ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
Κέικ αμυγδάλου με μαρμελάδα βατόμουρο
Ένα υπέροχο και εύκολο κέικ, που συνδυάζει το υπέροχο άρωμα του αμυγδάλου με τη γλυκόξινη γεύση του βατόμουρου!
Υλικά για 10 μερίδες
10 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα
1 1/8 φλ. ζάχαρη
1/4 φλ. κορν φλάουερ
1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γ. αλάτι
6 μεγάλα αβγά
1/4 φλ. λικέρ πορτοκάλι
1 φλ. μαρμελάδα βατόμουρο
1/3 φλ. ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190οC. Ψεκάζεις με λίγο cooking spray δύο στρογγυλά ταψιά (με διάμετρο 20 εκ.) και, έπειτα, στρώνεις σε αυτά λίγη λαδόκολλα.
2. Ρίχνεις σε ένα μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα και τη ζάχαρη και τα πολτοποιείς μέχρι να γίνουν σκόνη. Παράλληλα, σε ένα μπολ κοσκινίζεις το αλεύρι, το κορν φλάουερ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
3. Σε ένα μίξερ χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα 2 αβγά και τη σκόνη αμυγδάλου, για 2 λεπτά. Προσθέτεις ένα-ένα τα υπόλοιπα αβγά, χτυπάς καλά το μείγμα σε υψηλή ταχύτητα για 4 λεπτά και ρίχνεις το λικέρ.
4. Προσθέτεις σιγά-σιγά στο μείγμα τα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν καλά σε αυτό. Έπειτα, ρίχνεις το λιωμένο βούτυρο.
5. Μοιράζεις το μείγμα στα ταψιά και ψήνεις για 30-40 λεπτά. Βγάζεις τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν καλά, προτού τα αναποδογυρίσεις σε δύο πιάτα. Αφού τα γυρίσεις, τα αφήνεις να κρυώσουν για άλλη 1 ώρα.
6. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζεις τη μαρμελάδα και την αφήνεις να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Απλώνεις τη μαρμελάδα στο ένα από τα δύο κέικ και, στη συνέχεια, τοποθετείς το άλλο από πάνω του. Τέλος, πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη άγνη και σερβίρεις.
Tip: Για να ψηθούν καλά τα κέικ σου, μην ανοίξεις καθόλου το φούρνο τα πρώτα 20 λεπτά.
Πηγή: www.marthastewart.com