Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η Αλεξάνδρα κάνει κύκλους με τη μόδα

Στο επίκεντρο, ο Γιάννης Τσεκλένης.



Fashion shows, fashion rooms, προσκλήσεις, αναρτήσεις, πρόσωπα νέα, ελπιδοφόρα και άλλα αδιάφορα, κενά, καμιά φορά άνευ λόγου και ουσίας. 

Ο χώρος της μόδας, ένας αντικατοπτρισμός της κοινωνίας μας, με έντονη σημειολογία και δεύτερες αναγνώσεις. Μια μορφή τέχνης με κύκλους, πολλούς κύκλους, που άλλοτε σε κάνουν να στροβιλίζεσαι και άλλοτε να ζαλίζεσαι.  

Στο επίκεντρο όλων, σταθερά το κλασικό. Και τι πιο γοητευτικό και αξιοθαύμαστο από μια νέα, φρέσκια ματιά σε ένα έργο διαχρονικό; 
Ρητορικά ρωτώντας αυτή την Τρίτη πάω στην πόλη. Στο i-D Concept Store στο Κολωνάκι όπου φιλοξενείται η έκθεση: 
«Α Tseklenis Tribute 
The 70s Drawings Revisited».

Για να δω από κοντά τα σπάνια και αυθεντικά ζωγραφικά σε χαρτί των σχεδίων για υφάσματα του Γιάννη Τσεκλένη. Του Κύριου Γιάννη Τσεκλένη- με διορθώνω.

Όσες συνομήλικες τώρα με διαβάζετε, ξέρετε. Και σκιρτάτε από χαρά. Πάτε πίσω, στα παιδικά σας χρόνια, τα ντυμένα με το μπλε της ποδιάς Τσεκλένης από το Μινιόν και τα μεταξωτά μαντήλια της μαμάς να ανεμίζουν δεμένα απαλά στο λαιμό της.  

Κι αν είστε μικρότερες, ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για αυτόν τον διεθνή δημιουργό, τον πρέσβη της Ελλάδας στο χώρο της μόδας παγκοσμίως από τη δεκαετία του '60, τον πρωτοπόρο του branding και της δημιουργικής βιομηχανίας εκείνης της εποχής, με σχέδια και υφάσματα αποκλειστικά δικής του έμπνευσης και παραγωγής που εξήγαγε design και μόδα για πάνω από τρεις δεκαετίες. 

Τα σχέδια του αγαπήθηκαν όσο λίγα και αποτυπώθηκαν σε φορέματα που προβλήθηκαν σε εξώφυλλα και άρθρα των μεγαλύτερων τίτλων διεθνώς όπως τα: Vogue, Vanity Fair, Harper's Bazaar, Times, Elle, Figaro, Washington Post και πόσα άλλα.

Οι συλλογές του έφτασαν στα ράφια των πιο διάσημων καταστημάτων του κόσμου σε περισσότερες από 20 χώρες (Harrods, Selfridges, Debenhams, Bergdorf Goodman, Bonwit Teller, Saks 5th Avenue, B. Altman, Neiman Marcus, Sakowitz, Mitzoukosi, Takashimaya, κα). 

Οι δημιουργίες του, που έκαναν την Ελλάδα μόδα, με ιστορική, καλλιτεχνική και ενδυματολογική αξία, φιλοξενούνται σε μουσεία όπως το Victoria & Albert Museum, το Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, το μουσείο Τέχνης Μεταξίου στο Σουφλί και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα όπου έχει δωρίσει 800 και πλέον αρχέτυπα σύνολα.

Ακόμα και σήμερα ο Κύριος Τσεκλένης συνεχίζει να είναι επίκαιρος, και όπως όλα δείχνουν, γενναιόδωρος στις συνεργασίες του. 

Τρεις σύγχρονοι και καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί σχεδίασαν μια mini συλλογή εμπνευσμένη από τα σχέδια του: η Sophia Kokosalaki, η Dolly Boucoyannis και ο Angelos Bratis ξαναζωντανεύουν τα πιο χαρακτηριστικά ζωγραφικά της δεκαετίας του '70. 

Τυπωμένα στο Σουφλί σε ελληνικό μετάξι από το Silk House Tsiakiris και αποτυπωμένα σε χρυσό με πολύτιμες πέτρες, η αναγέννηση των σχεδίων δημιουργεί μια μοναδική συλλογή από φορέματα και κοσμήματα που αξίζει, και πρέπει, να δεις!

Αυτή την Τρίτη δεν θα κάνω κύκλους. Θα επικεντρώσω όλο μου το ενδιαφέρον στο πάθος και το ταλέντο ενός υπέροχου δημιουργού.  

Υποκλίνομαι.


 
Πληροφορίες:
-Η συλλογή των φορεμάτων και κοσμημάτων των Sophia Kokosalaki, Dolly Boucoyannis και Angelos Bratis  θα διατίθενται αποκλειστικά στα i-D Concept Stores στο Κολωνάκι (Kανάρη 12, τηλ. 210 3221801) και στο Golden Hall (Λεωφ. Κηφισίας 37Α, Mαρούσι 151 23, τηλ. 210 6832710)
 
-Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (1-29 Aπριλίου 2017) θα διατίθενται προς πώληση και τα αυθεντικά και σπάνια σχέδια του μοναδικού Γιάννη Τσεκλένη.
 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Ευγενική ανατροφή των παιδιών δεν σημαίνει επιτρεπτική ανατροφή

Πώς οι γονείς μπορούν να βρουν την ισορροπία που βοηθά τα μικρά παιδιά τους να ευδοκιμήσουν.

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: «Πάγωσε» προσωρινά η μείωση της χορήγησης των φαρμάκων

Ο τραγουδιστής βρίσκεται 40 ημέρες στην εντατική

BEAUTY NEWS

Η Gigi Hadid λάνσαρε το πιο ρομαντικό μανικιούρ στο Met Gala 2024

Όλα παίζονται στις λεπτομέρειες.