Skip to main content

BLOGS

Το κόλλημα με τα βιντεοπαιχνίδια (β' μέρος)

Το blog της parenting coach Νάντιας Γεωργίου


Νάντια Γεωργίου

Το παιδί σου όλο το καλοκαίρι ήταν κολλημένο στα βιντεοπαιχνίδια και στο διαδίκτυο. Τώρα που ξεκίνησε το σχολείο θέλεις να κάνεις μια καινούρια αρχή και να βάλεις όρια, ακόμα και αν πρόκειται για εκπαιδευτικά παιχνίδια. Και εγώ θα προσέθετα, να το βοηθήσεις παράλληλα να βρει άλλες ενδιαφέρουσες για αυτό δραστηριότητες. Στο πρώτο μέρος αυτού του άρθρου πήρες κάποιες πληροφορίες για τα βιντεοπαιχνίδια και τους λόγους που μπορούν να γίνουν εθιστικά. Ας δούμε τώρα πως βάζεις όρια. Θυμήσου ότι αυτό θα γίνει μέσα από συζήτηση, με αγάπη και χωρίς επικριτικά σχόλια.

1. Βάζεις σαφείς, σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με το χρονικό διάστημα αλλά και τις προϋποθέσεις ώστε να ξέρει το παιδί ακριβώς τι πρέπει να κάνει. Παράδειγμα: «Γρηγόρη όταν έχεις σχολείο μπορείς να παίζεις μισή ώρα κάθε μέρα, αφού έχεις τελειώσει τα διαβάσματά σου και όχι μετά τις 9μμ». Να ξέρεις ότι ο προγραμματισμός σε εβδομαδιαία βάση είναι πιο αποτελεσματικός και ιδανικά 6 ώρες την εβδομάδα είναι ένας καλός στόχος για παιδιά 11-12 χρόνων.

2. Γνωρίζεις το περιεχόμενο του βιντεοπαιχνιδιού με το οποίο ασχολείται το παιδί σου. Δεν είναι όλα τα παιχνίδια αρνητικά, υπάρχουν κάποια που είναι εκπαιδευτικά ή δημιουργικά. Μάθε τι παίζει το παιδί σου και παίξε και εσύ μαζί του μερικές φορές.

3. Καθορίζεις τις συνέπειες μαζί με το παιδί σου για την περίπτωση που οι κανόνες δεν τηρηθούν. Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάς για τιμωρία αλλά για συνέπειες. Παράδειγμα: «Γρηγόρη αν δεν τηρήσεις την συμφωνία μας αύριο δεν θα παίξεις καθόλου». Φρόντισε να μην μείνεις στα λόγια αν όντως δεν τηρηθεί η συμφωνία γιατί το παιδί σου θα ξέρει ότι τελικά δεν το εννοείς και θα χάσεις εύκολα το παιχνίδι.

4. Χρησιμοποίησε ένα χρονοδιακόπτη για να βοηθήσεις το παιδί σου να προετοιμαστεί για το τέλος του παιχνιδιού. Ξεκίνα όταν έχουν απομείνει 15 λεπτά, μετά 10 και στο τέλος 5. Βέβαια ετοιμάσου να κάνεις και εσύ τον χρονοδιακόπτη, ιδίως στην αρχή.

Και κάτι ακόμα: αν και τα παιδιά από  9-10 χρόνων και πάνω επηρεάζονται κυρίως από τους φίλους τους και αισθάνονται «καταπίεση» από τους γονείς, στην πραγματικότητα έχουν μεγάλη ανάγκη τη σταθερή βάση της οικογένειας και την ανοιχτή επικοινωνία με το γονιό.

Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελες να διαβάσεις σε άρθρο ή το έχεις απορία θα χαρώ πολύ να σου απαντήσω, όπως και για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείς να επικοινωνείς μαζί μου στο mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

BLOGS

Οι IDLES επιστρέφουν με το μουσικό video του “POP POP POP”

Λίγο πριν ξεκινήσουν την παγκόσμια περιοδεία τους από τη Βόρεια Αμερική 

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα