Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

H ζωή συνεχίζεται μέσα από τη μουσική...

... σε έναν καταυλισμό προσφύγων.


Γωγώ Καρκάνη

Πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες ζουν σε έναν καταυλισμό στη Μαυριτανία, στη βορειοδυτική Αφρική, όπου οι θερμοκρασίες χτυπούν ανελέητα 45άρια. Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ενάντια στα προγνωστικά, ανθεί μια πλούσια μουσική κοινότητα.

Ένας φωτογράφος, ο Jean-Marc Caimi, απαθανάτισε τα μέλη της φωτογραφίζοντας Άραβες και Τουαρέγκ ερμηνευτές να κρατούν μουσικά όργανα κάτω από το σκληρό φως του ήλιου. Η δύναμη της μουσικής, να δίνει ελπίδα και χαρά, ώθησε και τη φιλανθρωπική οργάνωση Intersos να αναζητήσει κάποιον να καταγράψει τη μουσική κουλτούρα του καταυλισμού Mberra, όπως ονομάζεται. Τον βρήκε στο πρόσωπο του DJ Khalab, ενός Ιταλού παραγωγού με βαθιά γνώση της αφρικανικής μουσικής παράδοσης και με το χάρισμα να τη μιξάρει με σύγχρονους ήχους.

«Στη συλλογική φαντασία, ένας καταυλισμός προσφύγων είναι απλά μια σειρά από στριμωγμένες σκηνές, οι οποίες φιλοξενούν ανθρώπους που περιμένουν κάτι», σχολίασε ο DJ Khalab. «Αυτό είναι αλήθεια: περιμένουν να επιστρέψουν σπίτι τους. Αλλά στο μεταξύ, συνεχίζουν τη ζωή τους όπως όλοι μας».

Στις φωτογραφίες του Caimi το σκηνικό αποπνέει φτώχεια, ανέχεια: γυμνά κτίρια, άνυδρες εκτάσεις. Όμως τα μοντέλα ποζάρουν με περηφάνεια και αυτοπεποίθηση. Ίσως έχουν κατά νου εκείνο το στίχο ενός τραγουδιού των Τουαρέγκ: «Είμαι εκεί όπου είναι η έρημος/ Ζητάω από την ψυχή μου να συνεχίσει να ζει». Συχνά, μερικές νότες αρκούν για να γίνουν το στήριγμά της.

mali1.jpgmali3.jpgmali2.jpgmali5.jpgmali7.jpgmali8.jpg

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Υποθέτω ότι έχω μια πολύ ανεπτυγμένη ικανότητα στην αυταπάτη, οπότε δεν είχα πρόβλημα να πιστεύω ότι είμαι κάποιος άλλος!» Ντάνιελ Ντέι Λούις

Στα 68 του, αν κι έχει αποσυρθεί από την υποκριτική, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει θα μείνουν αξέχαστες

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η ματαιοδοξία είναι η αγαπημένη μου αμαρτία» Al Pacino

Γιορτάζει τα 84 του χρόνια κι εμείς απολαμβάνουμε μαζί του μια κινηματογραφική ζωή

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: Αναχώρησε για τη Σουηδία η ελληνική αποστολή της Eurovision

Η χώρα μας διαγωνίζεται στον δεύτερο ημιτελικό, στις 9 Μαΐου στο Μάλμε

FASHION RADAR

«Ξέρεις ότι έχεις βρει κάποιον ξεχωριστό. Όταν μπορείς να κλείσεις για ένα λεπτό τα μάτια και να απολαύσεις άνετα τη σιωπή» Ούμα Θέρμαν

Στα 54, έχει δώσει τις δικές της μάχες, όχι μόνο ενσαρκώνοντας ρόλους αλλά και με το παράδειγμά της

CELEBS

Πέθανε ο σκηνοθέτης και παραγωγός Τάκης Χατζόπουλος

Ήταν, μαζί με τον Λάκη Παπαστάθη, δημιουργός της σειράς «Παρασκήνιο»