Skip to main content

BEAUTY NEWS

Τα φάρμακα και καλλυντικά της Καλύμνικης φύσης

Με καριέρα στο εξωτερικό


Τζίνα Σπάρτακου

Ότι ώρα και να μπεις στο εναλλακτικό φαρμακείο της κυρίας Πατέλη θα την  βρεις περιτριγυρισμένη από πέντε έξι Αυστραλούς, Γάλλους, Αμερικάνους  να  ρωτάνε τη γνώμη της για κάποιο καλλυντικό ή κάποια κάψουλα, τι να πάρουν για το βήχα, το κάψιμο από τους βράχους, το άγχος, την κούραση, τα τσιμπήματα.

Ως δεύτερος και για μερικούς πρώτος αναρριχητικός προορισμός στον κόσμο, η Κάλυμνος από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο  συγκεντρώνει  χιλιάδες αναρριχητές που έρχονται φανατικά από κάθε γωνιά της γης - ακόμη και από την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία ή την Αμερική- για να χαρούν την ανάβαση στους μοναδικούς βράχους της.

Το μυστικό για τα θαυματουργά προιόντα της κυρίας Πατέλη δεν άργησε να διαδοθεί, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να κατακλίζουν το εναλλακτικό φαρμακείο και να αναζητούν τα προιόντα και μετά όταν γυρίσουν στις χώρες τους.

pateliin.jpg

Είναι αλήθεια κυρία Πατέλη οτι τα καλλυντικά σας βρίσκονται σε spa στην Ιταλία;

Τα προιόντα μας βρίσκονται σε ένα κέντρο αισθητικής στη Βερόνα στην Ιταλία και σε σχολές yoga στην Ελβετία.

Σε ποιά χώρα τα εξάγετε πιο πολύ;

Η πρώτη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετά η Γερμανία, η Αυστρία και έχουμε και πάρα πολλούς πελάτες από Αυστραλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισραήλ. Αυτή τη στιγμή στην Αμερική και στην Ευρώπη υπάρχει ένα ευρύ κίνημα για τα φυσικά προιόντα, ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων …

Εγώ σας γνώρισα σαν κλασσική φαρμακοποιό.  Πώς έγινε η στροφή σας στις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας;

Πάντα, ακόμη και σαν κλασσική φαρμακοποιός αναζητούσα τις λιγότερο χημικές λύσεις. Πιστεύω οτι η ίαση δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα χημείας ή μόνο φύσης. Έτσι ξεκίνησα να σπουδάζω εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας όπως φυτοθεραπεία, μελισσοθεραπεία, αρωμαθεραπεία, ενεργειακή διατροφή, μελισσοβελονισμό. Σε όλα αυτά έχω και από ένα δίπλωμα από την  Ακαδημία Αρχαίας Ελληνικής και Κινέζικης Ιατρικής.

Όταν ήρθα σε επαφή με όλα αυτά, άρχισαν μέσα μου να συνδυάζονται μεταξύ τους. Ερχόταν ένας ασθενής και μου έλεγε ‘’έχω πυρετό’’ κι εγώ προσπαθούσα να καταλάβω γιατί έχει πυρετό. Επιδίωκα όχι απλά να κατασταλεί ο πυρετός, αλλά να βρω την αιτία του και να τον διευκολύνω να αποδρομήσει από το σώμα. Δεν αποκλείω την χημεία όταν το περιστατικό κινδυνεύει, αλλά όταν έχουμε μια καθημερινή απόκλιση της υγείας που δεν είναι αρρώστια, τότε χρησιμοποιώ συνδυαστικά τις εναλλακτικές μου γνώσεις.

Τα πράγματα πήγαιναν θαυμάσια και οι ασθενείς έφευγαν από τη δυσκολία χωρίς να χρησιμοποιούν φάρμακα. Στη συνέχεια η εναλλακτική ιατρική συνδυάστηκε με το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μου για την φύση από την οποία προέρχονται όλα αυτά τα φυτικά προιόντα. Συγχρόνως ήρθε στη ζωή  μου ο σύντροφός μου Ηλίας Kαμπούρης που είναι Herbalist. Μαζί συνδυάσαμε τη γνώση και την αγάπη για τη φύση και αποφασίσαμε να περάσουμε στο επόμενο βήμα.

Ετσι σώσατε κι ένα μοναδικό παραδοσιακό κτήριο που στεγάζει αυτή τη στιγμή το φαρμακείο, το εργαστήριο παρασκευής και το σχολείο για τα σεμινάρια γύρω από τον πολιτισμό και την παρασκευή του βοτάνου.

Αυτό το κτήριο είναι των αρχών του 19ου αιώνα και ήταν παλιά ιατρείο. Και μάλιστα εδώ μέσα θεραπεύτηκε πολύς κόσμος από σύφιλη. Οι Καλύμνιοι ως ναυτικοί έφερναν τότε από τα ταξίδια τους εκτός από τα σφουγγάρια και τη νόσο…

Αυτό βέβαια δεν είναι ένα απλό φαρμακείο, είναι μια όαση ευωδιών. Κάθε φορά που ανοίγω την πόρτα, νομίζω οτι μπαίνω σε ένα χωράφι γεμάτο από λεβάντες και ρίγανες. Και πόσο εντύπωση μου κάνει οτι πάντα έχετε ξένους που με τόσο ενδιαφέρον σας ρωτάνε για  όλα αυτά που παρασκευάζετε αλλά και για τους βοτανικούς περιπάτους που οργανώνετε.

Έρχονται από παντού. Από Ιρλανδία, Αυστραλία, Ισραήλ, Αμερική και όλοι ζητούν να μάθουν για τη βοτανική χλωρίδα της Καλύμνου.

pateliintria.jpg

Γιατί πιστεύετε δείχνουν τέτοιο ενδιαφέρον;

Γιατί εδώ φτάνουν κυρίως εναλλακτικοί τουρίστες που περιπλανώνται στη φύση του νησιού, περπατούν, αναρριχώνται, κάνουν extreme sports και μαγεύονται από τις μυρωδιές και τον πλούτο της φύσης, την γεύση του τοπικού φαγητού που είναι έτσι συναρπαστικό, διότι είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτά τα χόρτα και τα φυτά. Τα  κατσικάκια αυτά τα χόρτα βόσκουν, αλλά το ίδιο και τα ψάρια, διότι η χλωρίδα του βυθού είναι συνέχεια της χλωρίδας της στεριάς.

Οι Έλληνες ενδιαφέρονται για αυτό τον θησαυρό που έχουν κάτω από τα πόδια τους;

Είναι θέμα παιδείας. Δεν έχουν αυτή την επαφή με τη φύση του νησιού. Επιτρέπεται τα Καλυμνάκια να μην ξέρουν να ξεχωρίσουν ποιό είναι το φασκόμηλο, η λεβάντα, η ρίγανη και να νομίζουν οτι αν πιάσουν ένα φυτό θα πάθουν κάτι;

‘’Η μαμά μου μου είπε να μην είμαι κοντά, γιατί θα πάθω αλλεργία’’ …

Και όλοι αυτοί οι τουρίστες πώς μαθαίνουν για σας;

Μέσα από τις ιστοσελίδες μας, αλλά μας συστήνουν και όλα τα ξενοδοχεία, όχι μόνο για τα προιόντα μας, αλλά και για τους βοτανικούς μας περιπάτους.

Και παίρνετε τους ξένους και ανεβαίνετε στο βουνό για να τους μάθετε τα φυτά και τα βότανα…

Στους θεματικούς βοτανικούς μας περιπάτους στη φύση της Καλύμνου, ανεβαίνουμε το πολύ μέχρι επτά άτομα με μεγάλο σεβασμό προς τη φύση, διότι προσεγγίζουμε σημεία που περιβαλλοντικά είναι ευαίσθητα. Εκεί μαθαίνουμε τα πάντα για τη χλωρίδα, τις μυρωδιές, σε τι κάνει καλό κάθε φυτό, κάθε βότανο. Έχουμε μεγάλη συμμετοχή και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό, καθώς όλη αυτή η γνώση για τη φύση είναι ένας άυλος θησαυρός που πρέπει να διαφυλαχτεί και να περάσει στις επόμενες γενιές.

Γιατί η χλωρίδα της Καλύμνου είναι διαφορετική από των γειτονικών νησιών;

Το ίδιο είδος φασκόμηλου υπάρχει εδώ, το ίδιο και στην Κω. Απλά εδώ το φυτό δεν έχει νερό για να μεγαλώσει, έχει πολύ περισσότερο ήλιο και ζέστη, έχει πολύ αέρα και αλμύρα. Όλες αυτές οι δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλείται να μεγαλώσει το κάθε βότανο, το κάνουν να παράγει πολύ περισσσότερα μικροδιατροφικά στοιχεία, πολύ περισσότερα αιθέρια έλαια, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία.

Tα κάνει δηλαδή σούπερ φυτά;

Ακριβώς, διότι περικλείουν όλα αυτά τα συστατικά που προανέφερα σε υψηλή συγκέντρωση για να καταφέρουν να σταθούν ζωντανά σε αντίξοες συνθήκες. Όλα τα φυτά μας είναι survivors… Αυτό σημαίνει ότι, όταν καταναλώνεις ένα τέτοιο σούπερ φυτό, μεταφέρεις εν δυνάμει στο σώμα σου όλη αυτή την εξαιρετική ενέργεια.

pateliindio.jpg

Ποιό είναι το πιο μαγικό σας προιόν;

Τα λάδια και οι οροί προσώπου. Ο ορός Revitalizing serum περιέχει εκχυλίσματα από Καλυμνιακό ελίχρυσο και είναι πολύ πλούσιος σε φυσική βιταμίνη C.  Αυτό σημαίνει γρήγορη φυσική ανανέωση του δέρματος. Το παλιό γηρασμένο επιδερμικό κύτταρο που βρίσκεται στην επιφάνεια του δέρματος φεύγει φυσικά και δίνει τη θέση του σε ένα καινούργιο φρέσκο και ζουμερό.

Κάθε πότε βάζουμε το serum αυτό στο πρόσωπό μας;

Το βάζουμε κάθε βράδυ πριν από οποιαδήποτε κρέμα προσώπου. Kαι μετά ακολουθεί το έλαιο και η κρέμα. Γι αυτό το έχουμε μέσα στην ιστοσελίδα μας σαν 3 step treatment. Είναι τα τρία προιόντα που έχουν και τις περισσότερες παραγγελίες.

Είναι απολύτως φυσικά;

Τα προιόντα μας έχουν μηδέν τοξικό φορτίο, θα μπορούσε αν θέλει κάποιος ακόμη και να τα γευτεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η νομοθεσία είναι χαλαρή και οι εταιρίες βάζουν στα καλλυντικά όχι και τόσο αβλαβείς ουσίες που λίγο αργότερα ανιχνεύονται σε βασικά όργανα όπως το συκώτι, το πάγκρεας, το λεπτό έντερο αλλά και το περικάρδιο.

Ποιό είναι το πιο επικίνδυνο συστατικό που υπάρχει στα άλλα, τα βιομηχανοποιημένα καλλυντικά και πρέπει να το αποφεύγουμε;

Είναι τα συστατικά που φτιάχνουν τον αφρό στις οδοντόπαστες, τα σαμπουάν και τα αφρόλουτρα.

Θα μας κάνετε να μην πλενόμαστε…

Πρέπει επάνω στο προιόν να γράφει SLS Free , αλλιώς μην το χρησιμοποιείτε. Πλύνετε το πάτωμα ή τη λεκάνη σας αλλά όχι τον εαυτό σας.

pateliintesera.jpg

Ολοκληρώνοντας  την συνάντησή μας υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να πούμε για την φύση, ή τα θαυματουργά φυτά που μας προσφέρουν αυτά τα μοναδικά προιόντα;

Ο βράχος αυτού του νησιού έχει μια μοναδική σοφία. Κάποιος που έρχεται εδώ να αναρριχηθεί, πρέπει να ξέρει οτι η φύση έχει φροντίσει να του δώσει όλα τα μέσα της ίασης αν τυχόν συμβεί κάτι. Μπορεί αν ξεμείνει πάνω στο βράχο να τραφεί από τα φυτά, ή αν τυχόν χτυπήσει, να ιαθεί βάζοντας πάνω στην πληγή το καλάλληλο βότανο. Η φύση έχει προνοήσει για τον άνθρωπο που έρχεται να ανέβει στο βράχο, να του παρέχει τα πάντα!

www.vitaevalue.com

www.kalymnosherbs.com

www.naturallykalymnos.com

 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY NEWS

Θέλεις τέλεια φρύδια; Η Selena Gomez ξέρει το μυστικό

Δοκίμασε το trend που θέλει τα φρύδια καλοσχηματισμένα και πυκνά

BEAUTY NEWS

Ένα ταξίδι αισθήσεων στον τολμηρό κόσμο της συλλογής Cologne Intense του οίκου Jo Malone London

Μια ολοκληρωμένη συλλογή σαγηνευτικών αρωμάτων, που φέρει σπάνια στοιχεία από μακρινούς προορισμούς, αρχαία τελετουργικά και πολύτιμα συστατικά, ταξίδεψε αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά της Πελοποννήσου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της