Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Μήπως αρνείσαι στον εαυτό σου το δικαίωμα της ευτυχίας

Νέα έρευνα δείχνει τους κινδύνους της υποτίμησης της ευτυχίας για την ψυχική υγεία



Η ζωή έχει πολλές χαρούμενες στιγμές, από τη χαρά που προσφέρει το χαμόγελο ενός παιδιού μέχρι την ικανοποίηση που μπορείς να νιώσεις από μια καλή δουλειά. Ακόμη και φαινομενικά μικροσκοπικά γεγονότα, όπως το να κοιτάτε λουλούδια ή το αγαπημένο σας έργο τέχνης, μπορούν να σας δώσουν μια σημαντική τόνωση της διάθεσης. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να επιτρέψουν στον εαυτό τους ούτε αυτές τις μικρές μορφές ευχαρίστησης.

Ίσως να είχατε μια από εκείνες τις μέρες που πάνε τόσο στραβά που τίποτα δεν θα σας φτιάξει τη διάθεση. Κοιτάζεις αυτό το αναπτυσσόμενο φυτό στο περβάζι του παραθύρου σου, αλλά δεν είναι αρκετό για να σε βγάλει από την αρνητική σου κατάσταση. Τώρα φανταστείτε ότι αυτή η θλιβερή στάση έχει γίνει χρόνια και ότι «εκείνες οι μέρες» είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Θεωρία υποτίμησης ανταμοιβής και εμπειρία της κατάθλιψης

Σύμφωνα με τον Michael Gallagher και τους συνεργάτες του Πανεπιστημίου του Μισισιπή (2023), οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη έχουν μειωμένη ικανότητα να βιώνουν «θετικότητα». Σε αυτό που ονομάζεται «θεωρία υποτίμησης ανταμοιβής (RDT),» οποιαδήποτε αισθήματα θετικότητας συνδέονται με αρνητικά αποτελέσματα. Δεν είναι απλώς ότι οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη έχουν ανοσία στη χαρά, είναι ότι έχουν μάθει είτε να φοβούνται την ευτυχία είτε να την απωθούν από τη συνείδησή τους μόλις αυτή εμφανιστεί.

Μια βασική διαφορά μεταξύ της RDT και άλλων προσεγγίσεων για την κατανόηση της κατάθλιψης είναι ότι η RDT εστιάζει στους αρνητικούς συσχετισμούς που σχηματίζουν οι άνθρωποι με το συναίσθημα της ευτυχίας. Ίσως να μπορέσετε να σχετιστείτε με αυτήν την ιδέα αν σκεφτείτε στιγμές που απολαμβάνετε την παρέα φίλων ή οικογένειας, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε, ανεξήγητα, ότι το μυαλό σας παρασύρεται σε ανησυχίες για τη δουλειά, τα χρήματα ή ακόμα και από το αν οι άνθρωποι που είναι μαζί σου θα παραμείνουν για πάντα.

addicted4

Δοκιμή των διασυνδέσεων μεταξύ μειωμένης θετικότητας

Όπως σημειώνουν ο Gallagher και οι συνεργάτες του, μπορεί να υπάρχουν διακριτά στοιχεία σε αυτή τη συνολική τάση, που αντανακλούν διαφορετικά κομμάτια του παζλ της υποτίμησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν απλώς να αναπτύξουν έναν φόβο για την ευτυχία καθώς μαθαίνουν στο παρελθόν τους ότι κακά πράγματα συνέβησαν όταν επέτρεψαν στον εαυτό τους να βιώσουν τη χαρά από μια κατάσταση. Μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι δεν «αξίζουν» να είναι ευτυχισμένοι, για λόγους που δεν είναι ιδιαίτερα σαφείς.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην κατάθλιψη στην RDT μπορεί να συμβεί όταν οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια ορισμένη δεισιδαιμονία ότι είναι πολύ χαρούμενοι. Μπορεί να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιο είδος λανθασμένου κανόνα μέσης μέτρησης, σύμφωνα με τον οποίο έχουν μάθει ότι το καλό στη ζωή θα εξισορροπηθεί αναπόφευκτα από το κακό. Το «κι αυτό θα περάσει» μπορεί να είναι η στάση τους απέναντι στα συναισθήματα ευτυχίας.

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι δύσκολο να αποσπάσετε τη χαρά από τις καλύτερες καταστάσεις, εάν είτε φοβάστε το αποτέλεσμα είτε λειτουργείτε με την αρχή ότι κάτι δεν πάει καλά όταν να είστε ευτυχισμένοι.

Χρησιμοποιώντας μια στατιστική μέθοδο γνωστή ως ανάλυση δικτύου, οι ερευνητές της Πολιτείας του Μισισιπή στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέλεξαν δεδομένα από 898 μέλη μιας προπτυχιακής ομάδας συμμετεχόντων σχετικά με τα τρία βασικά μέτρα που αποσκοπούσαν στην καταγραφή αυτών των διεργασιών που προκαλούν κατάθλιψη. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός συμμετέχοντος απαντώντας σε αυτά τα δείγματα ερωτήσεων για τον εαυτό σας, που λαμβάνονται από κάθε ένα από τα ξεχωριστά μέτρα (βαθμολόγηση από χαμηλή σε υψηλή):

Ανησυχώ ότι αν νιώσω καλά κάτι κακό μπορεί να συμβεί.

Νιώθω ότι δεν αξίζω να είμαι ευτυχισμένος.

Δεν αφήνω τον εαυτό μου να ενθουσιάζεται πολύ με θετικά πράγματα ή επιτεύγματα.

Φοβάμαι να αφήσω τον εαυτό μου να γίνει ευτυχισμένος.

Οι καταστροφές συχνά ακολουθούν την καλή τύχη.

Η υπερβολική χαρά έχει κάποιες κακές συνέπειες.

Πιστεύω ότι όσο πιο χαρούμενος και ευτυχισμένος είμαι, τόσο περισσότερο θα πρέπει να περιμένω να συμβούν άσχημα πράγματα στη ζωή μου.

Σε μια ανάλυση δικτύου, οι ερευνητές χρησιμοποιούν στατιστικές μεθόδους για να κατασκευάσουν αυτό που είναι ουσιαστικά μια γεωμετρική σφαίρα στην οποία αναλύονται στοιχεία από διαφορετικά όργανα μέτρησης για να προσδιορίσουν πού εμπίπτουν στους «κόμβους» της σφαίρας. Εάν ένα στοιχείο εμπίπτει σε έναν κόμβο, αυτό σημαίνει ότι είναι πιο κεντρικό από τα στοιχεία που δεν εμπίπτουν. Υπάρχουν επίσης «άκρες» μεταξύ των στοιχείων, που δείχνουν πού σχηματίζουν στενές αντιστοιχίες. Σκεφτείτε μια μπάλα ποδοσφαίρου με τα χρωματιστά μπαλώματα και θα πάρετε μια ιδέα για το πώς λειτουργεί αυτή η ανάλυση.

Επειδή οι τρεις μετρήσεις της υποτίμησης και της απόσβεσης της θετικότητας περιείχαν αλληλοεπικαλυπτόμενα στοιχεία, αυτή η ανάλυση ήταν ένα σημαντικό βήμα για την εξαγωγή της ουσίας της νοοτροπίας που χρησιμοποιούν οι καταθλιπτικοί άνθρωποι όταν προσεγγίζουν δυνητικά ευτυχισμένες καταστάσεις. Η ανάλυση επέτρεψε στους συγγραφείς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «Είτε είναι προληπτική είτε ανταποκρινόμενη, η RDT σκιαγραφεί ότι τα άτομα με κατάθλιψη τείνουν να φοβούνται ή να αποφεύγουν την ευτυχία στο βαθμό που τα θετικά ερεθίσματα υποτιμώνται». Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι σχεδόν χειρότερο, επειδή, με αυτή τη νοοτροπία, αυτά τα άτομα θα συνεχίσουν να αποφεύγουν μελλοντικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να φέρουν ευτυχία: «η προοπτική θετικότητα αντιμετωπίζεται αυτόματα ως αρνητική και υποτιμημένη».

Το να μην μπορείς να αντλήσεις ευχαρίστηση από μια κατάσταση που μπορεί να παράγει χαρά λόγω φόβου ότι δεν θα διαρκέσει ή θα οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα, λοιπόν, τα άτομα με κατάθλιψη καθιστούν ακόμη πιο πιθανό ότι οι μελλοντικές τους δυνατότητες για ευτυχία θα ανατραπούν. Πώς μπορείτε να διασκεδάσετε όταν η ιδέα ότι κάτι θα πάει στραβά κρύβεται συνεχώς στο πίσω μέρος του μυαλού σας; Και αυτό δεν θα σας οδηγήσει να μείνετε μακριά από οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι διασκεδαστικό την επόμενη φορά που θα έχετε την ευκαιρία;

Το άλλο κομμάτι του παζλ μειωμένης θετικότητας προέρχεται από τις ερωτήσεις που αγγίζουν το «αξίζουν» να είσαι ευτυχισμένος. Αν πιστεύετε ότι δεν αξίζετε να ζήσετε τη χαρά, αυτό δεν είναι το ίδιο με το να φοβάστε τις συνέπειες του να είστε ευτυχισμένοι. Απαξιώνετε τον εαυτό σας, χωρίς να ανησυχείτε για την πιθανότητα μια ευτυχισμένη κατάσταση να καταλήξει σε τραγωδία.

 addicted6

Μειώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα

Το αποτέλεσμα αυτής της συνολικής ανάλυσης της ευτυχίας, του φόβου και της υποτίμησης είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες γνωστικές θεωρίες της κατάθλιψης, οι οποίες επικεντρώνονται σε δυσλειτουργικές σκέψεις γενικά, η RDT εστιάζει σε συγκεκριμένες ιδέες που έχουν οι άνθρωποι για το να είναι ευτυχισμένοι. Όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, οι παραδοσιακές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης από γνωστική σκοπιά αποσκοπούν στη μείωση του αρνητικού συναισθήματος. Εδώ, με την RDT, η θεραπεία θα επικεντρωνόταν στο να φέρει περισσότερη χαρά στη ζωή ενός ατόμου αντιμετωπίζοντας την υποτίμηση και την απόσβεση.

Στις θεραπείες θετικού συναισθήματος (PAT), μια μέθοδο που χρησιμοποιείται ήδη, η εστίαση είναι στη διδασκαλία των ανθρώπων να «απολαμβάνουν» τα θετικά συναισθήματά τους, επιτρέποντας επίσης στον εαυτό τους να συμμετέχει σε δραστηριότητες που είναι διασκεδαστικές. Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι αυτό μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί εάν αυτές οι «διασκεδαστικές» δραστηριότητες είναι εκείνες που προκαλούν φόβο και τρόμο. Σε αυτή την περίπτωση, η εκπαίδευση είναι για να εξηγήσει πώς λειτουργεί το μοντέλο RDT. Ακριβώς όπως δεν θα ξεκινούσατε ένα νέο πρόγραμμα σωματικής άσκησης χωρίς να γνωρίζετε κάτι για το ποιοι μύες χρειάζονται προπόνηση, εάν λαμβάνατε PAT, θα ξεκινούσατε αποκτώντας εικόνα για τις τάσεις απόσβεσης και υποτίμησης που σας οδήγησαν αρχικά στη θεραπεία.

Για άλλα άτομα με ηπιότερες περιπτώσεις αποφυγής θετικότητας, η θεραπεία μπορεί να είναι αρκετά απλούστερη. Πιάστε τον εαυτό σας να εμπλέκεται σε αυτές τις υποτιμήσεις και τις δεισιδαιμονίες σχετικά με το τι θα μπορούσε να πάει στραβά αν χαλαρώσετε και διασκεδάσετε. Εάν μπορείτε να βυθιστείτε στην ίδια τη δραστηριότητα (θαυμάζοντας αυτά τα εκκολαπτόμενα άνθη), αυτές οι σκέψεις μπορεί να εξαφανιστούν πιο εύκολα.

Συνοψίζοντας, η ευτυχία μπορεί να είναι μια κατάσταση που όλοι λαχταρούν αλλά δεν επιτυγχάνεται εύκολα. Ανεβάζοντας, όχι προς τα κάτω, τις θετικές αντιδράσεις σας, η εκπλήρωσή σας από τα καλά στη ζωή μπορεί να υπερισχύσει των προβλέψεων για τα κακά.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα