Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Happy Pride y’all

H Κέλλυ υποδέχεται το Pride Month και στηρίζει την LGBTQ κοινότητα.


Κέλλυ Νόβακ

Δεν έχεις ιδέα πόσα e-mail λαμβάνω καθημερινά από εκστρατείες μη κερδοσκοπικών οργανισμών που οργανώνουν petitions κατά των κυβερνήσεων σε χώρες όλου του κόσμου, προσπαθώντας να σταματήσουν από το να περάσουν νομοθεσίες, όπου… απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία. Εν έτη 2018, υπάρχει όχι απλά κόσμος που έχει τέτοιου είδους απόψεις, αλλά και κυβερνήσεις και πρόσωπα σε θέσεις σημαντικές που μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο (και την γνώμη του κόσμου) που θεωρούν την ομοφυλοφιλία «κακό» για την κοινωνία.

Απογοητεύομαι με τέτοιες καταστάσεις, γεμίζω θυμό και κυρίως νιώθω να χάνω την ελπίδα μου, σαν νέος άνθρωπος σε μία κοινωνία «ελεύθερη». Παρόλα αυτά, υπάρχουν και στιγμές που όλα αυτά τα έντονα και άσχημα συναισθήματα κατευνάζονται όταν βλέπεις ανθρώπους –μικρούς, μεγάλους- να στηρίζουν την LGBTQ κοινότητα, ή την ίδια σου την πόλη να υποδέχεται πλέον, με ανοιχτές τις αγκάλες την «διαφορετικότητα» (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι η ομοφυλοφιλία).

Έτσι λοιπόν, όταν έμαθα για το project “Rainbow Dress” ενθουσιάστηκα, ακόμα κι ας είμαι μια 30something, στρέιτ γυναίκα. Τι είναι το “Rainbow Dress” ή καλύτερα το Amsterdam Rainbow Dress”;  Ένα φόρεμα. Φόρεμα μεγάλης αξίας.

Σε περισσότερο από το ένα τρίτο των χωρών του κόσμου υπάρχει νομοθεσία εναντίον της ομοφυλοφιλίας λοιπόν και το φόρεμα «Ουράνιο Τόξο του Άμστερνταμ» (Amsterdam Rainbow Dress) προωθεί την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υποστηριζόμενη από το κράτος ομοφοβία. Το φόρεμα είναι ένα ζωντανό έργο τέχνης φτιαγμένο από τις σημαίες όλων αυτών των χωρών που υποστηρίζουν την ομοφοβία.

Το ίδρυμα Amsterdam Rainbow Foundation πραγματοποιεί αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο και παρουσιάζει το φόρεμα και το σημαντικό μήνυμά του, εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί και προσφέρει υποστήριξη σε όσους έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

Όταν μια χώρα καταργεί αυτούς τους νόμους, η αντίστοιχη σημαία αντικαθίσταται με μια σημαία ουράνιου τόξου. Με την πάροδο του χρόνου ελπίζουμε το φόρεμα του Άμστερνταμ να μετατραπεί σε ένα μεγάλο ουράνιο τόξο.

amsterdamrainbowdress_01.jpg

Το Φόρεμα προσφέρει μια εντυπωσιακή οπτική αναπαράσταση της κλίμακας της ομοφοβίας που υποστηρίζεται από κράτη. Φωτογραφίζοντας το φόρεμα σε σημαντικές τοποθεσίες παγκοσμίως, σε συνεργασία με μοντέλα, φωτογράφους, μέλη πληρώματος και δημιουργούς της τοπικής κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQ), το ίδρυμα στοχεύει να αυξήσει την δημοσιότητα και να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας και υποστήριξης για τις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ (LBGTQ) και τους διωκόμενους ή εκτοπισμένους λόγω του προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου τους.

Το φόρεμα Ουράνιο Τόξο του Άμστερνταμ προβάλλεται σε μια σειρά φωτογραφιών. Μετά από επιτυχείς φωτογραφήσεις στο Άμστερνταμ, το Σαν Φρανσίσκο και τις Βρυξέλλες, το φόρεμα συνεχίζει να αναπτύσσει αυτό το έργο σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, λοιπόν, ο δήμος Αθηναίων και ο δήμος Άμστερνταμ και η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα μας προσκαλούν στην παρουσίαση του Amsterdam Rainbow Dress που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου της Αθήνας, Αθηνάς 63.  Στην παρουσίαση θα μιλήσουν οι: η Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος για ζητήματα Μεταναστών και Προσφύγων, ο Cas van der Horst, επιτετραμμένος Πρεσβείας Ολλανδίας, ο Arnout van Krimpen, υπεύθυνος του ιδρύματος Amsterdam Rainbow Dress και ο καλλιτέχνης που δημιούργησε το φόρεμα και η Andrea Gilbert, νόμιμη εκπρόσωπος - διαχειρίστρια του Athens Pride.

Ας γιορτάσουμε λοιπόν, την ομοφυλοφιλία κι ας πούμε «όχι» στην ομοφοβία και σε κάθε είδους ρατσισμό.

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι: Οδηγός επιβίωσης

Πώς θα φέρεις σε πέρας αυτή την επικίνδυνη αποστολή (και φέτος).

CELEBS

Πάσχα στις Σεϋχέλλες για την Ιωάννα Τούνη: Room tour στο πολυτελές σπίτι

Είναι σε απόσταση αναπνοής από την παραλία

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς αντιδράς στην προδοσία, σύμφωνα με το ζώδιό σου

Και ποια ζώδια κρύβουν περισσότερο τον Ιούδα μέσα τους – μια που λόγω Πάσχα έχει την τιμητική του