Skip to main content

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φακές Dal με άρωμα Ινδίας

Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο



Αυτή η εύκολη συνταγή με φακές φέρνει πραγματικά τη ζέστη που χρειάζεσαι τον χειμώνα. Ο όρος dal αναφέρεται τόσο σε αυτό το ινδικό πιάτο που μοιάζει με σούπα όσο και στη λέξη για τις σπασμένες φακές. Οι κόκκινες φακές που χρησιμοποιούνται εδώ είναι κοινές γιατί δεν απαιτούν προ-εμποτισμό και μαγειρεύονται γρήγορα. Σιγοβράζονται σε ζωμό ντομάτας με πολλά ζεστά, έντονα μπαχαρικά. Είναι ένα εκπληκτικά χορταστικό πιάτο που είναι εξαιρετικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και όταν δεν έχετε πολύ χρόνο να μαγειρέψετε. Το καρυκευμένο λάδι που περιχύνεται από πάνω είναι προαιρετικό, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα. Το γιαούρτι θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πικάντικης γεύσης και της οξύτητας του πιάτου. Η ξινή κρέμα λειτουργεί ως εξαιρετικό υποκατάστατο.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 λεπτά

Συστατικά

2 κ.σ. φυτικό λάδι, διαιρεμένο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. φρεσκοκομμένο τζίντζερ

2 πράσινα τσίλι, ένα σε κύβους και ένα σε φέτες, χωρισμένα

3 κουτ. σπόροι κύμινου, χωρισμένοι

1 κουτ. κολίανδρο

1 κουτ. κουρκούμη

1 κουτ. πάπρικα

1/2 κουτ. κανέλα

1 φλ. κόκκινες φακές

1 συσκευασία 400 γρ. ντομάτες σε κύβους

4 φλ. ζωμός λαχανικών με χαμηλό νάτριο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Γιαούρτι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι σε κύβους. Μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου και μπαχαρικά και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν τα λαχανικά και να ψηθούν οι σπόροι, άλλο ένα λεπτό. Προσθέστε τις φακές και ανακατέψτε καλά, μετά προσθέστε τις ντομάτες και τον ζωμό και αλατοπιπερώστε. Φέρτε το μείγμα σε βράση, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να σπάσουν.

Βήμα 2

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνετε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου και μαγειρέψτε μέχρι να σκουρύνει και να μυρίσει, 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε το τσίλι σε φέτες και μαγειρέψτε 1 λεπτό ακόμα. Αδειάζετε σε ένα μικρό αντιθερμικό μπολ, ξύνοντας όλους τους σπόρους και το λάδι και αφήνετε να κρυώσουν όσο συνεχίζουν να ψήνονται οι φακές.

Βήμα 3

Ρίχνετε το νταλ σε ένα μπολ και ρίχνετε από πάνω το γιαούρτι και περιχύνετε με το τηγανισμένο μείγμα σπόρων κύμινου.

Διαβάστε επίσης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα