Skip to main content

BEAUTY TIPS

8 ύπουλοι τρόποι που το αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την επιδερμίδα σας

Πώς βλάπτει το αλκοόλ το δέρμα σας και τι να κάνετε



Πριν βουτήξουμε στη σχέση μεταξύ αλκοόλ και υγείας του δέρματος, ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε αυτό το άρθρο για να σας κάνουμε να νιώθετε άσχημα που πίνετε ένα ποτήρι κρασί ή απολαμβάνετε ένα γύρο ποτών μαζί με τους φίλους σας (κοινωνική σύνδεση είναι στύλος μακροζωίας, άλλωστε).

Ωστόσο, το αλκοόλ δεν είναι ακριβώς υγιεινό για το δέρμα σας. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το να πάτε χωρίς κοκτέιλ θα βοηθήσει το συκώτι σας, αλλά γνωρίζετε τα οφέλη της επιδερμίδας που συνοδεύει η αποχή ή η μείωση του αλκοόλ;

8 τρόποι με τους οποίους το αλκοόλ επηρεάζει το δέρμα σας

Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία και την εμφάνιση του δέρματός σας:

Αφυδάτωση

Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται χλωμό, ξηρό και πιο επιρρεπές σε ρυτίδες.

Φλεγμονή

Το αλκοόλ προκαλεί επίσης φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως σπασμένα αιμοφόρα αγγεία και έξαψη του προσώπου.

Στρες & άγχος

Το «Hangxiety» είναι πραγματικό. Αυτό το είδος άγχους (και οποιοδήποτε ψυχολογικό στρες, εν προκειμένω) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής σμήγματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάρσεων μετά το πάρτι.

Έλλειψη ύπνου

Το αλκοόλ επηρεάζει τη φυσική παραγωγή μελατονίνης από το σώμα σας και μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, όπως το ροχαλητό. Για να μην αναφέρουμε, μπορεί να ξυπνήσετε νωρίς μετά το ποτό, ακόμα κι αν κοιμηθήκατε αργά, χάρη στην επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Απώλεια κολλαγόνου

Η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα σε ζάχαρη, μπορούν να βλάψουν το κολλαγόνο στο δέρμα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση – δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά φορτωμένα με ζάχαρη, αλλά πολλά κοκτέιλ είναι!

Μαύροι κύκλοι

Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων από το αλκοόλ μπορεί να κάνει την περιοχή κάτω από τα μάτια να φαίνεται πιο μοβ ή κόκκινη, ανάλογα με τον τόνο του δέρματός σας. Σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου υψηλής ποιότητας, αυτά τα βαθιά μισά φεγγάρια μπορεί να φαίνονται ιδιαίτερα εμφανή μετά από μια βραδινή έξοδο, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη.

Προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις

Το αλκοόλ είναι ένα κοινό έναυσμα για έξαρση της ροδόχρου ακμής και του εκζέματος, επομένως όσοι έχουν προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη αλκοόλ συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ροδόχρου ακμής.

Συμβουλές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων

Λοιπόν, είναι η διακοπή του αλκοόλ για πάντα η μόνη επιλογή για καλύτερη υγεία του δέρματος; Όχι, σίγουρα όχι. Όπως οι περισσότερες πτυχές της ευεξίας, όλα έχουν να κάνουν με το μέτρο. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα κάνοντας ακριβώς αυτό: παρακολουθώντας τον εαυτό σας.

Μπορείτε ακόμη και να ντύνετε τα κοκτέιλ σας με αντιοξειδωτικά που τονώνουν το δέρμα μέσω καθαρών συμπυκνωμάτων φρούτων (απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη ή τεχνητές γεύσεις), συνδυάστε το κοκτέιλ σας με ένα ψηλό ποτήρι νερό και προσπαθήστε να τηρήσετε το κανονικό πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος. Ακόμα και τις νύχτες που έχετε πιει. Ακόμα κι αν έχετε μόνο την ενέργεια να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας πριν πέσετε στο κρεβάτι, αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα!

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

4 λόγοι για τους οποίους τα leave-in προϊόντα μπορούν να μεταμορφώσουν τα μαλλιά σου

Σε περίπτωση που έψαχνες κίνητρο για να τα βάλεις στη ζωή σου!

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

Προτεινόμενα

BLOGS

Οι IDLES επιστρέφουν με το μουσικό video του “POP POP POP”

Λίγο πριν ξεκινήσουν την παγκόσμια περιοδεία τους από τη Βόρεια Αμερική 

DO IT YOURSELF

5 κατηγορίες εσωρούχων στις οποίες αξίζει να επενδύσεις

Must-haves που πρέπει να αποκτήσεις στη συλλογή σου.

FITNESS

Πόσο καιρό θα σου πάρει για να δεις τα πρώτα αποτελέσματα της συστηματικής άσκησης στο σώμα σου;

Να πόσος καιρός χρειάζεται για τις πρώτες αλλαγές στη φυσική σου κατάσταση