Skip to main content

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Σήμερα βλέπουμε δωρεάν τα εξαιρετικά ντοκιμαντέρ για τους Leonard Cohen και Nick Cave!

Nαιιι, μια  Τετάρτη φουλ στον  Έρωτα και τη μουσική. Leonard Cohen και Nick Cave, δύο ντοκιμαντέρ με μουσικάρες και πολλή ποίηση. 



Πάντα πίστευα ότι είναι και οι δύο τους από τους μουσικούς που είναι ανέγγιχτοι από το χρόνο και τις τρέχουσες τάσεις. Και φτιάχναν μουσικάρες για περίπου την ίδια ιερή ώρα: Την ερωτική! Σήμερα το βράδυ, θα τους δούμε και τους δύο στις online προβολές του Backstage Film Festival, powered by Pizza Χρυσή Ζύμη.

Ladies and Gentlemen… Mr. Leonard Cohen (Don Owen και Donald Brittain, 1965)

“Πάρε τη λέξη πεταλούδα. Για να πεις αυτή τη λέξη δε χρειάζεται να κάνεις τη φωνή σου πιο ελαφριά από ένα γραμμάριο, ούτε χρειάζεται να την εφοδιάσεις με μικρά σκονισμένα φτερά. Δε χρειάζεται να φανταστείς μιαν ηλιόλουστη ημέρα ή ένα χωράφι με ασφοδέλους. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ερωτευμένη ή να έχεις ερωτευτεί τις πεταλούδες. Η λέξη πεταλούδα δεν είναι η πραγματική πεταλούδα. Υπάρχει η λέξη, μα υπάρχει και η πεταλούδα. Αν μπερδέψεις αυτά τα δύο, οι άνθρωποι θα έχουν κάθε δικαίωμα να σε κοροϊδεύουν”. Πρέπει να ήταν λίγο μετά τα 20 μου που ανακάλυψα τον πλανήτη Leonard έχοντας 24/7 στ' ακουστικά μου και κοτσαρισμένο σε κάθε μου ερωτική playlist το "A thousand kisses deep"...

Ένα ντοκιμαντέρ του Donald Brittain, που σ' αφήνει να κλέψεις ματιές από την καθημερινή ρουτίνα  του Cohen: Ή αλλιώς, ο bohemian τρόπος να  σηκώνεσαι από το κρεβάτι, να διαβάζεις  πριν πας ν’ αγαπήσεις τα κορίτσια σου, τα θηλυκά κοινά σου, να πηγαίνεις σε εστιατόρια και μπαρ, ακόμη και να φτιάχνεις  τα μαλλιά σου σε σαλόνι ομορφιάς. Τον βλέπουμε σε μια εκπομπή να ανταλλάσσει σαρκαστικά gigs με τον Pierre Berton και να εξηγεί στους θεατές τη σημασία να είναι σε κατάσταση χάριτος. Η κάμερα είναι κάτι σαν ερωμένη γι αυτόν. Μαζί της είναι δοτικός και χαλαρός. Της κάνει αστεία ακόμα και για διαφημίσεις στο χαρτί για την αποτρίχωση. Η κάμερα τον ερωτεύεται, τον μεγεθύνει όταν μιλάει.  Μας περιμένουν σκηνές από την πατρίδα του στο Μόντρεαλ ... καθώς σηκώνεται και κοιτάζει έξω από το παράθυρο στο χιόνι που πέφτει, ή μιλάει για το Mount Royal όπου έπαιζε ως παιδί. Το χειμερινό υπόβαθρο στο Μόντρεαλ είναι ότι πεις για έρωτες και ποίηση. Το Μόντρεαλ είναι μια πόλη γνωστή για το χειμώνα.

«Σου πηγαίνει να ‘σαι κουρασμένη. Μοιάζεις ότι θα μπορούσες να συνεχίζεις πολύ ακόμα. Έλα τώρα στην αγκαλιά μου. Για μένα είσαι η εικόνα της ομορφιάς»…*


Nick Cave - Straight To You (1994)

"Και αυτή είναι η στιγμή, που γεννιέται εκείνη
Αυτό είναι ό, τι κάνει και ότι είναι
Και αυτή είναι η στιγμή, εκεί ακριβώς γεννιέμαι εγώ
Αυτό είναι αυτό που κάνει και αυτό που είναι
Τα μάτια της που με κοιτάζουν μέσα από τα βροχερά μαλλιά της
Είναι δύο στρογγυλές οπές όπου ο αέρας ορμά μέσα τους
Το σώμα της, μπλε φεγγάρι σαν μέδουσα
Και αναπνέω βαθιά και είμαι εκεί και είμαι
Και έχυσε μελάνι στα σεντόνια μου αλλά παραμένει,
Εντελώς ανεξήγητη"

Rings of Saturn-Skeleton Tree

Η εποχή που έχω δώσει όλους μου τους μισθούς σε βινύλια κι έχω πάρει  το album του Nick Cave Henry’s Dream  και λιώνω μερόνυχτα (κυρίως νύχτες) το "Christina the Astonishing" και το "Straight to You".

Ένα ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του τραγουδιστή και του ποιητή Nick Cave του 1993, ενός καλλιτέχνη με χαμαιλεοντικές ιδιότητες που κέρδισε τη σημαντικότητά του μες τα χρόνια. Ονομάστηκε  έτσι  από το  κομμάτι των Bad Seeds από το άλμπουμ του 1992 και προσφέρει μια cozy ματιά στο άκρως συναρπαστικό ταξίδι που έκανε ο Cave. Η  σκηνοθέτης Jacobson έγραψε επίσης και το σενάριο που πλέκεται γύρω από μια μακριά συνομιλία με τον τραγουδιστή. Από την Αυστραλία, το εφηβικό του δωμάτιο και τις αρχές του έργου του, μέχρι το χαοτικό πάρτι γενεθλίων του στο Λονδίνο, έως και την τρέχουσα πόλη του, στο Βερολίνο, με την θρυλική του μπάντα The Bad Seeds.

Στις 10 το βράδυ, συντονιζόμαστε  στο https://www.avopolis.gr/backstage, με κλειστά τα κινητά, θα ανάψουμε κεριά, θα βάλουμε βελούδινα κατακκόκκινα summer wines, για μαραθώνιο ερώτων! Αλλά 15' πριν ξεκινήσουμε, θα βάλουμε στον φούρνο τις αγαπημένες μας γεύσεις από την Pizza της Χρυσής Ζύμης (την ξεχωριστή… Barbeque, την κλασική Margherita, τη διάσημη Special), με εκλεκτά υλικά και μυρωδάτες σάλτσες με βότανα & μπαχαρικά. Και μετά, θα ακολουθήσει ο μαραθώνιος! Σήμερα, θα είναι μια απολαυστική βραδιά, σε όλα τα επίπεδα και αξίζει να τη ζήσετε κι εσείς μαζί μας, εδώ στο https://www.avopolis.gr/backstage
 

Τι είναι το Backstage Film Festival

Ένα online φεστιβάλ, powered by Pizza Χρυσή Ζύμη, με δωρεάν μουσικές ταινίες για όλους. Για τέσσερις εβδομάδες δίνουμε καθημερινό ραντεβού στο Avopolis και βλέπουμε κορυφαίες μουσικές ταινίες, χωρίς περιορισμούς.

Έτσι, καθημερινά στις 22:00, στο Avopolis θα προβάλλεται εντελώς δωρεάν, μια ταινία μουσικού ενδιαφέροντος, με ελληνικούς υπότιτλους, κορυφαία ποιότητα εικόνας και δυνατότητα full screen mode, με σύνθημα το "Films louder than Music".

*Το κείμενο προέρχεται από το βιβλίο,  Leonard Cohen, «Η μουσική του ξένου -Επιλογή από ποιήματα και τραγούδια» (μεταγραφή: Λίνα Νικολακοπούλου), εκδ. Ιανός ο μελωδός, 2008.

 

https://www.youtube.com/watch?v=8UXrkdwhbvA

 

 

Διαβάστε επίσης

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Νίκος Μπέρκας επιστρέφει… στη σκηνή του Fuzz Club

Για μία μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Απριλίου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 6 Μαΐου

Ασχοληθείτε με κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό πριν η ανία χτυπήσει την πόρτα σας

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;