Skip to main content

ΘΕΑΤΡΟ

"Μάμα Ρόζα": Μια ιταλική φάρσα

 

Κατάνια, Σικελία 1935!


Βασιλεία Μαξακούλη

 Σταμάτα όπου κι αν είσαι. Μπροστά σε πάρκο καταπράσινο, σε πανδαισία αλμυρή γαλαζοπράσινη, σε αεράκι τυλιγμένη κάπου στη μέση ενός βουνού ή αν πάλι βρίσκεσαι σε κάποια Δευτέρα, σε ένα γραφείο, ένα πλατό, μία σκηνή. Το σκηνικό δεν παίζει κάποιον ρόλο. Καρφίτσωσε το βλέμμα σου στην εικόνα. Κάπου εκεί ξεχύνεται απειλητικό το ποτάμι των ερωτήσεων. Πού πηγαίνω; Πώς συστέλλεται ο χρόνος; Πώς έχασα τα πάντα;

 Τραβάω την πινέζα. Τα μάτια σου χορεύουν ξανά. Στη Σικελία, σε μια εποχή λίγο πιο παλιά. Η ομορφιά όμως δεν έχει πάει μακριά. Πατάς το Play, η πόλη σου γελάει λίγο διαφορετικά. Θα σου μιλήσω για έναν ήρωα που είχε φήμη και πολλά λεφτά, όμορφη γυναίκα και παραλίγο... παιδιά! Μια δυσκολία όμως τον απομάκρυνε από όλα αυτά.

 Αν θες να δεις την ιστορία ζωντανά, θα επισκεφτείς το θέατρο Αλίκη. Εκεί, το παραμύθι με τίτλο «Μάμα Ρόζα» θα βγάλει φτερά, ίσως να το νοιώσεις λίγο πιο βαθιά. Θα σου τα πουν οι: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Φιλίππου, Σωκράτης Πατσίκας, Μαρίνος Κόνσολος, Κωνσταντίνα Κομμάτα, Γιάννης Ρούσσος, Στράτος Χρήστου, Δανάη Καλαχώρα, Κατερίνα Μαούτσου, Αλέξανδρος Ζουγανέλης λίγο πιο αναλυτικά. Άκου τη δική μου εκδοχή για την ώρα.

 Θα σε προειδοποιήσω από τώρα, από το θέατρο θα φύγεις με δάκρυα γέλιου και χαμόγελα πλατιά. Σταματάω κάπου εδώ με τις ομοιοκαταληξίες. Ίσως σε κούρασε αυτή η ματιά. Άκου προσεκτικά! (Τελευταία, υπόσχομαι.)


  Ξεκινάω επισημαίνοντας πως ο Αντόνιο Μανιάνο είχε τις ίδιες απορίες με εσένα. Πού πάει; Πώς συστέλλεται ο χρόνος; Πώς έχασε τα πάντα; Από καρδιοκατακτητής της Ρώμης, το θρέμμα της Τστιτσιλιάνας Μάμα Ρόζα, τώρα απειλεί την περίτρανη ερωτική φήμη της οικογένειας Μανιάνο και τη δική του γνήσια αρσενική υπόληψη εξαιτίας ενός προσωρινού προσκόμματος σεξουαλικής… φύσεως! Ο πεθερός στάζει λάβα, θέλει να τα γκρεμίσει όλα γιατί η μονάκριβη του Μπάρμπαρα δεν του έχει φέρει ακόμα εγγονάκι κι η οικογένεια Πουλίζι δεν είναι ακόμα έτοιμη να κόψει τα κλαδιά του γενεαλογικού της δέντρου. Ταραχή! Ψέματα απορροφώνται από το φως της αλήθειας κι η λάμψη τυφλώνει τη Μάμα Ρόζα, που αγωνιά να σώσει το καμάρι της. Έξυπνη και καπάτσα, βάζει μπροστά το σχέδιο της με συνεργούς τον άλλο γιο της, Άλντο και τον αδελφό της, Τζίλντο. Ο τροχός της τύχης γυρίζει συνεχώς ανακατεύοντας γεγονότα και συναισθήματα. Με τη φήμη τι γίνεται τελικά;

 Το έργο “La Mama” παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Theatre de la Madeleine, στο Παρίσι, το 1957. Είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αντόνιο Μπρανκάτι “Il Bell Antonio» και το 1960 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία του Μάουρο Μπολονίνι με τον τίτλο «Ο ωραίος Αντόνιο». Ο θεατρικός συγγραφέας Andre Roussin φέρει την πηγή, ενώ ο σκηνοθέτης Κώστας Τσιάνος κι ο μεταφραστής Θοδωρής Πετρόπουλος χτίζουν τη σκάλα για να βουτήξεις κι εσύ στο πηγάδι του σπαρταριστού γέλιου.

 

 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά:  Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική : Μαρίζα Ρίζου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λουκία Στεργίου
Φωτογραφίες παράστασης : Γιώργος Καβαλλιεράκης

 

 

Διαβάστε επίσης

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο-χορός στη Στέγη: Lapis lazuli Ευριπίδης Λασκαρίδης // Οsmosis

4 έως 21 Απριλίου 2024 -Κεντρική Σκηνή І Τετάρτη-Κυριακή І 20:30

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Καύσωνας του Γιάννη Παναγόπουλου κάνει πρεμιέρα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

30 Μαρτίου – 21 Απριλίου 2024 | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή – Κυριακή | 21:00 | Παρασκευή 5 &  Σάββατο 6 Απριλίου  | 18:00

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου