Skip to main content

ΘΕΑΤΡΟ

Είδαμε την παράσταση «Περηφάνια και Προκατάληψη»

Μια ωδή στον έρωτα και την στοργή



Την ημέρα τον ερωτευμένων, έκανε πρεμιέρα, στο θέατρο «Αλκυονίς» η νουβέλα της Jane Austen  «Περηφάνια και προκατάληψη». Μία από τις πιο δυνατές ερωτικές ιστορίες όλων των εποχών, πήρε  σάρκα και οστά, για πρώτη φορά, στην ελληνική σκηνή.

Πέρα από κάθε ανάλυση, το «Περηφάνεια και Προκατάληψη» αποτελεί κυρίως μια σπουδή της μοίρας της γυναίκας σε μια κοινωνία όπως αυτή του 18ου αιώνα, όπου ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί κοινωνικά.

Σε σκηνοθεσία της  Ιόλης Ανδρεάδη και πρωτότυπη διασκευή της ίδιας και του  Άρη Ασπρούλη, η Ελίζαμπεθ Μπένετ και ο κύριος Ντάρσυ, οι κεντρικοί ήρωες της Austen, που τους  υποδύονται η Ευγενία Δημητροπούλου και ο Δημήτρης Μοθωναίος, ζούν στη σκηνή τον μετ'εμποδίων έρωτά τους. Μαζί τους ο Αγησίλαος Μικελάτος, η Ελεάννα Καυκαλά και ο Κώστας Φαλελάκης, στους υπόλοιπους ρόλους , σε εξαιρετικές ερμηνείες.   

 

Το έργο το έχουμε δει στον κινηματογράφο, το έχουμε διαβάσει (και μια και δυο φορές), άρα μας είναι γνωστό:  "Η ανεξάρτητη Ελίζαμπεθ και η αθώα Τζέιν, οι μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας Μπένετ, προσπαθούν να ανακαλύψουν την ευτυχία και τον έρωτα μέσα στους κοσμικούς κύκλους της επαρχιακής Αγγλίας.  Όταν στην μικρή τους πόλη φτάνουν για διακοπές δύο νεαροί αριστοκράτες, ο υπερόπτης κύριος Ντάρσυ και ο φίλος του, κύριος Μπίνγκλεϋ, ο έρωτας κάνει την εμφάνιση του. Όμως, ο περήφανος χαρακτήρας και οι κοινωνικές προκαταλήψεις των ηρώων αποτελούν το βασικό εμπόδιο για τις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και αφορμή για στιγμές γεμάτες παρεξήγηση, ματαίωση, χιούμορ, συγκίνηση, πείσμα, μίσος, θυμό και απογοήτευση. Όμως, όλα αυτά θα υποχωρήσουν, μπροστά στον αληθινό  έρωτα που γεννιέται, όταν οι άνθρωποι καταφέρουν να παραδεχτούν τα αληθινά τους αισθήματα"  

 

H παράσταση και η σκηνοθετική της οπτική, παρουσιάζουν τον έρωτα  πείθοντας ακόμα και τους πιο δύσκολους, για το γλυκό και στοργικό αυτό συναίσθημα που κυριεύει το μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων.

Όπως λέει η σκηνοθέτις Ιόλη Ανδρεάδη: «Στη διασκευή επιλέχτηκαν προς εστίαση δύο πτυχές της πρωτότυπης ιστορίας της Jane Austen , οι οποίες έπειτα αναπτύχθηκαν και βάθυναν μέσα από τη σκηνοθεσία της παράστασης και τη συνεργασία με τους πέντε ηθοποιούς της.

 

 

Πρώτη πτυχή, το χιούμορ. Ένα χιούμορ που ακουμπά στο βρετανικό φλέγμα, αλλά βασίζεται στην ελληνική ιδιοσυγκρασία. Η γλώσσα της διασκευής είναι αναπόφευκτα η ελληνική, ξεπερνώντας ωστόσο τη στενή γεωγραφική έννοια του όρου και επικοινωνώντας με το παγκόσμιο τοπίο ενός πολυδιαβασμένου, αξεπέραστου και επιδραστικότατου ανά την υφήλιο ερωτικού και κοινωνικού bestseller.

 

 

Δεύτερη πτυχή,ο βαθύς ερωτισμός. Ένας ερωτισμός που, τις πιο πολλές φορές, κρύβεται κάτω από τυπικές φράσεις, τις συζητήσεις περί ανθρώπινων «χαρακτήρων», τη σωματικότητα των ηθοποιών, τους χορούς τους, αλλά και κάτω από το ίδιο τους το χιούμορ. Κίνητρο για να ειπωθεί μεγάλο κομμάτι του κειμένου είναι η αγνή, ατόφια, ερωτική ενόρμηση».

Εμείς, παρακολουθήσαμε την παράσταση θαυμάζοντας τις ερμηνειες των ηθοποιών, τη σωματικότητα τους, τη μεταξύ τους χημεία, αλλά και την ποίηση και τη μαγεία που μπορεί να εκπέμπει ένα έργο του 18ου αιώνα σήμερα, αν ιδωθεί με σύγχρονη ματιά.

 

 
Trailer της παράστασης:  

 

 

INFΟ

"Περηφάνια και Προκατάληψη"

της Τζέην Ώστεν

Συντελεστές:
Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Πρωτότυπη διασκευή για το θέατρο: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Δραματολόγος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνογραφία: Δήμητρα Λιάκουρα
Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Γιάννης Χριστοφίδης
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Έλενα Μπούγου
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Video Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Παραγωγή: Θεατρικές Σκηνές

Πρωταγωνιστούν:
Ευγενία Δημητροπούλου
Δημήτρης Μοθωναίος
Αγησίλαος Μικελάτος
Ελεάνα Καυκαλά
Και ο Κώστας Φαλελάκης. 


Θέατρο Αλκυονίς
Ιουλιανού 42

 

Διαβάστε επίσης

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο στη Στέγη: «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία Θεοόδωρου Τερζόπουλου

15 – 19 Μαΐου 2024 | Κεντρική Σκηνή | Τετάρτη – Κυριακή | 20:30

ΘΕΑΤΡΟ

Θέατρο-χορός στη Στέγη: Lapis lazuli Ευριπίδης Λασκαρίδης // Οsmosis

4 έως 21 Απριλίου 2024 -Κεντρική Σκηνή І Τετάρτη-Κυριακή І 20:30

ΘΕΑΤΡΟ

Ο Καύσωνας του Γιάννη Παναγόπουλου κάνει πρεμιέρα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

30 Μαρτίου – 21 Απριλίου 2024 | Μικρή Σκηνή | Παρασκευή – Κυριακή | 21:00 | Παρασκευή 5 &  Σάββατο 6 Απριλίου  | 18:00

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 20 Μαΐου

Έχετε την προδιάθεση να ανοίξετε καινούριες προοπτικές σε τομείς της ζωής σας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Όσοι πετυχαίνουν τους στόχους τους διαθέτουν αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Δες πού πρέπει να εστιάσεις και πώς να οργανωθείς για να πετύχεις ό,τι βάζεις στον στόχο σου