Skip to main content

BEAUTY TIPS

Όλη η αλήθεια για την τριχόπτωση του φθινοπώρου

Δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότητα – και σήμερα μαθαίνεις πώς θα αντιμετωπίσουμε την… πτώση.


Φύλλις Νικολάου

Πώς καταλαβαίνουμε εμείς ότι μπήκε το φθινόπωρο; Από τα φύλλα των δέντρων που βλέπουμε πλέον να «κοσμούν» τους δρόμους, από τα πρωτοβρόχια και –φυσικά- από την… τριχόπτωση. Και αν κάνουμε μια μικρή έρευνα, είμαστε βέβαιες ότι θα διαπιστώσουμε πως οι περισσότεροι άνθρωποι παρατηρούν ότι η τριχόπτωση τους επισκέπτεται κάθε χρόνο ακριβώς τη στιγμή που το φθινόπωρο κάνει τα πρώτα του βήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, τους φθινοπωρινούς μήνες παρατηρείται αυξημένη απώλεια μαλλιών, η οποία ξεπερνάει τα φυσιολογικά επίπεδα, και αγγίζει κατά μέσο όρο τις 100 τρίχες ημερησίως. Επιπλέον, την εποχή της… τριχόπτωσης, ο ρυθμός που πέφτουν οι τρίχες αυξάνεται σημαντικά ενώ αυτό το (ακραίο καιρικό) φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;  Ότι βλέπεις… τρίχες παντού: στο μαξιλάρι, στα ρούχα σου, στην καρέκλα του γραφείου σου. Παράλληλα, τα μαλλιά σου χάνουν τον όγκο τους και οι βούρτσες σου αρχίζουν να «γεμίζουν» ανησυχητικά γρήγορα.

Τι λέει η επιστήμη: η εξελικτική προσέγγιση

Σε σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Dermatology», οι Σουηδοί επιστήμονες κατέληξαν σε μια βιο-εξελικτική θεωρία γύρω από το θέμα της φθινοπωρινής τριχόπτωσης. Έπειτα από πολυετή παρακολούθηση περισσότερων από 800 υγιών γυναικών, από μικρά κορίτσια έως μεσήλικες, διαπίστωσαν πως οι γυναίκες έχαναν περισσότερα μαλλιά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Η θεωρία τους βασίζεται στον κύκλο της φυσικής ανάπτυξης των μαλλιών. Τα κύτταρα της τρίχας είναι τα δεύτερα σε ταχύτητα ανάπτυξης κύτταρα στο σώμα, έπειτα από αυτά του μυελού των οστών, ενώ μια ανθρώπινη τρίχα ζει 2-6 χρόνια. Στο κεφάλι μας το 90% των μαλλιών μας βρίσκεται σε ανάπτυξη, ενώ το υπόλοιπο 10% παραμένει σε κατάσταση ηρεμίας –γνωστή και ως τελογενές στάδιο- που διαρκεί για δύο έως έξι μήνες πριν τελικά η τρίχα πέσει. Μετά την πτώση, ο θύλακας της τρίχας παραμένει για τρεις μήνες ανενεργός, μέχρι να αρχίσει ένας νέος κύκλος ζωής.

Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι περισσότερες γυναίκες είχαν το υψηλότερο ποσοστό μαλλιών σε τελογενές στάδιο τον Ιούλιο. Περίπου 100 μέρες μετά (γύρω στον Οκτώβρη) το στάδιο αυτό ολοκληρωνόταν, εξηγώντας γιατί έπεφταν τότε τα μαλλιά τους! Αυτός ο χρονικός προγραμματισμός θεωρείται από τους επιστήμονες ότι έχει εξελικτικό χαρακτήρα και προκύπτει από το γεγονός ότι ο οργανισμός μας κρατάει την τρίχα σε ανάπαυση το καλοκαίρι, δεν της «επιτρέπει» δηλαδή να πέσει το κεφάλι. Αλλά έχει σοβαρό λόγο: με αυτόν τον τρόπο, το προστατεύει από τις ακτίνες του ήλιου. Μετά τις 100 περίπου μέρες, κατά τις οποίες η τρίχα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο, πέφτει.

Εποχιακές συμ-πτώσεις

Εκτός από την εξελικτική θεωρία που σου παραθέσαμε παραπάνω, το φθινόπωρο λαμβάνουν χώρα διάφορα φαινόμενα που συντελούν στην αύξηση της τριχόπτωσης. Ποια είναι αυτά;

Κατ’αρχάς, η αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής, με την απώλεια των κιλών του καλοκαιριού να γίνεται προτεραιότητα στην ατζέντα όλων μας. Συγκεκριμένα, η στέρηση ορισμένων βασικών πολύτιμων συστατικών που προκύπτει από την, συχνά φτωχή σε ποιότητα και ποικιλία ακολουθούμενη δίαιτα, αποδυναμώνει την τρίχα και εντείνει την τριχόπτωση.

Παράλληλα, η ψυχολογία μας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ένταση με την οποία εκδηλώνεται η τριχόπτωση. Ο Σεπτέμβριος, άλλωστε, είναι ένας μήνας ανάληψης καθηκόντων, επιστροφής στις υποχρεώσεις και εκκίνηση της «σχολικής» χρονιάς με ό,τι αυτή προϋποθέτει, καταστάσεις που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της τρίχας και την απώλεια των μαλλιών σε άντρες και γυναίκες. Το άγχος, λοιπόν, συμβάλλει και στην τριχόπτωση του φθινοπώρου: αυξάνει το ρυθμό απώλειας των μαλλιών, μετατρέποντας την τριχόπτωση ένα εποχιακό φαινόμενο.

Χτύπα το πρόβλημα στη ρίζα

Κάπου εδώ είναι λογικό να αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να βάλεις φρένο στην τριχόπτωση. Η απάντηση είναι προφανής: τώρα που ξέρεις τις αιτίες, μπορείς, να βρεις τις σαφείς λύσεις τους.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής με την ισορροπημένη διατροφή να γίνεται πρωταρχικός στόχος όλο το χρόνο είναι σίγουρα μια σοφή επιλογή για  να αποκτήσεις γερά και υγιή μαλλιά. Σε αυτό το πλαίσιο, καλό είναι να βάλεις στο πιάτο σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και σίδηρο. Επιπλέον, τα μικρά και συχνά γεύματα εξασφαλίζουν σταθερή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε ο οργανισμός σου να μην επιτρέψει την απότομη αύξηση της απώλειας των μαλλιών.

Και σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να πεις «ναι» στο σωστό συμπλήρωμα διατροφής. Τι πρέπει να περιέχει αυτό; Μα φυσικά όλα εκείνα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που θα ενισχύσουν τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου και της κερατίνης, όπως οργανικό θείο (MSM), βιταμίνη C, L-προλίνη, L-λυσίνη, κόκκινο άλγος, κιτρικό ψευδάργυρο και χαλκό. Μια τέτοια καθημερινή ενίσχυση χαρίζει δύναμη και υγεία στην τρίχα και βοηθάει τα μαλλιά να ξαναβρούν τον όγκο και τη χαμένη λάμψη τους.

Τέλος, όσον αφορά το άγχος, είναι σημαντικό να ανακαλύψεις τι σου το προκαλεί ώστε να είσαι σε πάντα έτοιμη να διαχειριστείς τις στρεσογόνες καταστάσεις κάθε μέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 

allyou_solgar_internal.jpg


Για δυνατά και υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα…

…η Solgar συνδυάζει υψηλής ποιότητας συστατικά με την επιστημονική της γνώση, και δημιουργεί το συμπλήρωμα διατροφής Skin, Nails and Hair.

Η προηγμένη φόρμουλα του Skin, Nails and Hair με τον αποτελεσματικό συνδυασμό βιταμινών, αμινοξέων και μετάλλων που περιέχει, παρέχει στον οργανισμό διατροφικά στοιχεία απαραίτητα για τη σύνθεση κολλαγόνου και κερατίνης, όπως οργανικό θείο (MSM), βιταμίνη C, προλίνη, λυσίνη, κιτρικό ψευδάργυρο και χαλκό, συμβάλλοντας έτσι στην επαναφορά της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών.  Έτσι μπορεί να σου χαρίσει δυνατά και υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα και να γίνει και η δική σου καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς!

Μάθε περισσότερα για το Skin, Nails and Hair της Solgar εδώ!

 

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Πώς να κάνεις απολέπιση στο δέρμα σου όταν πάσχεις από ακμή

Οι κινήσεις που μπορείς να ακολουθήσεις για να αποφύγεις τον τραυματισμό του δερματικού φραγμού και τις μολύνσεις.

BEAUTY TIPS

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσεις τη ρετινόλη;

Το ενεργό συστατικό που κάνει θαύματα στην επιδερμίδα έχει και αυστηρές οδηγίες χρήσης.

BEAUTY TIPS

Με τη δύναμη της ντομάτας: μια νόστιμη συνταγή σούπας που τονώνει το δέρμα

Πώς να την φτιάξετε και γιατί θα κάνει το πρόσωπό σας να λάμπει

Προτεινόμενα

BEAUTY NEWS

Η Natalie Portman φέρνει το άρωμα της άνοιξης

Η Natalie Portman αποπνέει χαρά και αισθησιασμό καθώς κάνει το μεγάλο άλμα για αγάπη για το νέο άρωμα Miss Dior του Dior.

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια