Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Βόλτα στην Ιρλανδία του 1825

Σήμερα η Γωγώ θα βυθιστεί στις σελίδες του καινούριου μυθιστορήματος της Hannah Kent.


Γωγώ Καρκάνη

Είναι συναρπαστικό και τρομακτικό μαζί να ξεκινάς το νέο βιβλίο ενός συγγραφέα ο οποίος με παλαιότερα έργα του έχει καταφέρει να σε ξαφνιάσει ευχάριστα. Συναρπαστικό για τις προσδοκίες που γεννάει και τρομακτικό για τον ίδιο ακριβώς λόγο: επειδή προκαλεί το φόβο ότι μπορεί να μη σταθεί στο ύψος τους. Αυτά τα συναισθήματα με κυρίευσαν όταν πήρα στα χέρια μου το «Οι καλοί» της Hannah Kent (εκδ. Ίκαρος), η οποία μας είχε δώσει πριν από λίγα χρόνια το εξαιρετικό «Έθιμα Ταφής» (εκδ. Ίκαρος).

Από τις πρώτες όμως ήδη σελίδες του, ο φόβος μου άρχισε να υποχωρεί και σύντομα θυμήθηκα ξανά γιατί με είχαν εντυπωσιάσει τόσο τα «Έθιμα Ταφής»: Για την ικανότητα της Kent να ταξιδεύει τον αναγνώστη σε παλαιότερες εποχές και μακρινούς τόπους, τόσο ξένους προς το εδώ και το τώρα, με την απαραίτητη οικονομία λόγου, χωρίς δηλαδή να καταφεύγει σε εξαντλητικά μακροσκελείς περιγραφές. Και για το χάρισμά της να ντύνει κάθε σκηνή με μια μεταφυσική σχεδόν ατμόσφαιρα, χωρίς να καταφεύγει σε ευτελή κόλπα, που εκβιάζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

oikaloi.jpg

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις αρετές χαρακτηρίζουν και τους «Καλούς», την αναγνωστική επιλογή μου για σήμερα. Νομίζω, μάλιστα, ότι το κρύο της ημέρας θα με βοηθήσει να μεταφερθώ ευκολότερα στην Ιρλανδία του 1825, και πιο συγκεκριμένα στην κομητεία του Κέρι, για να παρακολουθήσω τις ηρωίδες του μυθιστορήματος, την προσφάτως χηρεμένη Νόρα, την παραδουλεύτρα της, Μαίρη, και μια ηλικιωμένη γυναίκα, τη Νανς, η οποία κατέχει τη γνώση και τα μυστήρια της παλιάς μαγείας, να προσπαθούν να «θεραπεύσουν» με αλλόκοτα έθιμα και τελετουργικά το εγγόνι της Νόρας, ένα παιδί ανήμπορο να περπατήσει και να μιλήσει.  

Για μία ακόμα φορά η πολύ νέα αλλά πολυβραβευμένη Kent (αν και είναι μόλις 33 ετών, έχει αποσπάσει πλήθος διακρίσεων για τα δύο μυθιστορήματά της) σκύβει με οξυδέρκεια και κατανόηση πάνω από τους χαρακτήρες της, παρόλο που αυτοί εκπροσωπούν μια εποχή που μαστιζόταν από την άγνοια και τις δεισιδαιμονίες, υπογράφοντας ένα βιβλίο το οποίο, παρά το όνομά του, επιβεβαιώνει ότι μεταξύ του «Καλού» και του «Κακού» υπάρχουν άπειρες διαβαθμίσεις.
 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 9 Μαΐου

Διεκδικήστε ό,τι πιστεύετε ότι σας ανήκει

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Dua Lipa ερμηνεύει το “Illusion” και το “Happy for You” στο Saturday Night Live

Η ταλαντούχα pop star παρουσίασε το επεισόδιο της ιστορικής αμερικανικής τηλεοπτικής εκπομπής, στην οποία συμμετείχαν και οι Troye Sivan και Jerry Seinfeld

VIRAL

Airbnb: Μείνετε στο ιπτάμενο σπίτι της ταινίας Up

Μαζί με άλλες 11 απίθανες εμπειρίες και μέρη για να μείνετε, όπως αποκαλύφθηκαν στη νέα κατηγορία Icons.  Γράφει ο Μάνος Νομικός