Skip to main content

BEAUTY TIPS

Τα 5 καλύτερα φυσικά συστατικά περιποίησης του δέρματος με αποδεδειγμένα οφέλη

Βάλε τη δύναμη της φύσης στο νεσεσέρ σου



Η φροντίδα του δέρματος εξελίσσεται συνεχώς — με τις καινοτομίες να αναπτύσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αν και μας αρέσει να ακολουθούμε μαζί με αυτές τις ανακαλύψεις, σίγουρα αγαπάμε να ξαναβλέπουμε τα κλασικά. Υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα, φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες λόγω του απλού γεγονότος ότι είναι αποτελεσματικά.

Για τη θαμπάδα: Aloe vera

Ακόμα κι αν είναι πιο διάσημη για τον ρόλο της ως καταπραϋντικό για τα εγκαύματα, η αλόη βέρα χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για μια σειρά περιποίησης δέρματος, υγείας και ιατρικούς σκοπούς. Ο λόγος που είναι τόσο αγαπητός είναι επειδή είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά: Η έρευνα δείχνει ότι περιέχει περισσότερες από 751 (και ίσως μέχρι το 2002) διαφορετικές δραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, σακχάρων, ενζύμων, σαλικυλικών οξέων και αμινοξέων.

Για να ξεκινήσετε: είναι εξαιρετικά ενυδατική, καθώς είναι ένα φυσικό υγραντικό, που σημαίνει ότι προσελκύει την υγρασία στο δέρμα. Έρευνες έχουν δείξει ότι έχει την ικανότητα να αυξάνει την περιεκτικότητα σε νερό του εξωτερικού στρώματος του δέρματος (που ονομάζεται κεράτινη στιβάδα). Παρόλο που, δεν μειώνει την διαεπιδερμική απώλεια νερού, γεγονός που υποδεικνύει τον ρόλο της ως υγραντικού – παρά ως μαλακτικό ή αποφρακτικό.

Αλλά την αγαπάμε πραγματικά για τις λαμπρυντικές της ικανότητες. Σύμφωνα με μια μελέτη, ένα από τα συστατικά της αλόης (που ονομάζεται αλοεσίνη) βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία και μετά την ακμή. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή αλοεσίνης μπορεί να αναστείλει άμεσα το υπερχρωματισμένο δέρμα από το να παράγει περισσότερη μελανίνη, τη χρωστική ουσία που, όταν υπερπαράγεται, προκαλεί το σχηματισμό μαύρων κηλίδων.

Για ξηρό δέρμα: Λάδι καρύδας

Υπάρχουν περισσότεροι από μερικοί λόγοι για τους οποίους το λάδι καρύδας διαφημίζεται ως ιερό δισκοπότηρο στη φυσική φροντίδα του δέρματος. Πρώτα: Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα που θρέφουν και λειαίνουν το δέρμα.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους έχουν ξηρό δέρμα, καθώς το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικά ενυδατικό: Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων υγρασίας στο δέρμα (έχει αποφρακτικό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι σφραγίζει την ενυδάτωση), καθώς και να βελτιώσει τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος – ίσως γι' αυτό όσοι έχουν εξάρσεις εκζέματος και ψωρίαση συνήθως το βρίσκουν τόσο καταπραϋντικό για το δέρμα.

Για φλεγμονές & γήρανση: Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι υπερφορτισμένο με πολυφαινόλες – με ένα εκπληκτικό 30% σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά κατά βάρος. Η πιο αξιοσημείωτη από τη δέσμη είναι η κατεχίνη επιγαλλοκατεχίνη gallate9 (ή EGCG), η οποία σύμφωνα με έρευνες έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μελέτες διαπίστωσαν ότι η τοπική εφαρμογή πολυφαινολών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματος, προστατεύοντάς το από βλάβες από τον ήλιο και ακόμη και αναστρέφοντας τα σημάδια γήρανσης του δέρματος (όπως μαύρα στίγματα, λεπτές γραμμές και ρυτίδες).

Για ευαίσθητο δέρμα: εκχυλίσματα βρώμης

Θεωρούμενη ως ένα από τα χρυσά πρότυπα για το ευαίσθητο δέρμα, η βρώμη (σε πολλές μορφές της, όπως το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης και το λάδι βρώμης) είναι αγαπητή από τους δερματολόγους και τους αισθητικούς για την ικανότητά της να καταπραΰνει το αντιδραστικό δέρμα.

Το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης είναι τόσο χρήσιμο, στην πραγματικότητα, που έχει λάβει έγκριση ως θεραπεία χωρίς συνταγή γιατρού του FDA ως προστατευτικό δέρματος. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπίδια και αντιοξειδωτικά, το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δερματικού φραγμού και ακόμη και στην προστασία από το οξειδωτικό στρες. Το κολλοειδές πλιγούρι βρώμης περιέχει πολλά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, αλλά μερικά που πρέπει να σημειωθούν είναι η βιταμίνη Ε, οι αβενθραμίδες (ενεργό στη βρώμη που έχει σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη) και το φερουλικό οξύ. Είναι ακόμη και μια θεραπεία που συνιστάται από το δέρμα για φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα.

Το λάδι βρώμης είναι ένα άλλο εξαιρετικό εκχύλισμα. Όχι μόνο είναι μαλακτικό για το δέρμα, αλλά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την παραγωγή κεραμιδίων στην επιδερμίδα.

Για έλεγχο λαδιού: Λάδι Jojoba

Το έλαιο jojoba έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά περιποίησης του δέρματος, κυρίως λόγω της ανακάλυψης ότι η χημική του σύνθεση είναι στην πραγματικότητα αρκετά κοντά δομικά με τα δικά μας φυσικά έλαια.

Μπορεί να μειώσει τη λιπαρότητα του δέρματος ρυθμίζοντας τη φυσική παραγωγή σμήγματος του δέρματός μας. Και χάρη στα υψηλά επίπεδα ιωδίου, το λάδι εξισορροπεί την υπερανάπτυξη των βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις.

Είναι επίσης πλούσιο σε συστατικά που τονώνουν την ομορφιά όπως βιταμίνη Ε, σύμπλεγμα βιταμινών Β, χαλκό και ψευδάργυρο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δίνουν στο λάδι τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της

CELEBS

Αλέξης Κούγιας: Η δικαστική διαμάχη με την Εύη Βατίδου και οι εξηγήσεις στα παιδιά του

«Έδωσε το 25% σε δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών»