Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

H ταβέρνα που πρέπει να επισκεφτείς στο Πόρτο Χέλι

Γεύσεις με έναν αιώνα ιστορία...



Η βραβευμένη επανειλημμένα με τη γαλάζια σημαία παραλία Κόστα, νοτιοανατολικά από το Πόρτο Χέλι, διακρίνεται για την πανέμορφη αμμουδιά της και για τα ρηχά καθαρά νερά της. Τόπος γνωστός διακοπών, θέρετρο επωνύμων όπως άλλωστε όλη η γύρω περιοχή, είναι το μοναδικό πέρασμα από την Πελοπόννησο προς τις Σπέτσες, όπου καθημερνά δεκάδες ταξί παραλαμβάνουν κόσμο από και προς το νησί. Στο κέντρο της παραλίας της Κόστα βρίσκεται μια από τις πιο δημοφιλείς ταβέρνες της Ελληνικής Ριβιέρας, η ταβέρνα Costa της οικογενείας Δρούζα.

Μια από τις λίγες στην Ελλάδα όπου μπορεί να καυχιέται για την ενός αιώνα ιστορία της. Βρεθήκαμε γύρω από ένα τραπέζι πάνω στην ακρογιαλιά με φόντο τις Σπέτσες με την 3η και την 4η γενιά Δρουζέων, τον κυρ-Ηλία, το γιό του Γιάννη και τον ανηψιό του Γιάννη και αφεθήκαμε στην ιστορία της ταβέρνας τους που είναι ταυτισμένη με την ιστορία της περιοχής:

«Σε μια ιδιόκτητη έκταση που είχε η οικογένειά μας από το 1895, κτίζεται το 1912 το πρώτο ταβερνάκι, στη θέση που είναι και σήμερα, πάνω στο κύμα, με πελάτες μόνο από Σπέτσες που ερχόντουσαν για μπάνιο. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία οδική σύνδεση με Πόρτο Χέλι, μόνο μονοπάτια κι οι Σπετσιώτες έρχονταν με βαρκούλες με πανιά μέχρι το 1940.

Το 1940 κτίζεται εδώ μια μεγαλύτερη ταβέρνα, το 1956 γίνεται η οδική σύνδεση με Πόρτο Χέλι και το 1960 η άσφαλτος.

Μετά το 1960 αρχίζουν να χτίζονται οι ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες από παραθεριστές των Σπετσών και ακολουθούν στη δεκαετία του ’70 από Αθηναίους.

Η ταβέρνα είχε κυρίως ψάρια, από τις τράτες που άπλωναν τα δίχτυα στις δύο διπλανές παραλίες και μαγειρευτά, που μαγείρευε η μητέρα του Ηλία μέχρι το 1955.

Το 1973 γίνεται η σύνδεση με Σπέτσες με φέρρυ μπωτ και μερικά χρόνια αργότερα μπαίνουν τα θαλάσσια ταξί.

Το εστιατόριο γίνεται γνωστό στέκι, με σταθερή πελατεία από τις γύρω εξοχικές κατοικίες, το Πόρτο Χέλι αλλά και όλη την Ερμιονίδα. Πού αλλού να βρουν τραπέζια πάνω στο κύμα, βεράντα κατάλευκη σαν να είσαι σε καράβι, με φόντο το μπλε της θάλασσας και τις γραφικές Σπέτσες.

Δεν υπάρχει τουρίστας που να μην σταθεί να βγάλει φωτογραφία τη θάλασσα με φόντο τις Σπέτσες, με το που θα φτάσει στο εστιατόριο!«, σχολιάζει γελώντας ο κυρ-Ηλίας.

Ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν μπάνιο, μαγευτική θέα – πρωί, μεσημέρι, βράδυ – να γευτούν μεγάλα φρέσκα ψητά ψάρια, αλλά και τα κλασικά ελληνικά μαγειρευτά, όπως ο μουσακάς, τα σουτζουκάκια, τα γεμιστά και κυρίως τα λαδερά. Κι όλα αυτά σ’ ένα κλίμα άκρως φιλικό και οικογενειακό.

Η ταβέρνα Costa λειτουργεί ανάμεσα στις δύο εθνικές γιορτές δηλ. από 25η Μαρτίου έως 28η Οκτωβρίου.

Πηγή: greekgastronomyguide.gr

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Μετά τις καραντίνες άλλωστε έχεις γίνει εξπέρ στο να φτιάχνεις ψωμί!

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γευστική βουτιά στη Σαρακοστή

Με κύριο συστατικό το ταχίνι αυτές οι επιλογές ντιπ θα αναδείξουν το σαρακοστιανό τραπέζι

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δύο σούπερ ιρλανδικά κοκτέιλ για να πιείς εις υγείαν του St. Patrick’s day

Αν αγαπάς την Ιρλανδία, αυτά τα δύο κοκτέιλ θα σε ταξιδέψουν νοερά

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;