Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

H ταβέρνα που πρέπει να επισκεφτείς στο Πόρτο Χέλι

Γεύσεις με έναν αιώνα ιστορία...



Η βραβευμένη επανειλημμένα με τη γαλάζια σημαία παραλία Κόστα, νοτιοανατολικά από το Πόρτο Χέλι, διακρίνεται για την πανέμορφη αμμουδιά της και για τα ρηχά καθαρά νερά της. Τόπος γνωστός διακοπών, θέρετρο επωνύμων όπως άλλωστε όλη η γύρω περιοχή, είναι το μοναδικό πέρασμα από την Πελοπόννησο προς τις Σπέτσες, όπου καθημερνά δεκάδες ταξί παραλαμβάνουν κόσμο από και προς το νησί. Στο κέντρο της παραλίας της Κόστα βρίσκεται μια από τις πιο δημοφιλείς ταβέρνες της Ελληνικής Ριβιέρας, η ταβέρνα Costa της οικογενείας Δρούζα.

Μια από τις λίγες στην Ελλάδα όπου μπορεί να καυχιέται για την ενός αιώνα ιστορία της. Βρεθήκαμε γύρω από ένα τραπέζι πάνω στην ακρογιαλιά με φόντο τις Σπέτσες με την 3η και την 4η γενιά Δρουζέων, τον κυρ-Ηλία, το γιό του Γιάννη και τον ανηψιό του Γιάννη και αφεθήκαμε στην ιστορία της ταβέρνας τους που είναι ταυτισμένη με την ιστορία της περιοχής:

«Σε μια ιδιόκτητη έκταση που είχε η οικογένειά μας από το 1895, κτίζεται το 1912 το πρώτο ταβερνάκι, στη θέση που είναι και σήμερα, πάνω στο κύμα, με πελάτες μόνο από Σπέτσες που ερχόντουσαν για μπάνιο. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία οδική σύνδεση με Πόρτο Χέλι, μόνο μονοπάτια κι οι Σπετσιώτες έρχονταν με βαρκούλες με πανιά μέχρι το 1940.

Το 1940 κτίζεται εδώ μια μεγαλύτερη ταβέρνα, το 1956 γίνεται η οδική σύνδεση με Πόρτο Χέλι και το 1960 η άσφαλτος.

Μετά το 1960 αρχίζουν να χτίζονται οι ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες από παραθεριστές των Σπετσών και ακολουθούν στη δεκαετία του ’70 από Αθηναίους.

Η ταβέρνα είχε κυρίως ψάρια, από τις τράτες που άπλωναν τα δίχτυα στις δύο διπλανές παραλίες και μαγειρευτά, που μαγείρευε η μητέρα του Ηλία μέχρι το 1955.

Το 1973 γίνεται η σύνδεση με Σπέτσες με φέρρυ μπωτ και μερικά χρόνια αργότερα μπαίνουν τα θαλάσσια ταξί.

Το εστιατόριο γίνεται γνωστό στέκι, με σταθερή πελατεία από τις γύρω εξοχικές κατοικίες, το Πόρτο Χέλι αλλά και όλη την Ερμιονίδα. Πού αλλού να βρουν τραπέζια πάνω στο κύμα, βεράντα κατάλευκη σαν να είσαι σε καράβι, με φόντο το μπλε της θάλασσας και τις γραφικές Σπέτσες.

Δεν υπάρχει τουρίστας που να μην σταθεί να βγάλει φωτογραφία τη θάλασσα με φόντο τις Σπέτσες, με το που θα φτάσει στο εστιατόριο!«, σχολιάζει γελώντας ο κυρ-Ηλίας.

Ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν μπάνιο, μαγευτική θέα – πρωί, μεσημέρι, βράδυ – να γευτούν μεγάλα φρέσκα ψητά ψάρια, αλλά και τα κλασικά ελληνικά μαγειρευτά, όπως ο μουσακάς, τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά και κυρίως τα λαδερά. Κι όλα αυτά σ’ ένα κλίμα άκρως φιλικό και οικογενειακό.

Η ταβέρνα Costa λειτουργεί ανάμεσα στις δύο εθνικές γιορτές δηλ. από 25η Μαρτίου έως 28η Οκτωβρίου.

Πηγή: greekgastronomyguide.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα