Skip to main content

BLOGS

Έφυγε από τη ζωή η θρυλική δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός, Joan Didion

Η Didion πέθανε σε ηλικία 87 ετών



Σε ηλικία 87 ετών και νικημένη από την ασθένεια του Parkinson έφυγε η θρυλική δημοσιογράφος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός, Joan Didion. Η Didion έγινε παγκοσμίως γνωστή και έγραψε ιστορία μέσα από τα nonfiction γραπτά της που ακροβατούσαν ανάμεσα στη δημοσιογραφία και το δοκίμιο. Η ίδια ασχολήθηκε εκτενώς και με τη μουσική βιομηχανία, με τη συλλογή της, Slouching Towards Bethlehem του 1968 να περιέχει κείμενα σχετικά με τις Joan Baez, Janis Joplin και πολλούς ακόμη μουσικούς της εποχής.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Didion κυκλοφόρησε πέντε λογοτεχνικά βιβλία, έξι σενάρια και δεκάδες ακόμη nonfiction έργα. Το πιο πρόσφατο έργο της υπήρξε το South and West: From a Notebook, το οποίο και κυκλοφόρησε το 2017. Ακόμη μια συλλογή δοκιμίων της, το Let Me Tell You What I Mean, κυκλοφόρησε νωρίτερα μέσα στο 2021, ενώ η ζωή και το έργο της υπήρξαν το κεντρικό θέμα ενός πρόσφατου ντοκιμαντέρ του Netflix, με τίτλο Joan Didion: The Center Will Not Hold.

Η Joan Didion γεννήθηκε στο Sacramento της California, όπου και μεγάλωσε διαβάζοντας και γράφοντας από εντυπωσιακά μικρή ηλικία. Η ίδια σπούδασε Αγγλική φιλολογία στο Berkeley, και όταν κέρδισε σε έναν διαγωνισμό δοκιμίου της Vogue ξεκίνησε την δημοσιογραφική της καριέρα, πιάνοντας δουλειά βοηθού στο περιοδικό και μετακομίζοντας στη Νέα Υόρκη. Στη Vogue έμεινε για επτά χρόνια, ενώ μετέπειτα συνέχισε να συνεργάζεται με το περιοδικό σαν associate features editor.

Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο της Didion κυκλοφόρησε το 1963, με τίτλο Run, River. Η ίδια γνώρισε τον σύζυγό της και επίσης συγγραφέα-δημοσιογράφο, John Gregory Dunne, όσο το έγραφε, και οι δυο τους μετακόμισαν ξανά πίσω στην California.

Η σχέση της Didion και του Dunne ξεπερνούσε κατά πολύ την ερωτική, μιας που οι δυο τους συνεργάστηκαν εκτεταμένα και στη δουλειά τους: έγραψαν δεκάδες έργα μαζί, συμπεριλαμβανομένου του θεατρικού σεναρίου του έργου της Didion, Play It as It Lays του 1970, όπως και της βιογραφίας της δημοσιογράφου Jessica Savitch, με τίτλο Up Close & Personal.

Μετά τον θάνατο του Dunne και της κόρης τους, Quintana, στις αρχές του millennium, η Didion έγραψε δύο μνημειώδη βιβλία για το πένθος, το The Year of Magical Thinking και το Blue Nights. Η ίδια απέσπασε το National Book Award for Nonfiction για το τελευταίο.

https://youtu.be/FjVth8b2_R4

Πηγή

Πηγή:

http://www.avopolis.gr/music-news/international-news/74849-efyge-apo-ti-zoi-i-thryliki-dimosiografos-syggrafeas-kai-kritikos-joan-didion

Διαβάστε επίσης

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

Προτεινόμενα

CELEBS

Έλενα Παπαρίζου: Ανάσταση στο Μάλμε μαζί με την ελληνική αποστολή

Η τραγουδίστρια ευχήθηκε Χριστός Ανέστη στους followers της

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς να είσαι πιο ευτυχισμένη, σύμφωνα με το ζώδιό σου

Ρωτήσαμε τι λένε τα άστρα για το πώς να είμαστε πιο ευτυχισμένοι

CELEBS

Δέσποινα Βανδή - Βασίλης Μπισμπίκης: Χέρι - χέρι στα σοκάκια της Μυκόνου

Το νησί των Ανέμων επέλεξε το ζευγάρι για τις πασχαλινές του διακοπές