Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Από τον Ιούλιο Βερν μέχρι το Handmaid’s Tale της Άτγουντ

Σημερινός προορισμός της Γωγώς, είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο».


Γωγώ Καρκάνη

Ετοιμάσου σήμερα για ένα μακρινό ταξίδι μέχρι τα πέρατα του διαστήματος. Με ένα μεγάλο πάρτι εγκαινιάζει απόψε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο» (9/10-14/1). 

Δύο χρόνια μετά την έκθεση «Digital Revolution», συνεργάζεται ξανά με το Barbican του Λονδίνου για να παρουσιάσει τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας σε όλο το εύρος της σύγχρονης κουλτούρας: στα βιβλία του Ιουλίου Βερν και της Μάργκαρετ Άτγουντ, σε ταινίες όπως οι Aliens, Star Treks, Star Wars και Interstellar, σε σειρές όπως οι Doctor Who και Black Mirror, αλλά και στις εικαστικές τέχνες. 

 

sci_fi1.jpg
 

Το ταξίδι μας θα ξεκινήσει λοιπόν, στην πρώτη ενότητα της έκθεσης (Παράξενα Ταξίδια), από άγνωστες και απρόσιτες περιοχές της Γης και των πλανητών (Godzilla και Jurassic Park, Ροβινσώνας Κρούσος του Ντάνιελ Ντεφοέ κ.λπ.) για  να συνεχιστεί, στη δεύτερη ενότητα (Οδύσσειες του Διαστήματος), σε άλλους πλανήτες αλλά και μέσα από την επαφή μας με εξωγήινα όντα (Star Wars, Star Trek, Independence Day, The Martian κ.ά.).

Κατόπιν θα επιστρέψουμε στη Γη και στους Θαυμαστούς Καινούριους Κόσμους (τρίτη ενότητα), για να γίνουμε μάρτυρες της πτώσης και του αφανισμού του ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε (The Handmaid’s Tale, Fahrenheit 451, Dark City, The Hunger Games). Θα καταλήξουμε στα Απώτατα Σύνορα (τέταρτη ενότητα), τον ίδιο μας τον εαυτό, όπου θα γνωρίσουμε cyborgs, κλώνους και υβρίδια (Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ, The Terminator, Doctor Who, Donnie Darko).  
 

sci_fi2.jpg
 

Θα περιπλανηθούμε στους κόσμους που έχει γεννήσει η ασυγκράτητη φαντασία μυθιστοριογράφων, σεναριογράφων και εικαστικών καλλιτεχνών μέσα από περισσότερα από 800 εκθέματα που αξιοποιούν κάθε διαθέσιμο εκφραστικό μέσο, όπως στολές, αντικείμενα, σχέδια και εγκαταστάσεις.

Στο πάρτι εγκαινίων θα παίξουν μουσική οι παραγωγοί του Εν Λευκώ. Μέσα στους επόμενους μήνες θα επιστρέψουμε όμως ξανά στη Στέγη, για να συμμετάσχουμε σε παράλληλες δράσεις που θα πλαισιώσουν την έκθεση (συναυλίες, προβολές, συζητήσεις κ.λπ.). Ή όπως λέει και η διάσημη ατάκα από το Terminator: Hasta la vista, baby. 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Πώς να «βελτιώσεις» το κάρμα σου με απλούς τρόπους

Γιατί ποιος δεν χρειάζεται ένα καλό κάρμα!

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 6 Μαΐου

Ασχοληθείτε με κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό πριν η ανία χτυπήσει την πόρτα σας

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου