Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Οι γυναίκες στην Ισλανδία κατέβηκαν σε απεργία στέλνοντας ηχηρό μήνυμα υπέρ της ισότητας των φύλων

Οι γυναίκες σε όλη την Ισλανδία –συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού – προχώρησαν σε απεργία στις 24/10 ως μέρος μιας εκστρατείας που πιέζει για μεγαλύτερη ισότητα των φύλων στη χώρα.



Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και μη δυαδικοί άνθρωποι στην συμμετείχαν σε μια μονοήμερη απεργία την Τρίτη, την οποία οι διοργανωτές χαρακτήρισαν τη μεγαλύτερη προσπάθεια της χώρας να διαμαρτυρηθεί για την ανισότητα στον χώρο εργασίας εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Ήταν η έβδομη φορά που οι γυναίκες στην Ισλανδία πραγματοποιούν απεργία στο όνομα της ισότητας των φύλων, ανέφεραν οι διοργανωτές της εκστρατείας στην επίσημη ιστοσελίδα τους. Η πρώτη απεργία έγινε στις 24 Οκτωβρίου 1975.

Η απεργία, γνωστή ως «Ημέρα της Γυναίκας» ή «Kvennafrí» στα Ισλανδικά, οργανώθηκε για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις «συστημικές» μισθολογικές διακρίσεις και τη βία λόγω φύλου που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ισλανδία, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Μεταξύ εκείνων που ανέλαβαν παρόμοιες ενέργειες ήταν η πρωθυπουργός της χώρας Katrín Jakobsdóttir, η οποία είπε στο ειδησεογραφικό site Iceland Monitor την Παρασκευή ότι δεν θα εργαστεί την ημέρα της απεργίας και περίμενε από άλλες γυναίκες μέλη της κυβέρνησης να κάνουν το ίδιο «σε ένδειξη αλληλεγγύης με τις Ισλανδές γυναίκες».

«Όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε επιτύχει ακόμη τους στόχους μας για πλήρη ισότητα των φύλων και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε το μισθολογικό χάσμα με βάση το φύλο, κάτι που είναι απαράδεκτο να συμβαίνει το 2023. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τη βία με βάση το φύλο, η οποία για μένα ήταν μια προτεραιότητα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση», δήλωσε η Jakobsdóttir.

Η απεργία αναγνωρίστηκε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες την Τρίτη και υποστηρίχθηκε από τη μεγαλύτερη ομοσπονδία συνδικάτων δημοσίων εργαζομένων της χώρας, την Ομοσπονδία του Συνδικάτου Δημοσίων Εργαζομένων στην Ισλανδία (BSRB), την Ισλανδική Ένωση Νοσηλευτών και την Ισλανδική Ένωση Γυναικών Συλλόγων, μεταξύ των οι υπολοίπων.

«Οι γυναίκες στην Ισλανδία απεργούν σήμερα, για 7η φορά μετά το περίφημο #womensdayoff το 1975», ανάρτησε ο πρόεδρος της Ισλανδίας Gudni Johannesson στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, συνοδευόμενος από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία ενός τεράστιου πλήθους. «Ο ακτιβισμός τους για την ισότητα έχει αλλάξει την ισλανδική κοινωνία προς το καλύτερο και συνεχίζει να το κάνει σήμερα».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισλανδίας ανέφερε σε tweet την Τρίτη: «Σήμερα επαναλαμβάνουμε την εκδήλωση της πρώτης ολοήμερης απεργίας των γυναικών από το 1975, σηματοδοτώντας την ημέρα που το 90% των Ισλανδών γυναικών πήρε άδεια τόσο από την εργασία όσο και από τις οικιακές υποχρεώσεις, οδηγώντας σε κομβικές αλλαγές συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας εκλεγμένης προέδρου μιας χώρας στον κόσμο».

Οι Ισλανδοί εργοδότες ήταν ιστορικά πίσω από τις απεργίες και δεν εμπόδισαν ή δέσμευσαν τις αμοιβές των εργαζομένων που συμμετέχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Για 14 συνεχόμενα χρόνια, η Ισλανδία κατατάσσεται ως το καλύτερο έθνος για την ισότητα των φύλων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEP), το οποίο είπε ότι η χώρα έχει κλείσει το 91,2% του χάσματος των φύλων.

Οι διοργανωτές της απεργίας ήθελαν να επιστήσουν την προσοχή στα δεινά των μεταναστριών των οποίων η «ανεκτίμητη» συνεισφορά στην ισλανδική κοινωνία, όπως λένε, «σπάνια αναγνωρίζεται ή αντικατοπτρίζεται στους μισθούς που λαμβάνουν».

Γράφοντας στο CNN το 2019, η Jakobsdóttir περιέγραψε πώς οι μαρτυρίες μεταναστριών και γυναικών εθνοτικών μειονοτήτων σημείωσαν μια καμπή στην Ισλανδία. «Αποκάλυψαν ότι ενώ η Ισλανδία έχει σημειώσει διεθνώς αναγνωρισμένη πρόοδο όσον αφορά την ισότητα των φύλων, δεν έχουμε αντιμετωπίσει επαρκώς τις διασταυρώσεις φύλων, φυλετικών και ταξικών αδικιών», έγραψε.

Οι διοργανωτές κάλεσαν τους άνδρες να δείξουν την υποστήριξή τους στις γυναίκες που απεργούν «αναλαμβάνοντας πρόσθετες ευθύνες» στο σπίτι και στην εργασία.

Εν τω μεταξύ, η ισλανδική κυβέρνηση επικεντρώνεται σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πρόσφατα για τη μισθολογική ανισότητα μεταξύ των επαγγελμάτων που παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες έναντι αυτών που κυριαρχούν οι γυναίκες, σύμφωνα με την Jakobsdóttir.

«Εξετάζουμε πώς διαφέρουν αυτές οι θέσεις εργασίας… γιατί εκτιμούμε ότι η διαφορά στους μισθούς που υπάρχει οφείλεται σε αυτό», είπε ο Jakobsdóttir.

Η κυβέρνηση του Jakobsdóttir είχε δεσμευτεί στο παρελθόν να εξαλείψει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων έως το 2022.

«Η Ισλανδία θεωρείται συχνά ως ένας παράδεισος για την ισότητα», είπε η Steingrímsdóttir, διοργανώτρια της απεργίας. «Αν πρόκειται να ανταποκριθούμε σε αυτή την ιδιότητα, πρέπει να προχωρήσουμε και να γίνουμε πραγματικά όσο το δυνατόν καλύτεροι – και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων».

Εκτός από την ισότητα των μισθών και των αμοιβών των φύλων, η διαμαρτυρία θα τονίσει επίσης το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών. «Ο αγώνας για ισότητα δεν οδήγησε σε λιγότερη βία με βάση το φύλο», είπε η Drífa Snædal, διοργανώτρια απεργιών και διευκολυντής του Stígamót, ενός συμβουλευτικού κέντρου για επιζώντες της βίας λόγω φύλου. «Γυναίκες: Πάρτε the day off», πρόσθεσε.

Όπως και σε άλλες χώρες, η Tatjana Latinović, πρόεδρος της Ισλανδικής Ένωσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών είπε ότι οι γυναίκες στην Ισλανδία ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να αναλάβουν το σωματικό και ψυχικό φορτίο των οικιακών δουλειών και της φροντίδας των παιδιών. Ακόμα κι αν αυτό το εργατικό δυναμικό ανατέθηκε σε εξωτερικούς συνεργάτες, ήταν κυρίως γυναίκες εργάτριες, είπε. «Αυτό το ονομάζετε ισότητα;» είπε, επικαλούμενη το σύνθημα για την απεργία. «Δεν έχουμε φτάσει στην πλήρη ισότητα αν δεν είναι για όλους μας».

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσύ το πρόβλημα στη σχέση σου

Στις σχέσεις, μερικές φορές αναζητούμε απαντήσεις παντού εκτός από τον εαυτό μας

CELEBS

Θετικές εξελίξεις για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα - Tι λέει η σύζυγός του

«Στην κόρη μας λείπει ο μπαμπάς της- Θα σηκωθεί, θα είναι όπως ήταν πριν»