Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η άλλη Τουρκία

Η Ασλί, ο Ποταμός, η Σιωπή, η φωνή.


Μελίνα Αδαμοπούλου

"...Θαρρείς πως έχουμε πάρα πολλά να πούμε αλλά πως δεν μας έχει απομείνει φωνή.  Λες και δεν είναι δική μας αυτή η φωνή που αντηχεί κενή όποτε θέμε να διηγηθούμε, να νοηματοδοτήσουμε, να πούμε κάτι με άλλες λέξεις, όπως δεν είναι δική μας ούτε αυτή η σιωπή που πήρε τη θέση της αληθινής κραυγής που δεν μπορέσαμε να μπήξουμε..."

Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από ένα κείμενο της Ασλί Ερντογαν, μιας μοναδικά γενναίας Τουρκάλας συγγραφέα και αρθρογράφου , από το βιβλίο της "Μήτε η σιωπή είναι πια δική σου", που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ. Την Ασλί  θα έχουμε την τύχη ν' ακούσουμε απόψε να μας μιλάει στο Μέγαρο Μουσικής (στις 19.00μμ)

asliin.jpg

Η διάλεξη της Ασλί Ερντογάν, και μη συνδέσεις το επίθετο της μ΄αυτό του Τούρκου "ηγέτη" της χώρας της, με τίτλο "Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση", είναι, για μένα,το γεγονός του μήνα. Μια γυναίκα που τα κείμενα του βιβλίου της  αποτέλεσαν για τα δικαστήρια της χώρας της τη βάση για το κατηγορητήριο της , επισκέπτεται την Αθήνα και μιλάει ανοιχτά για όσα φοβερά γίνονται στη γειτονική μας Τουρκία, για το πώς βίωσε και βιώνει την καταπίεση και τη φρίκη ένας ολόκληρος λαός στις μέρες μας, αλλά και για το προσωπικό της βίωμα.

Η Ασλί συνελήφθη και κρατήθηκε στη φυλακή για 132 ημέρες. Ως εργαζόμενη σε  φιλοΚουρδική εφημερίδα, αλλά και για ¨δραστηριότητες που "απειλούν την ακεραιότητα του κράτους". Η σύλληψη και η κράτηση της Ασλί προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αγανακτησης. Όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά σε ολόκληρη τη Δύση.
"Όλη η ζωή μου άλλαξε με μια φράση , "αστυνομία ανοίξτε!", δήλωνε η ίδια στο BBC όταν της ζήτησαν να θυμηθεί τη νύχτα της σύλληψης της.

Η Ασλί Ερντογάν, γυναίκα- σύμβολο του ελεύθερου δημοκρατικού λόγου και της αντίστασης σε κάθε μορφή βίας, είναι μια πολυβραβευμένη και  πολυμεταφρασμένη συγγραφέας.  Η ίδια νοιώθει σαν να ζει μια καφκική ιστορία, χωρίς να μπορεί να κατανοήαει, όπως λέει, τη λογική ενός φασίστα."Η Τουρκία θα έπρεπε να μου απολογηθει μια μέρα", λέει, "όμως είμαι σίγουρη πως αυτό δεν θα γίνει ποτέ".
 

asli4.jpg
 

Σου είπα ελάχιστα για την Ασλί. Ίσως  γιατί ήθελα να ξέρεις  το γιατί δεν θα μπορούσα να είμαι πουθενά αλλού απόψε εκτός από κοντά της.

Ανυπομονώ, ν' ακούσω τη διάλεξη της. Ανυπομονώ  να διδαχτώ απ' αυτή τη γυναίκα , από τα λόγια και τις πράξεις της,  αυτό που ιδανικά θα θέλαμε να εννοούμε και να αισθανόμαστε  όλοι όταν προφέρουμε τη φράση " να ζώ ελεύθερα".

 

* Από τις Εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ κυκλοφορούν στα ελληνικά , το "Μήτε και η σιωπή είναι πια δική σου", αλλά και "Ο θαυμαστός μανδαρίνος" της Ασλί Ερντογάν, σε μεταφραση (και τα δυο) της Άνθης Καρρ
 
 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 9 Μαΐου

Διεκδικήστε ό,τι πιστεύετε ότι σας ανήκει

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Dua Lipa ερμηνεύει το “Illusion” και το “Happy for You” στο Saturday Night Live

Η ταλαντούχα pop star παρουσίασε το επεισόδιο της ιστορικής αμερικανικής τηλεοπτικής εκπομπής, στην οποία συμμετείχαν και οι Troye Sivan και Jerry Seinfeld

VIRAL

Airbnb: Μείνετε στο ιπτάμενο σπίτι της ταινίας Up

Μαζί με άλλες 11 απίθανες εμπειρίες και μέρη για να μείνετε, όπως αποκαλύφθηκαν στη νέα κατηγορία Icons.  Γράφει ο Μάνος Νομικός