Skip to main content

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Ραντεβού με τον James Joyce

Η ζωή και το έργο του James Joyce.



Η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεργάζεται με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας για τη διοργάνωση της έκθεσης «International Joyce: A celebration of the life and work of James Joyce».

Από σήμερα  Πέμπτη 8 Νοεμβρίου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018, το μετρό Κεραμεικός αλλάζει όψη και υποδέχεται τους επιβάτες και τους επισκέπτες με μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου λογοτέχνη του 20ού αιώνα, ανοικτή στο κοινό.

Στα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης , στις 19.00 πραγματοποιείται συζήτηση ανοικτή για το κοινό με τίτλο «Τζέιμς Τζόις: Κάτι πέρα και πάνω από λογοτεχνία». Για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα συζητούν ο ιατρός Ελευθέριος Ανευλαβής (μεταφραστής των έργων του Τζόις ‘Οδυσσέας’ και ‘Η αγρύπνια των Φίννεγκαν’, εκδ. Κάκτος), ο εικαστικός καλλιτέχνης και επίκουρος καθηγητής ΑΣΚΤ, Γιάννης Μελανίτης,  ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής  Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (Το κονάκι του Φιν, Οι γάτες της Κοπεγχάγης, εκδ. Ψυχογιός) και ο ποιητής, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Πάρις Τακόπουλος (Κενή Διαθήκη, εκδ. Καλλιγράφος). Τη συζήτηση διοργανώνουν η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, η Πρεσβεία της Ιρλανδίας και οι εκδόσεις Κάκτος, Καλλιγράφος και Ψυχογιός.

Ο Τζέιμς Τζόις (1882-1941) υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Ιρλανδία, όπου διαδραματίζονται πολλά από τα έργα του, αλλά είχε ιδιαίτερες επιρροές από την Ελλάδα και ήταν γνωστός ως ένας ενθουσιώδης φιλέλληνας που μάλιστα μιλούσε νέα ελληνικά. Ο αγαπημένος του συγγραφέας ήταν ο Όμηρος, του οποίου η Οδύσσεια ενέπνευσε το επικό του έργο «Οδυσσέας». Ο Οδυσσέας, η ιστορία μιας ημέρας στο Δουβλίνο εκατό χρόνια πριν, γιορτάζεται παγκοσμίως ως Bloomsday στις 16 Ιουνίου – ίσως η μόνη διεθνής γιορτή αφιερωμένη σε ένα και μοναδικό λογοτεχνικό έργο.

Η έκθεση παρουσιάζει όχι μόνο τη ζωή του Τζόις, αλλά και τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πτυχές της ιστορίας του. Παρότι περήφανος για την ιρλανδικές πνευματικές του ρίζες, ο Τζόις θα μπορούσε να είναι σύγχρονος πολίτης της σημερινής πολυπολιτισμικής Ευρώπης, εκπροσωπώντας το πνεύμα της μοντέρνας Ιρλανδίας, αλλά και αυτό της μοντέρνας Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Δείτε το νέο video της Mitski για το “Star”

Η επιτυχημένη τραγουδοποιός επανενώνεται με την επί χρόνια συνεργάτιδά της, Maegan Houang, για τις ανάγκες του νέου της visual για το The Land Is Inhospitable and So Are We 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Στείλε και εσύ την ευχή σου για τη γιορτή της Μητέρας με την e-ανθοδέσμη αγάπης της Μέριμνας και βοήθησε το έργο της

Ο στόχος της δράσης μας είναι να στηρίξουμε το έργο της Μέριμνας προσφέροντας ψυχολογική στήριξη σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα