Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Στον Κεραμεικό, στην Πειραιώς 260 και στην Αργεντινή...

...με δροσερά ποτά, Λούλα Αναγνωστάκη και Ερνέστο Σάμπατο


Μελίνα Αδαμοπούλου

Ζεστό πρωινό ξύπνημα, με κρύο ντους, ζεστό (πάντα) καφέ, λιναρόσπορο με ταχίνι και κουάκερ (όχι που πίστευες πως δεν κάνω διατροφή) και Athens Voice 102,5 στο ραδιοφωνάκι μου (τρανζίστορ παλιό κι αγαπημένο, παρακαλώ).
 
Μέρα με πολλά ραντεβού δουλειάς,σήμερα, ραντεβού πρωινά (ευτυχώς) γιατί  έχω ένα υπέροχο πρόγραμμα "βολτένιο" (η λέξη βγαίνει από τη "βόλτα") για το απόγευματόβραδο!!! (κι αυτή, δική μου λέξη...)
 
ph3.png
Όπως καταλαβαίνεις θα σου δώσω ραντεβού, μετά τις 6 για δροσερά ποτά και για χαλαρά μεζεδάκια. Στο Μεταξουργείο, σ' ενα μαγαζί που θυμίζει και σταθμό τρένου (πολύ μου αρέσει αυτό, γιατί μου κάνει...ταξίδι), που έχει τραπεζάκια στην πλατεία, που είναι χαλαρό και φιλόξενο , (ε ναι) και είναι το  Επι Κεραμεικώ (Κεραμεικού 51). Μ' αρέσει εδώ. Πίνω δροσερά κοκτέιλ (με βαση ελληνικό λικέρ), τσιμπάω σαρδέλα μαρινάτη κι ακούω ρούμπες και cool jazz . Διαβάζω και το βιβλίο μου. Στον Ερνέστο Σάμπατο και στο "Τούνελ" του (Εκδόσεις  ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), είναι αφιερωμένο το σημερινό απόγευμα. 
 
Τεράστιος συγγραφέας και αναλυτής της ψυχής ο Αργεντινός Σάμπατο. Της αγάπης και του πάθους."Θαυμάζω τη δριμύτητα και την ένταση του", έλεγε γι αυτόν ο Αλμπέρ Καμύ. 
 
Κι εγώ (της απολυτότητας και της ψυχανάλυσης) βουτάω στα σκοτεινά "Τούνελ" του για να βρω το φως και τη μαγεία που μόνο μέσα στους συγγραφείς που αγαπώ , βρίσκω.
 
Όταν βραδιάσει θα πάω προς Πειραιώς μεριά. Εκεί, στο 260 , με περιμένει μια θεατρική πόλη. Μια έκθεση-περιπλάνηση στον κόσμο της πολυαγαπημένης Λούλας Αναγνωστάκη. Με αφιέρωμα σ' εκείνην, τη μεγαλύτερη ελληνίδα δραματουργό, ξεκίνησε το Φεστιβάλ Αθηνών. 
 
ph4.png
 
Με μια  «θεατρική πόλη» με δώδεκα ξεχωριστά δωμάτια, όσα και τα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη: Η πόλη, Η διανυκτέρευση, Η παρέλαση, Η συναναστροφή́, Αντόνιο ή Το μήνυμα, Η νίκη, Η κασέτα, Ο ήχος του όπλου, Διαμάντια και μπλουζ, Το ταξίδι μακριά́, Ο ουρανός κατακόκκινος, Σ’ εσάς που με ακούτε.
 
"Αποσυνθέτουμε το έργο στον χώρο για να το διαβάσουμε με τα μάτια της φαντασίας, που ξέρει," όπως έλεγε ο Κουν, "να διακρίνει χρώματα, κινήσεις, στάσεις σωμάτων, σχέσεις ακόμη απροσδιόριστες".
 
Με τα Δωμάτια Μνήμης, στο Φεστιβάλ,  επιχειρούν μια αναπαράσταση της αίσθησης του εσωτερικού́ κάθε έργου αλλά́ και της νοητικής συνθήκης που το γέννησε. Με οδηγούς τα ίδια τα έργα και τα μοναδικά́ τεκμήρια –χειρόγραφα, ηχογραφήσεις, φωτογραφίες– που η αρχειακή έρευνα έφερε στο φως, δοκιμάζουν  να μπούν στο εργαστήρι της διεισδυτικής και εκφραστικής, διαισθητικής και πηγαίας, ακατάτακτης και σπαρακτικά́ υποκειμενικής Λούλας Αναγνωστάκη.  Ας προσπαθήσουμε κι εμείς με μια διακριτική και απόλυτα προσωπική "εισβολή" να δούμε και να πάρουμε έστω κι ένα μικρό κομμάτι απ' αυτόν τον μαγικό κόσμο.
 
Info
 
Δωμάτια μνήμης. Περιπλάνηση στον κόσμο της Λούλας Αναγνωστάκη
 
Πειραιώς 260 Α
 
Κάθε μέρα,  έως τις 19 Ιουλίου, 19:00 - 24:00
 
Επιμέλεια έκθεσης: Δήμητρα Κονδυλάκη
 
Αρχειακή έρευνα - Δραματουργική συνεργασία:
 
Γρηγόρης Ιωαννίδης - Μάνος Καρατζογιάννης
 
Σκηνογραφική μελέτη: Λουκία Μάρθα - Αλέξανδρος Βαζάκας
 
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Δρακουλαράκος
 
Μοντάζ οπτικού υλικού: Νίκος Γαβαλάς
 
Ηχητικό περιβάλλον: Πάνος Αγγελοθανάσης
 
Παραγωγή: ArtEMIS PRODUCTIONS

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Πώς οι οροί υαλουρονικού οξέος να κρατούν το δέρμα σας ενυδατωμένο

Δώστε στην επιδερμίδα σας αυτή την έξτρα υγρασία

CELEBS

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Άφαντος ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Χριστό ως παιδί

Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Λορέντζο Μονέ

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει