Skip to main content

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Η μεγάλη στιγμή του δότη!

«Η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων γίνεται πάντα μέσα σε ένα κλίμα ευθύνης, αλλά και ευτυχίας. Είναι ημέρα γιορτής για όλους μας»!



Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» λειτουργεί από το 2014 και αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ ενός ασθενή με κάποιο σοβαρό αιματολογικό νόσημα και την κοινωνία. Στόχος της είναι να ενημερωθούν οι πολίτες για το πόσο σημαντική είναι η εθελοντική προσφορά αιμοποιητικών κυττάρων για αυτούς του ασθενείς και να εγγραφούν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Για το λόγο αυτό, το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα μέσα σε αυτό το διάστημα, ώστε να δημιουργηθεί μια μεγάλη δεξαμενή εθελοντών δοτών στην Ελλάδα. Οι συνεχείς ενημερώσεις για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, οι πολύτιμες συνεργασίες για τη στήριξη του έργου του συλλόγου, οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα γίνονται για έναν και μόνο λόγο: για τη στιγμή που ένας δότης θα βρεθεί συμβατός με έναν ασθενή και θα του προσφέρει το δώρο ζωής! 

dotisin2.jpgΜέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας, είχαμε τη χαρά να ζήσουμε οκτώ τέτοιες συγκλονιστικές στιγμές, αφού οκτώ εθελοντές δότες μας βρέθηκαν συμβατοί και έδωσαν μόσχευμα!

Η συγκίνηση είναι έντονη από την πρώτη στιγμή που θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με το δότη και θα ενημερωθεί για τη τύχη που είχε να είναι αυτός που μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή με τον οποίο βρέθηκε συμβατός. Κάθε φορά, ο δότης μοιράζεται μαζί μας τη χαρά, αλλά και την κρυφή αγωνία, να πάνε όλα καλά για τον ασθενή… Από εκεί και πέρα για εμάς ξεκινάει μια σχέση αγάπης και φροντίδας για το δότη. Αγάπης, γιατί στο πρόσωπό του βλέπουμε τον «ήρωα» του ασθενή και φροντίδας, για να είναι όλη η διαδικασία μια εμπειρία ζωής για αυτόν, χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η στιγμή που συναντάμε το δότη από κοντά είτε για να κάνουμε την επιβεβαιωτική εξέταση, είτε για το κάνουμε τον ιατρικό έλεγχο πριν τη συλλογή. Με μεγάλο ενθουσιασμό υποδεχόμαστε το δότη, ο οποίος μπορεί να έρχεται από οποιανδήποτε γωνιά της Ελλάδος, εξασφαλίζουμε τη φιλοξενία του και είμαστε δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί. Η μεγάλη στιγμή είναι η μέρα της συλλογής. Η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων γίνεται πάντα μέσα σε ένα κλίμα ευθύνης, αλλά και ευτυχίας. Είναι ημέρα γιορτής για όλους μας! Είναι η ημέρα των δεύτερων γενεθλίων του ασθενή, που περιμένει με αγωνία το δώρου του από το δότη του. Είναι ημέρα χαράς για το δότη, που ξέρει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να προσφέρει αυτό το δώρο στο «ταίρι» του και απλόχερα του το προσφέρει. Είναι ημέρα ευτυχίας για εμάς, που σε κάθε τέτοια στιγμή συνειδητοποιούμε γιατί συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτό το έργο και αισθανόμαστε ευγνώμονες που είμαστε σε αυτή τη θέση.

 

Ιωάννα Βαρελά
Βιολόγος, PhD
Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

 

Διαβάστε επίσης

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη το Βραβείο "Nelson Mandela" του ΟΗΕ

 

Η ύψιστη τιμή για την ανθρωπιστική προσφορά,  απονεμήθηκε στην Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO 

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Mια αγκαλιά αγάπης για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη

 

 

Ανοιξαν το Ιδρυμα "Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη" και η "Ελπίδα"

ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ

Μήνυμα Μ. Βαρδινογιάννη με αφορμή την πανδημία

 

Ο  καθένας μας αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη αναλογιζόμενος το κοινό καλό

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…