Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Girls just want to have fun

Στις αρχές του '80, μια Βρετανίδα φωτογράφισε κολλητές φίλες. Τις ίδιες ξαναφωτογράφισε σήμερα, σαράντα σχεδόν χρόνια μετά! Δημιούργησε, έτσι, μια σειρά πορτρέτων για τις σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο.


Γωγώ Καρκάνη

Στο Λονδίνο του 1981 ανθούσαν όλες οι νεανικές υποκουλτούρες των eighties: mods, punks, skinheads, rockers. Στο μεταξύ, η πρόσφατη ψήφιση ενός νόμου (Sex Discrimination Act 1975) που προωθούσε τις ίσες ευκαιρίες για τα δύο φύλα, ενέπνεε την ελπίδα ότι ο φεμινισμός πλησίαζε την κατάκτηση των στόχων του.

Σε αυτή την πόλη, όπου λίγα χρόνια αργότερα η Cyndi Lauper θα τραγουδούσε «Girls just want to have fun», μια 22χρονη φωτογράφος, η Anita Corbin, βρήκε τις μούσες της: παρέες ανώνυμων κοριτσιών, ντυμένες με τη «στολή» της αστικής φυλής στην οποία ανήκαν, να γιορτάζουν τη φιλία τους, τη νεανική τους ενέργεια, αλλά και την αισιοδοξία μιας εποχής που όλα τα ενδεχόμενα έμοιαζαν ανοιχτά.

36 χρόνια αργότερα, η Corbin αναζήτησε ξανά τα μοντέλα της μέσα από τα social media και πολλά από αυτά τα βρήκε. Οι μεσήλικες πλέον γυναίκες δέχτηκαν να φωτογραφηθούν με τις τότε –και σε κάποιες περιπτώσεις, και τώρα– κολλητές τους στο ίδιο ή σε παρόμοιο φόντο, αλλαγμένες από το πέρασμα του χρόνου αλλά γοητευτικές με ένα διαφορετικό τρόπο. 

Τα πορτρέτα των γυναικών από τις δύο εποχές παρουσιάζονται τώρα σε μια έκθεση που περιοδεύει σε γκαλερί ανά τη Βρετανία, με τίτλο «Visible Girls: Revisited». Αποπνέουν νοσταλγία, και την αθωότητα μιας εποχής που οι selfies δεν υπήρχαν ούτε σαν ιδέα και οι γυναίκες ήταν ακόμα σχεδόν άμαθες από το φακό.

Ταυτόχρονα όμως αυτές οι εικόνες κάνουν zoom στη γυναικεία φιλία –που ενάντια στα προγνωστικά, κάποιες φορές αντέχει στο χρόνο– και στη γοητεία του κοριτσιού της διπλανής πόρτας, που μπορεί να μη συμμορφώνεται με τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς αλλά είναι αυθεντική. 

Τι συνέβη σε αυτές τις γυναίκες στα 36 χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στα δύο πορτρέτα τους; Ποια όνειρά τους εκπληρώθηκαν, ποιοι φόβοι επαληθεύτηκαν, ποιες εκπλήξεις τους περίμεναν στη γωνία, αναρωτιόμαστε βλέποντας τις φωτογραφίες. 

Ταυτόχρονα όμως ευχόμαστε μετά από 36 χρόνια να μπορούμε ακόμα να ποζάρουμε στο φακό δίπλα στην κολλητή μας, έστω κι αν το πρόσωπό μας έχει χαραχτεί από περισσότερες ρυτίδες. Γιατί το πέρασμα του χρόνου είναι δεδομένο, αλλά οι σχέσεις με τους αγαπημένους μας ανθρώπους όχι.
 

1216356.jpg

Οι Helen de Jode (αριστερά) και Emma Hall στο Πάρκο Finsbury στο Λονδίνο τον Αύγουστο του 1980.

1216357.jpg

Οι Helen de Jode (αριστερά) και Emma Hall στο Πάρκο Finsbury στο Λονδίνο τον Μάιο του 2017.

1216359.jpg

Οι Carrie Kirkpatrick (αριστερά) και Gill Soper έξω από τις τουαλέτες στο Crystal Palace στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 1980.

1216358.jpg

Οι Carrie Kirkpatrick (αριστερά) και Gill Soper έξω από τις τουαλέτες του Crystal Palace στο London τον Απρίλιο του 2017.

1216361.jpg

Οι Linda Robinson (αριστερά) και Susan Stecker έξω από το σταθμό μέτρο Southgate στο London τον Μάρτιο του 1981.

1216360.jpg

Οι Linda Robinson (αριστερά) και Susan Stecker έξω από το σταθμό μετρό Southgate στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2017. 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ο αετός της χαράς!

Ένα παραμύθι για τον χαρταετό... Καλή Καθαρά Δευτέρα!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το θέατρο είναι σαν την ορειβασία. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα πέσεις ή θα φτάσεις στην κορυφή» Isabelle Huppert

Στα 71 της, η Isabelle Huppert συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα σοφίας, γοητείας και υποκριτικής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: όλες οι πολύτιμες συμβουλές για να κοιμάσαι καλά

Όλα τα super tips για να κοιμάσαι σαν πουλάκι και να ξυπνάς με ενέργεια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;