνος πρόκειται.

Τα συμπτώματα της περιστοματικής δερματίτιδας περιλαμβάνουν την εμφάνιση ερυθρών ή άχρωμων εξογκωμάτων γύρω από το στόμα, αλλάκαι μερικές φορές γύρω από τη μύτη. Τα εν λόγω εξογκώματα μπορούν να εμφανιστούν σε πιο σπάνιες περιπτώσεις και γύρω από τα μάτια και αποτελούν ένα είδος αλλεργικής αντίδρασης σε ουσίες όπως τα κορτικοστεροειδή ή άλλες θεραπείες που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση άλλων αλλεργιών.

Άλλοι παράγοντες που προκαλούν την πάθηση μπορεί να περιλαμβάνουν το στρες, την ευαισθησία στα σάκχαρα και τη γλουτένη, ακόμα και στο φθόριο που περιέχουν τα προϊόντα στοματικής υγιεινής.

Ιδού και μερικά tips για την αντιμετώπιση της πάθησης:

Απόφυγε τους παράγοντες ενεργοποίησης

Προσδιόρισε και απόφυγε τους πυροδοτητές που μπορεί να επιδεινώσουν την περιστοματική δερματίτιδα σας. Οι συνήθεις παράγοντες ενεργοποίησης περιλαμβάνουν σκληρά προϊόντα περιποίησης του δέρματος, όπως κρέμες κορτικοστεροειδών, οδοντόκρεμα με φθόριο και βαριές ενυδατικές κρέμες. Δοκίμασε πιο απαλά προϊόντα περιποίησης του δέρματος χωρίς άρωμα και να χρησιμοποιήσεις φθοριωμένη οδοντόκρεμα με φειδώ.

Διατήρησε την περιοχή καθαρή και ενυδατωμένη

Καθάρισε την πληγείσα περιοχή με ένα απαλό καθαριστικό χωρίς σαπούνι και χλιαρό νερό. Απόφυγε τη χρήση σκληρών scrub ή άλλων απολεπιστικών, καθώς μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω το δέρμα. Μετά τον καθαρισμό, στέγνωσε απαλά το δέρμα και εφάρμοησε μια ελαφριά, μη φαγεσωρογόνο ενυδατική κρέμα για να διατηρήσεις την περιοχή ενυδατωμένη χωρίς να φράξεις τους πόρους.

Ελαχιστοποίησε τη χρήση μακιγιάζ

Μειώστε τη χρήση του μακιγιάζ, ειδικά γύρω από την πληγείσα περιοχή, καθώς τα προϊόντα μακιγιάζ μπορούν να επιδεινώσουν την περιστοματική δερματίτιδα φράζοντας τους πόρους και παγιδεύοντας βακτήρια. Εάν πρέπει να φοράς μακιγιάζ λόγω της δουλειάς σου, διάλεξε και πάλι μη φαγεσωρογόνα, υποαλλεργικά προϊόντα και αφαίρεσέ τα στη συνέχεια καλά με ένα απαλό καθαριστικό.

Τοπικές θεραπείες

Επένδυσε σε τοπικές θεραπείες που συνταγογραφούνται από δερματολόγο για να βοηθήσεις στον έλεγχο της φλεγμονής και των εξανθημάτων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά αντιβιοτικά, όπως μετρονιδαζόλη ή ερυθρομυκίνη, ή τοπικούς αναστολείς καλσινευρίνης. Ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες του δερματολόγου σου όταν χρησιμοποιείς αυτά τα φάρμακα.

Διαβάστε επίσης

ASK THE EDITOR

Μπορώ να αντικαταστήσω εντελώς το conditioner με μια μάσκα μαλλιών;

Πότε μπορείς να σταματήσεις τη χρήση conditioner, αντικαθιστώντας το με ένα πιο δραστικό προϊόν όπως οι μάσκες μαλλιών;

ASK THE EDITOR

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσω τη χρήση κρέμας ματιών και για ποιους λόγους;

Αν κι εσύ αναρωτιέσαι αν θα έπρεπε να χρησιμοποιείς κρέμα ματιών στην καθημερινότητά σου, ιδού οι απαντήσεις που χρειάζεσαι.

ASK THE EDITOR

5 τονωτικές λοσιόν για ρύθμιση της λιπαρότητας και των ατελειών

Το βήμα που δεν πρέπει να ξεχνάς πριν από το serum και την ενυδατική σου

Προτεινόμενα

ΜΟΥΣΙΚΗ

Έναν ακυκλοφόρητο μέχρι σήμερα δίσκο του Johnny Cash θα δούμε σύντομα στα δισκοπωλεία – Ακούστε το κομμάτι “Well Alright”

Τα ακυκλοφόρητα μέχρι πρότινος demos του Cash παίρνουν νέα ζωή για τις ανάγκες του δίσκου με τη βοήθεια των Marty Stuart, Dave Roe, Pete Abbott και Dan Auerbach των Black Keys

BLOGS

Οι IDLES επιστρέφουν με το μουσικό video του “POP POP POP”

Λίγο πριν ξεκινήσουν την παγκόσμια περιοδεία τους από τη Βόρεια Αμερική 

DO IT YOURSELF

5 κατηγορίες εσωρούχων στις οποίες αξίζει να επενδύσεις

Must-haves που πρέπει να αποκτήσεις στη συλλογή σου.