Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Βασιλικές απολαύσεις

Φύση και βιβλία σήμερα για τη Γωγώ.


Γωγώ Καρκάνη

Μια φορά και έναν καιρό ήταν η νεαρή βασίλισσα μιας φτωχής και νεοσύστατης χώρας, η Αμαλία, που είχε το όραμα να φτιάξει ένα πάρκο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών. Έφερε λοιπόν ζώα και φυτά από διάφορα μέρη του κόσμου, έφερε και έναν Γάλλο αρχιτέκτονα κήπων, τον Λουί Μπαρώ, και έτσι στο κέντρο της μικροσκοπικής τότε Αθήνας, πλάι στα Ανάκτορα, τον Βασιλικό Κήπο, στο πρότυπο των Αγγλικών Κήπων του Μονάχου. Ένα κομψοτέχνημα, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, που όμως μόνο οι βασιλιάδες της Ελλάδας και οι εκλεκτοί καλεσμένοι τους είχαν το προνόμιο να απολαμβάνουν.

Μετά την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου του 1917 ο Κήπος έπαψε να είναι Βασιλικός, άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί το λαό και έγινε ο γνωστός μας Εθνικός Κήπος. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν ταλαιπωρήθηκε επανειλημμένα από φυσικές και ανθρώπινες καταστροφές –χειμώνες με ακραίες για τα αθηναϊκά δεδομένα θερμοκρασίες, πολέμους– αλλά το σήμερα τον βρίσκει φροντισμένο, κατάφυτο ξανά, διάσπαρτο με διακοσμητικά στοιχεία όπως πέργκολες, λιμνούλες και προτομές, αλλά και με μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, ντοκουμέντα του μακρινού παρελθόντος του, καθώς θεωρείται ότι ο χώρος του ήταν χώρος πρασίνου από την αρχαιότητα ακόμα.

Στον Εθνικό Κήπο λοιπόν θα βρω καταφύγιο νωρίς το απόγευμα, όσο ο ήλιος ακόμα καίει. Και αφού τον περπατήσω και χαλαρώσω για λίγο στο σκιερό καφέ του, θα συνεχίσω τη βόλτα μου στο 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, που κάθε φθινόπωρο κάνει «ποδαρικό» για τη νέα σεζόν. 

festival_vivliou.jpg
 

Με κεντρικό αφιέρωμα φέτος «Βιβλίο-Θέατρο-Κινηματογράφος», φιλοξενεί παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών και διάφορες άλλες εκδηλώσεις (πλήρες πρόγραμμα στο sekb.gr).

Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο, βέβαια, είναι να βρω, μετά από ώρες ξεφυλλίσματος πάνω από τους πάγκους των εκδοτικών οίκων, τα βιβλία που θα μου κάνουν παρέα τις μεγάλες και κρύες νύχτες του χειμώνα. Όχι και ασήμαντη αποστολή.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

Γιατί ένα καλό λευκό πουκάμισο δεν πρέπει να λείπει από την γκαρνταρόμπα σου!

Διαχρονικό, κλασάτο και κομψό ο απόλυτος μπαλαντέρ μόδας σου χαρίζει τις πιο υπέροχες εμφανίσεις!

CELEBS

Πέτρος Γαϊτάνος για ομόφυλα ζευγάρια: «Θα πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό»

Η άποψη του τραγουδιστή κι οι θρησκευτικές αντιδράσεις

BEAUTY TIPS

Πώς οι οροί υαλουρονικού οξέος να κρατούν το δέρμα σας ενυδατωμένο

Δώστε στην επιδερμίδα σας αυτή την έξτρα υγρασία