Τα στόματα που έχουν αρχίσει να ανοίγουν είναι ένα τουλάχιστον κέρδος  - AllYou.gr

Search

Τα στόματα που έχουν αρχίσει να ανοίγουν είναι ένα τουλάχιστον κέρδος 

Πώς συνδέεται με τον Κέβιν Σπέισι, τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, τον Ντόναλντ Τραμπ και τη διαδικτυακή εκστρατεία «Me, too» μια έκθεση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στην Αμερική;

01 Νοεμβρίου 2017
Συντάκτης : Γωγώ Καρκάνη

«Μια μαύρη φούστα και ένα κόκκινο πουλόβερ. Ήταν της συγκατοίκου μου: Μου τα δάνεισε να τα φορέσω για το ραντεβού μου. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη! Εκείνος μου άρεσε στ’ αλήθεια. Νόμιζα ότι ήταν καλό παιδί. Αλλά όταν του είπα να το πάμε λίγο πιο χαλαρά και έβαλα τα κλάματα, εκείνος συνέχισε».

Το παραπάνω κείμενο είναι μια από τις απαντήσεις που έδωσε ένα θύμα βιασμού όταν ρωτήθηκε τι φορούσε τη νύχτα του εγκλήματος. Συνοδεύει, μεταξύ άλλων, την έκθεση «What Were You Wearing?», η οποία φιλοξενήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας παρουσιάζοντας, μέσα από μια σειρά εγκαταστάσεων, τις ενδυματολογικές επιλογές 18 ανθρώπων που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, τη νύχτα του συμβάντος. 

wearing750.jpg

Έκθεμα της «What Were You Wearing?»: «Φορούσα ένα καλοκαιρινό φόρεμα. Μήνες μετά, η μητέρα μου στεκόταν μπροστά στην ντουλάπα μου και παραπονιόταν γιατί είχα σταματήσει να φοράω τα φορέματά μου. Ήμουν έξι ετών».

Στόχος των επιμελητών της, να καταρρίψουν την ιδέα ότι και το θύμα του βιασμού φέρει ευθύνη, καθώς προκάλεσε το βιαστή με τα ρούχα που φοράει ή με άλλο τρόπο. Οι επιμελητές της θέλησαν να σχολιάσουν το φαινόμενο του victim blaming, που κάνει πολλά θύματα να κλείνουν το στόμα τους και να υποφέρουν σιωπηλά.

Όμως τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν. «Me, too», παραδέχονται τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και άντρες στα social media, σε μια εκστρατεία που μόλις ξεκίνησε να αποκαλύπτει την έκταση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο δρόμο, στο χώρο εργασίας, στην οικογένεια, στις παρέες. 

Me, too. Συνέβη και σε εμένα.

Κι εγώ ένιωσα κάποτε το χέρι ενός αγνώστου να με αγγίζει σε απόκρυφο σημείο μέσα στο λεωφορείο.

Κι εγώ αναγκάστηκα να ανέχομαι τα «σόκιν αστεία» του εργοδότη μου, για να μη χάσω τη δουλειά μου.

Κι εγώ έπεσα θύμα βιασμού ένα βράδυ μετά από ένα πάρτι φίλων.

wearing3..jpg

Έκθεμα της «What Were You Wearing?»: «Φορούσα φόρμα, ένα μπλουζάκι και ένα καπέλο τζόκεϊ. Είχαμε κανονίσει απλά να βγούμε ως συνήθως, να πιούμε και να δούμε μια ταινία. Ήπια πάρα πολύ, και ξύπνησα με εκείνον από πάνω μου».

Τα στόματα που έχουν αρχίσει να ανοίγουν είναι ένα τουλάχιστον κέρδος, σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη έχει ριχτεί με πάθος σε ένα άγριο debate γύρω από τις κατηγορίες εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν αλλά και ενός ανθρώπου που μέχρι πρόσφατα απολάμβανε τον αμέριστο σεβασμό του καλλιτεχνικού και όχι μόνο κόσμου, του Κέβιν Σπέισι.

Αθώοι ή ένοχοι; Ο χρόνος θα δείξει. Αυτή η θύελλα των αποκαλύψεων, ή φερόμενων ως αποκαλύψεων, δεν αποκλείεται να μετρήσει και παράπλευρα θύματα. Ενώ, ειρωνικά, ένας άνθρωπος που επίσης έχει δεχτεί κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης (οι οποίες συνοδεύονται από ηχητικά ντοκουμέντα) κάθεται ανενόχλητος στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ.

Πάντως τα στόματα που έχουν αρχίσει να ανοίγουν είναι ένα τουλάχιστον κέρδος.

wearing4.jpg

Έκθεμα της «What Were You Wearing?»: «Φορούσα μαγιό. Είχαμε περάσει όλη τη μέρα κάνοντας κανό στο ποτάμι. Είχαμε περάσει στ' αλήθεια πολύ ωραία. Τότε εκείνοι ήρθαν στη σκηνή μου την ώρα που άλλαζα ρούχα».


 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!