Άκουσες όσα έχει να σου πει ο Παρθενώνας στη Γερμανία; - AllYou.gr

Search

Άκουσες όσα έχει να σου πει ο Παρθενώνας στη Γερμανία;

AP Photo/Jens Meyer

Ένα μνημείο που θα ζήσει λίγους μήνες μόνο αλλά μπορεί να μας κάνει να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε.

19 Ιουνίου 2017

Ένας διαφορετικός αλλά εντυπωσιακός Παρθενώνας, δεσπόζει στο Κάσσελ της Γερμανίας τις τελευταίες ημέρες. Δεν χτίστηκε π.Χ. αλλά το 2017 και δεν αποτελείται από μάρμαρα αλλά από βιβλία!

Έχει κάτι να σου πει... το ακούς;

Τα βιβλία από τα οποία αποτελεται, φωνάζουν ότι θέλουν να "ταξιδεύουν" ελεύθερα. Πάνω από 100.000 τίτλοι, από όλο τον κόσμο. Τόμοι που είτε απαγορεύτηκαν στο παρελθόν να κυκλοφορούν ελεύθερα είτε κυκλοφορούν σε κάποιες χώρες, και σε άλλες όχι. 

Ο Παρθενώνας μιλάει  για την αισθητική και τις πολιτικές ιδέες της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου.

Η Friedichsplatz, το μέρος που έχει στηθεί αυτό το έργο, διηγείται το άσχημο παρελθόν. Εκεί, είχαν καεί 200 περίπου βιβλία από τους ναζί. Το 1931, το Fridericianum που ήταν βιβλιοθήκη τότε, κάηκε κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης και χάθηκαν 350.000 βιβλία.

"H λογοκρισία, η δίωξη συγγραφέων και η απαγόρευση κειμένων με κίνητρο πολιτικά συμφέροντα και η προσπάθεια να επηρεαστούν οι σκέψεις, οι ιδέες μας και τα σώματά μας, είναι και πάλι διαδομένες σήμερα. Ο Παρθενώνας των βιβλίων, γίνεται παράδειγμα απέναντι στη βία, στις διακρίσεις και την μισαλλοδοξία" ανέφερε ο διευθυντής της Documenta, Adam Szymczuk.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!