Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Memento mori: Πώς το να θυμάσαι ότι κάποια μέρα θα πεθάνεις μπορεί να σε κάνει να ζεις πιο συνειδητά τη ζωή σου

10 πολύτιμα οφέλη του να αγκαλιάζουμε τη θνησιμότητά μας



Η λατινική φράση memento mori χρησιμεύει ως υπενθύμιση του αναπόφευκτου του θανάτου. Αν και μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, η ενατένιση της θνητότητάς μας μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και οφέλη για το πώς ζούμε τη ζωή μας. Αυτό το άρθρο διερευνά δέκα βαθιά οφέλη του memento mori, όπως τα αναλύει η Jodi Wellman σε άρθρο της στο psychology today, τονίζοντας τον ρόλο της υπενθύμισης αυτής στην καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης, στον καθορισμό σημαντικών προτεραιοτήτων, στην ενίσχυση της επίγνωσης και τελικά στην καθοδήγησή μας να ζήσουμε πιο ικανοποιητικές και αυθεντικές ζωές ενώ είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε ακόμα πάνω από το έδαφος.

Ευγνωμοσύνη και Εκτίμηση

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ενστερνισμού της φιλοσοφίας του memento mori είναι η ικανότητά του να ενσταλάξει μια βαθιά αίσθηση ευγνωμοσύνης και εκτίμησης για τη ζωή. Στον γρήγορο, συχνά αγχωτικό κόσμο μας, είναι εύκολο να θεωρούμε δεδομένα την ομορφιά και τα θαύματα της ζωής. Η εξέταση της θνητότητάς μας μάς υπενθυμίζει ότι ο χρόνος μας σε αυτόν τον πλανήτη είναι περιορισμένος (σε περίπου 4.000 εβδομάδες, αν θέλετε να γίνετε συγκεκριμένοι). Μας ενθαρρύνει να απολαμβάνουμε τις στιγμές μας και να εκτιμούμε ακόμη και τις πιο απλές απολαύσεις. Αυτή η αυξημένη εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο χαρούμενη και πιο ικανοποιημένη ύπαρξη (Frail, Watkins, & Weber, 2011).

Καθορισμός σημαντικών προτεραιοτήτων

Το Memento mori μας προτρέπει να αναλογιστούμε τις προτεραιότητες και τις αξίες μας. Όταν έρθουμε αντιμέτωποι με την ιδέα του θανάτου, πολλές από τις επιπόλαιες ανησυχίες και επιδιώξεις μας χάνουν ξαφνικά τη σημασία τους. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε στον εαυτό μας βαθιές ερωτήσεις όπως: «Τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μου;» και, «Τι θέλω να πετύχω πριν τελειώσει ο χρόνος μου;» Αυτός ο στοχασμός μπορεί να οδηγήσει σε μια επανευθυγράμμιση των στόχων και των αξιών μας, καθοδηγώντας μας να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας φέρνει τη μεγαλύτερη χαρά, εκπλήρωση και σκοπό (Smith, 2019).

Ενσυνειδητότητα και παρουσία

Το Memento mori τονίζει τη σημασία της ζωής στην παρούσα στιγμή. Συχνά βρισκόμαστε απασχολημένοι με σκέψεις του παρελθόντος ή του μέλλοντος, χάνοντας τον πλούτο του εδώ και του τώρα. Το να αγκαλιάζουμε τη θνητότητά μας μας ενθαρρύνει να εμπλακούμε πλήρως στο παρόν καθώς αναγνωρίζουμε ότι ο χρόνος μας είναι πεπερασμένος. Αυτή η πρακτική της ενσυνειδητότητας μπορεί να μας βοηθήσει να βιώσουμε τη ζωή πιο βαθιά και αυθεντικά (McWilliams, 2014).

Υπερνίκηση του φόβου και του άγχους

Πολλοί από εμάς τρέφουμε τον φόβο του θανάτου, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε περιττό άγχος και στρες. Το Memento mori μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν αυτόν τον φόβο μεταμορφώνοντας την οπτική τους. Αντί να φοβόμαστε τον θάνατο, μπορούμε να μάθουμε να τον αποδεχόμαστε ως φυσικό μέρος της ζωής. Αυτή η αποδοχή όχι μόνο μειώνει το άγχος αλλά επίσης μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χρόνο που έχουμε (Niemiec et al, 2010).

Ζώντας με πρόθεση

Η υιοθέτηση της έννοιας του memento mori ενθαρρύνει τα άτομα να ζουν με πρόθεση. Μας αναγκάζει να θέτουμε ξεκάθαρους στόχους, να αναλαμβάνουμε ρίσκα και να επιδιώκουμε τα πάθη μας. Όταν συνειδητοποιούμε ότι ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, είναι λιγότερο πιθανό να αναβάλουμε τα όνειρα και τις επιθυμίες μας. Αυτή η αίσθηση του επείγοντος μπορεί να είναι ένα ισχυρό κίνητρο, ωθώντας μας προς τις φιλοδοξίες μας (Kagan, 2012).

Ενίσχυση σχέσεων

Το Memento mori μας θυμίζει την παροδικότητα όλων των πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που αγαπάμε. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε πιο ουσιαστικές και αυθεντικές συνδέσεις με τους άλλους. Μας ενθαρρύνει να αγαπάμε τις σχέσεις μας, να συγχωρούμε παράπονα και να εκφράζουμε την αγάπη και την εκτίμηση πιο ελεύθερα. Αναγνωρίζοντας τη μεταβατική φύση της ζωής, γινόμαστε καλύτεροι στο να καλλιεργούμε τις σχέσεις μας με τους άλλους (Kosloff & Greenberg, 2009).

Μείωση του υλισμού

Η επιδίωξη υλικών αγαθών συχνά μας αποσπά την προσοχή από αυτό που πραγματικά έχει σημασία στη ζωή. Το Memento mori αμφισβητεί την κουλτούρα μας που καθοδηγείται από τον καταναλωτισμό αναδεικνύοντας την ασήμαντη σημασία του υλικού πλούτου απέναντι στη θνησιμότητα. Αυτή η φιλοσοφία μας βοηθά να μετατοπίσουμε την εστίασή μας από τη συσσώρευση κτήσεων στη συσσώρευση ουσιαστικών εμπειριών, σχέσεων και προσωπικής ανάπτυξης (Johnson & Peterson, 2020).

Αγκαλιάζοντας την αποτυχία και τη μάθηση

Το Memento mori μας ενθαρρύνει να αντιμετωπίσουμε τον φόβο της αποτυχίας. Όταν θυμόμαστε ότι ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, συνειδητοποιούμε ότι η αποτυχία είναι αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Αυτή η αποδοχή της αποτυχίας ως φυσικής πτυχής της ζωής ενισχύει την ανθεκτικότητα και την προθυμία να μάθουμε από τα λάθη μας και να νοιαζόμαστε λιγότερο για την εξωτερική κρίση. Μας επιτρέπει να αναλαμβάνουμε κινδύνους, να ξεπερνάμε τα όρια και να μεγαλώνουμε ως άτομα (Yalom, 1980).

Εύρεση σκοπού και εκπλήρωσης

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη του memento mori είναι η ικανότητά του να μας βοηθά να βρίσκουμε σκοπό και εκπλήρωση στη ζωή. Με το να συλλογιστούμε τη θνητότητά μας, γινόμαστε πιο συντονισμένοι με τις βαθύτερες επιθυμίες και τα πάθη μας. Αυτή η σαφήνεια του σκοπού καθοδηγεί τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας, οδηγώντας μας σε μια ζωή που είναι πιο ουσιαστική και αυθεντική (Proulx & Heine, 2006).

Το να δημιουργήσουμε μια κληρονομιά

Η ιδέα του memento mori εκτείνεται πέρα ​​από τη δική μας ζωή. Μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε την κληρονομιά που μπορεί να αφήσουμε πίσω. Τι αντίκτυπο θα έχουμε στον κόσμο και πώς θα μας θυμούνται; Αναλογιζόμενοι τη θνητότητά μας, παρακινούμαστε να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα στον κόσμο, είτε μέσω αυτού τις συνεισφορές μας στην κοινωνία, τις σχέσεις μας ή τις αξίες που μεταδίδουμε στις μελλοντικές γενιές (Hunter, 2008).

Η πρακτική του να θυμάσαι ότι θα πεθάνεις...

Η αγκαλιά της φιλοσοφίας του memento mori μπορεί να έχει βαθιές και μεταμορφωτικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Αναγνωρίζοντας τη μη μονιμότητα της ύπαρξής μας, εμπνεόμαστε να ζούμε πιο αυθεντικά, με ευγνωμοσύνη και σκοπιμότητα. Αυτή η πρακτική μάς ενθαρρύνει να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, να επιδιώξουμε τα πάθη μας και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Μέσα από το memento mori, αποκτούμε μια βαθύτερη κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και τη σημασία του χρόνου που διαθέτουμε. Σε αυτή τη φιλοσοφία, βρίσκουμε τη σοφία να ζήσουμε την καλύτερη ζωή μας, αγκαλιάζοντας πλήρως το δώρο της ύπαρξης σε όλο του το φευγαλέο μεγαλείο.

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα