Skip to main content

BEAUTY TIPS

Πώς να προστατέψετε τα μακριά μαλλιά όταν κοιμάστε

Ύπνος και μακριά μαλλιά – συμβουλές για να τα διατηρήσετε ονειρεμένα!



Το να διατηρείτε προστατευμένα τα μακριά μαλλιά ενώ κοιμάστε μπορεί να γίνει λίγο «τριχωτή» κατάσταση. Αν έχετε ξυπνήσει ποτέ με τα μακριά μαλλιά σας κουλουριασμένα σε μια μπάλα φριζαρίσματος ή μπερδεμένα, ξέρετε τον αγώνα.

Όταν έχετε μακριά μαλλιά, ο ύπνος χωρίς να τα στερεώσετε σωστά μπορεί να οδηγήσει σε κάτι περισσότερο από μια κακή μέρα για τα μαλλιά. Με την πάροδο του χρόνου, οι συνήθειες ύπνου σας μπορεί να οδηγήσουν σε σπάσιμο των μαλλιών και άλλες βλάβες.

Ας καλύψουμε τα βασικά του ύπνου με μακριά μαλλιά. Ανεξάρτητα από τον τύπο των μαλλιών σας και αν είναι βαμμένα με χρώμα ή χημικά ισιωμένα, θα βρείτε μερικές συμβουλές για το πώς να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας όσο κοιμάστε.

Ύπνος με μακριά μαλλιά

Οι περισσότεροι αποδεδειγμένοι τρόποι για να προστατεύσετε τα μακριά μαλλιά ενώ κοιμάστε επικεντρώνονται σε προϊόντα που εφαρμόζετε κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε στρατηγικές χτενίσματος για να αποτρέψετε το σπάσιμο. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υγρασία στα μαλλιά και το κρεβάτι σας, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Χρησιμοποιήστε μια μεταξωτή ή σατέν μαξιλαροθήκη

Αυτό είναι σημαντικό. Εάν έχετε την τάση να κάνετε άτσαλο ύπνο και να στριφογυρνάτε στο κρεβάτι, τα μαλλιά σας τρίβονται στις ίνες του μαξιλαριού σας κάθε φορά που κινείστε. Αυτό μπορεί να στρεσάρει τα μαλλιά σας και να οδηγήσει σε φριζάρισμα. Τελικά, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σπάσιμο.

Μια μαξιλαροθήκη με ίνες από μετάξι ή σατέν μπορεί να μειώσει την τριβή στα μαλλιά σας καθώς κοιμάστε. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, αυτοί οι τύποι μαξιλαροθηκών μπορεί να μειώσουν το τέντωμα και το άγχος του δέρματός σας ενώ κοιμάστε, βοηθώντας στην αποφυγή των ρυτίδων που προκαλούνται από τη γήρανση. Το σατέν και το μετάξι είναι υποαλλεργικές και δροσιστικές ίνες, σε αντίθεση με το βαμβάκι.

Αλλάξτε την ώρα που πάτε για ντους

Εάν πηγαίνετε για ύπνο με έστω και λίγη υγρασία στα μαλλιά σας, μπορεί να συμβάλλει στο σπάσιμο των μαλλιών ή στα μπερδεμένα μαλλιά το πρωί. Οι τρίχες των μαλλιών σας είναι πιο αδύναμες όταν περιέχουν υγρασία. Ακόμη και ο πιο υγιής ύπνος θα κουνήσει λίγο το κεφάλι σας κατά τη διάρκεια του ύπνου της νύχτας και αυτή η κίνηση είναι πιο πιθανό να μπερδέψει τις βρεγμένες τούφες.

Εάν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, προσπαθήστε να πλένετε τα μαλλιά σας μια ώρα που έχουν αρκετό χρόνο να στεγνώσουν στον αέρα, πριν πάτε για ύπνο. Μην ξεχνάτε να τελειώνετε το ντους σας με μια έκρηξη πιο κρύου νερού για να σφραγίσετε την υγρασία στα μαλλιά σας.

Τυλίξτε τα μαλλιά σας σε ένα φουλάρι

Ένα περιτύλιγμα μαλλιών ή ένα φουλάρι μπορεί να σημαίνει ότι δεν χάνετε τον ύπνο σας λόγω του βαθουλώματος ή της σύνθλιψης μαλλιών σας. Ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, μπορεί να προτιμήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταξωτό ή σατέν υλικό για να μειώσετε την τριβή ακόμη περισσότερο ενώ κοιμάστε.

Τυλίγοντας προσεκτικά τα μαλλιά σας και τυλίγοντας τυχόν αδέσποτα κομμάτια μακριά από το λαιμό σας, αποφεύγετε επίσης την υγρασία ή τον ιδρώτα που μπορεί να φριζάρει τα μαλλιά σας.

Το να κοιμάστε με τα μαλλιά σας τυλιγμένα λειτουργεί καλύτερα αν προτιμάτε να ξυπνάτε με ένα απαλό, ίσιο χτένισμα. Βουρτσίστε τα μαλλιά σας αφού ξυπνήσετε και θα είστε έτοιμοι να πάτε το πρωί.

Βουρτσίστε τα πριν τον ύπνο

Σκεφτείτε να προσθέσετε ένα άλλο είδος βουρτσίσματος στο πρόγραμμα πριν τον ύπνο σας. Βουρτσίζοντας τα μαλλιά σας πριν πάτε για ύπνο, προλαμβάνετε το φριζάρισμα και τα μπερδεμένα μαλλιά. Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο για να το κάνετε. Ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, μια απλή βούρτσα ή μια χτένα με φαρδιά δόντια θα λειτουργήσει για να βουρτσίσετε τα μαλλιά σας πριν τα φορμάρετε το βράδυ και πάτε για ύπνο.

Αποφύγετε τα λαστιχάκια

Οι ελαστικές κορδέλες είναι η τυπική επιλογή όταν στερεώνετε τα μαλλιά σας για το βράδυ. Αλλά αυτά τα ελαστικά μπορούν πραγματικά να ασκήσουν πίεση στα μαλλιά και στο τριχωτό της κεφαλής σας καθώς τραβούν τα μαλλιά σας προς τα πίσω. Αυτή η τριβή προκαλεί φριζάρισμα και σπάσιμο. Μπορεί επίσης να κοιμάστε με ένα λαστιχάκι στα μαλλιά σας.

Αντίθετα, δέστε ξανά τα μαλλιά σε έναν κόμπο χρησιμοποιώντας ένα υφασμάτινο scrunchie φτιαγμένο από, το μαντέψατε, μετάξι ή σατέν. Αυτό θα δώσει στα μαλλιά σας ένα διάλειμμα από την τριβή. Θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να ξυπνήσετε με ένα ορατό «τρύπωμα» στα μαλλιά σας από εκεί που τα τραβήξατε προς τα πίσω, έτσι θα εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο styling το πρωί.

Προστατέψτε τις άκρες με ένα αιθέριο έλαιο

Οι άκρες των μαλλιών σας μπορούν να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος της ζημιάς που συμβαίνει ενώ κοιμάστε. Ακόμα κι αν κοιμάστε ανάσκελα, μπορεί να καταλήξετε να συνθλίβετε μέρος των μαλλιών σας χωρίς καν να το γνωρίζετε.

Μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία των άκρων σας χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια πριν πάτε για ύπνο. Το έλαιο argan, το αμυγδαλέλαιο, το λάδι jojoba ή ακόμα και το λάδι καρύδας είναι όλα καλά μέρη για να ξεκινήσετε. Στερεώστε τα μαλλιά σας σε μια πλεξούδα ή με ένα υφασμάτινο scrunchie και μετά ζεστάνετε μερικές σταγόνες από το λάδι ανάμεσα στις παλάμες σας τρίβοντας τα χέρια σας μεταξύ τους. Χρειάζεσαι μόνο ένα μικρό κομμάτι. Απλώστε το λάδι στα μαλλιά σας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις άκρες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να σφραγίσετε τα μαλλιά σας από την τριβή και να αποτρέψετε την έναρξη των σπασμένων άκρων.

Περιποιηθείτε τα μαλλιά σας ενώ κοιμάστε

Ακριβώς επειδή τα μαλλιά σας πρέπει να είναι στεγνά όταν κοιμάστε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να στεγνώνουν και να αφυδατώνονται όταν ξυπνάτε. Αν ξυπνάτε συχνά με μαλλιά που φριζάρουν και δύσκολα τα τιθασεύετε, ένα leave-in μαλακτικό μπορεί να είναι η απάντηση. Πριν το styling και ασφαλίζοντας τα μαλλιά σας για τη νύχτα, ένας ή δύο ψεκασμοί μαλακτικό με πρωτεΐνη ή κερατίνη μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τα μαλλιά σας ενώ κοιμάστε.

Κοιμηθείτε με πλεξούδες

Αν θέλετε να ξυπνάτε με κυματιστές μπούκλες αντί για κουβάρια, δοκιμάστε να πλέξετε τα μακριά μαλλιά σας πριν τον ύπνο. Οποιοσδήποτε τύπος πλεξούδας είναι κατάλληλος, είτε πρόκειται για μια μονή πλεξούδα, πολλές μικρότερες πλεξούδες ή ακόμα και μια γαλλική πλεξούδα.

Στερεώστε την πλεξούδα σας στο κάτω μέρος χρησιμοποιώντας ένα μικρό scrunchie αντί για λάστιχο. Εάν θέλετε να δώσετε στα μαλλιά σας επιπλέον προστασία, μπορείτε να τακτοποιήσετε την πλεξούδα ως κορυφαίο κόμπο στο κεφάλι σας ή απλά να τυλίξετε την πλεξούδα και να την στερεώσετε στο κεφάλι σας, μακριά από τον αυχένα σας. Αυτό θα κρατήσει τα μαλλιά σας απαλλαγμένα από ιδρώτα, υγρασία και τριβή.

Χρησιμοποιήστε ορό μαλλιών ή μάσκα μαλλιών

Ο ελαφρύς ορός μαλλιών μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το φριζάρισμα ενώ κοιμάστε, όπως και μια μάσκα μαλλιών που είναι ασφαλής για χρήση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λάβετε υπόψη ότι δεν θέλετε να κάνετε τα μαλλιά σας υγρά ή να διογκώσετε τους θύλακες των μαλλιών σας με οποιοδήποτε προϊόν που χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θέλετε απλώς να προσθέσετε και να σφραγίσετε την υγρασία, χωρίς να προσθέσετε βάρος ή τριβή στα μαλλιά σας.

Αποφύγετε οτιδήποτε έχει όξινο συστατικό (όπως κιτρικό οξύ ή μηλόξυδο), καθώς δεν είναι ασφαλές να διατηρηθεί στα μαλλιά σας για περισσότερο από 6 ώρες. Επίσης, αποφύγετε τα βαριά πρόσθετα πρωτεΐνης όπως το αυγό, που μπορεί να βαρύνουν τα μαλλιά σας και να κάνουν πιο πιθανό το σπάσιμο. Χρησιμοποιήστε ελαφριά βοτανικά (όπως έλαιο μέντας ή αλόη βέρα) που μπορούν να σφραγίσουν τη λάμψη, να τονώσουν το τριχωτό της κεφαλής σας και να κάνουν το ξέπλυμα ευκολότερο το πρωί.

Διαβάστε επίσης

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

BEAUTY TIPS

Τρία βασικά dos και τρία don’ts για τη φροντίδα του δέρματος με ακμή

Συμβουλές για το τι να κάνεις και τι να αποφύγεις αν πάσχεις κι εσύ από ακμή στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή σου

Προτεινόμενα

CELEBS

Έλενα Παπαρίζου– Μιχάλης Χατζηγιάννης: Ακυρώνουν τις κοινές τους συναυλίες;

Γεωργιάδης: «Έγιναν ένα - δυο πραγματάκια που την ενόχλησαν»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική