Πόσες ιστορίες περιέχει ένα πιάτο φαγητό; - AllYou.gr

Search

Πόσες ιστορίες περιέχει ένα πιάτο φαγητό;

Μια καντίνα γυρίζει τον Καναδά και συλλέγει συνταγές και αφηγήσεις. 

15 Οκτωβρίου 2018
Συντάκτης : Γωγώ Καρκάνη

Αυτή η καντίνα δεν σερβίρει χοτ ντογκ και μπίρες στους ξενύχτηδες. Ανοίγει την κουζίνα της σε όποιον θέλει να μαγειρέψει κάτι δικό του, με αντάλλαγμα να μοιραστεί, πέρα από τη συνταγή, και μια ιστορία που τη συνοδεύει.

Στην πραγματικότητα η Food History Truck (www.manitobafoodhistory.ca) είναι ένα ερευνητικό πρότζεκτ με επικεφαλής τη Δρ Janis Thiessen, καθηγήτρια του Κέντρου Προφορικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γουίνιπεγκ. Στην προηγούμενη μελέτη της η Δρ Thiessen, αναζητώντας πληροφορίες για την παραγωγή, την πώληση και την κατανάλωση του φαγητού, διεξήγαγε συνεντεύξεις σε εργοστάσια, φάρμες και εστιατόρια.

Στην προσπάθεια λοιπόν να συγκεντρώσει στοιχεία για την παραγωγή φαγητού στο σπίτι, δημιούργησε μαζί με τους συνεργάτες της αυτή την καντίνα, που γυρίζει την επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά, μια περιοχή πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα.

Παρόλο που η έρευνα αφορά τη Μανιτόμπα, κάποιες ιστορίες που προκύπτουν ξεπερνούν τα σύνορα του Καναδά. Για παράδειγμα ένας άντρας που μαγείρεψε στη Food History Truck είναι μετανάστης από το Ελ Σαλβαδόρ, ο οποίος εγκατέλειψε την πατρίδα του μικρό παιδί ακόμα στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου αλλά προσπαθεί να κρατήσει επαφή με την εθνική του ταυτότητα μέσα από τη μαγειρική.

Στόχος της Δρ Thiessen και των συνεργατών της είναι να χρησιμοποιήσουν το υλικό που θα συγκεντρώσουν σε ένα βιβλίο που θα συνδυάζει μαγειρική και ιστορία, αλλά και στη δημιουργία μιας αληθινής καντίνας όπου κάθε πιάτο θα σερβίρεται μαζί με ένα QR code που θα αποκαλύπτει, με το σκανάρισμά του, την ιστορία που το συνοδεύει.

Δεν θα ήταν ωραίο να συνέβαινε κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα; Να είχε την ευκαιρία η γιαγιά μας να μπει σε μια ανοιχτή κουζίνα, να μαγειρέψει τα πεντανόστιμα ντολμαδάκια της και να αφηγηθεί μια ιστορία με τον τρόπο που μόνο αυτή ξέρει; Ίσως αυτή η ιστορία να παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για την οικογένειά μας, αλλά για μια ευρύτερη κοινότητα.

Το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε, με έμπνευση το συγκεκριμένο πρότζεκτ, είναι να μαζευτούμε φίλοι και συγγενείς γύρω από ένα τραπέζι, να μαγειρέψει ο καθένας το αγαπημένο του φαγητό και να αφηγηθεί μια ιστορία με την οποία το έχει συνδέσει. Από τα παιδικά του χρόνια, το πανεπιστήμιο ή ένα ταξίδι. Έτσι, κρατάμε ζωντανές δύο τέχνες ταυτόχρονα: της προφορικής αφήγησης και της μαγειρικής. Και δημιουργούμε αφορμές να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα ο ένας τον άλλο.Ακολούθησε το allyou στο Instagram!