Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Κάνε το καλό! 13/11 Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

Η αξία και η τέχνη της καλοσύνης και πώς ωφελεί την ψυχική μας υγεία



Η Ημέρα της Καλοσύνης γεννήθηκε όταν μια συλλογή ανθρωπιστικών ομάδων συγκεντρώθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1997 και έκανε μια «Δήλωση Καλοσύνης». Ομοίως, την Ημέρα της Καλοσύνης όλοι ενθαρρύνονται να κάνουν μια παρόμοια δήλωση. Η δωρεά βιβλίων, τροφίμων ή ρούχων στην τοπική σας κοινότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γιορτάσετε.

Ωστόσο, το να δεσμευτείτε να κάνετε μόνο μια πράξη καλοσύνης δεν αξίζει τον κόπο: κρατήστε την πόρτα ανοιχτή για έναν άγνωστο, ανταλλάξτε μερικές ευγενικές κουβέντες με τον γείτονά σας, αφήστε τον σύντροφό σας να διαλέξει ποια σειρά θα δείτε αγκαλιά το βράδυ.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Καλοσύνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης ξεκίνησε αρχικά ως ημέρα παρατήρησης από το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης. Ο οργανισμός εγγράφηκε ως επίσημη ΜΚΟ βάσει της ελβετικής νομοθεσίας το 2019. Ωστόσο, η ιστορία της ομάδας φτάνει πίσω σε μια σύμβαση με έδρα το Τόκιο το 1997.

Μια σειρά ενώσεων και ιδρυμάτων με έδρα σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δημιουργηθεί σε αυτό το συνέδριο λόγω της συνδυασμένης αφοσίωσής τους στην προώθηση της καλοσύνης στην κοινωνία. Ο αρχικός σχηματισμός του Παγκόσμιου Κινήματος Καλοσύνης σχηματίστηκε ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος.

Η γραπτή δήλωση της ίδρυσής τους δημιουργήθηκε δηλώνοντας την «υπόσχεσή τους να ενωθούν για να χτίσουν έναν πιο ευγενικό και συμπονετικό κόσμο». Για την επιδίωξη αυτού του στόχου, το 1998, θα βοηθούσαν στην έναρξη της εναρκτήριας Παγκόσμιας Ημέρας Καλοσύνης.

Ο λόγος για την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης αναφέρεται αναλυτικά από το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης. «Να προσφέρουμε και αναδείξουμε καλές πράξεις στην κοινότητα εστιάζοντας στη θετική δύναμη και στο κοινό νήμα της καλοσύνης που μας δένει».

Αυτή η ημέρα έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως από τότε που δημιουργήθηκε πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες. Οι πολλές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την ημέρα προσελκύουν αμέτρητους συμμετέχοντες από όλα τα μέρη του πλανήτη. Αυτή η μέρα είναι γεμάτη με καλοσύνη και δραστηριότητες, όπως χορευτικές παρέες, συναυλίες, διανομή καρτών καλοσύνης και τυχαίες πράξεις καλοσύνης, όπως το να βοηθήσουμε κάποιον να κουβαλήσει τα ψώνια του.

Ενώ, αυτή τη στιγμή, αυτή η ημέρα είναι μια ανεπίσημη ημέρα, παραμένει η ελπίδα του Παγκόσμιου Κινήματος Καλοσύνης να επιτύχει το καθεστώς επίσημης αναγνώρισης από τα Ηνωμένα Έθνη. Εάν καταφέρουν να το επιτύχουν αυτό, τότε θα συμμετάσχουν στην αναγνωρισμένη Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης ως αναγνωρισμένη ημέρα εορτασμού.

Χρονοδιάγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καλοσύνης

 1997 - Ξεκινά το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης

Φιλοξενώντας το πρώτο συνέδριο στο Τόκιο της Ιαπωνίας, το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης συγκροτείται ως μια διεθνής πλατφόρμα για να συγκεντρώσει οργανώσεις ευγένειας με ομοϊδεάτες από όλο τον κόσμο.

1998 - Εναρκτήρια Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

Με την απλή πρόθεση να εμπνεύσει τους ανθρώπους να διαπράξουν πράξεις καλοσύνης, η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης καθιερώνεται για να γίνει ετήσια εορτή.

2005 - Το Κίνημα Καλοσύνης ξεκινά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μετά τις προσπάθειές της με την εκστρατεία Cool to Be Kind κατά του εκφοβισμού το 2001, η Louise Burfitt-Dons ένωσε τις δυνάμεις της με το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης.

2009 - Η Σιγκαπούρη αναγνωρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

Την ημέρα αυτή, περισσότερα από 45.000 κίτρινα λουλούδια μοιράστηκαν για τον εορτασμό της Καλοσύνης.

2010 - Γιορτάζεται η πρώτη ημέρα καλοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο

Με επιρροή από τον David Jamilly, ξεκινά η επίσημη Kindness Day UK.

2012 - Η Αυστραλία κάνει την Ημέρα της Καλοσύνης μέρος του σχολικού ημερολογίου

Σύμφωνα με το αίτημα του Προέδρου του World Kindness Australia, το Ομοσπονδιακό Σχολικό Ημερολόγιο εφαρμόζεται σε περισσότερα από 9.000 σχολεία στη χώρα.

2015 - Εγκαινιάζεται το World Kindness France

Παρόλο που η τραγωδία ήρθε στο Παρίσι αυτή την ημέρα μέσω ενός περιβόητου βομβαρδισμού, με την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης η Γαλλία νίκησε το σκοτάδι με πράξεις καλοσύνης και υποστήριξης που ξεπρόβαλαν σε όλη την πόλη (και τον κόσμο).

2018 - Ξεκινά  το World Kindness USA

Για την 20ή επέτειο του Παγκόσμιου Κινήματος Καλοσύνης, οι Αμερικανοί εντάχθηκαν επίσημα και εργάστηκαν για να κάνουν σημαντικές πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ ώστε να πάρουν θέση υπέρ της καλοσύνης.

2019 - Το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης φτάνει σε 27 χώρες

Μετά από συνάντηση για περισσότερα από 20 χρόνια, το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης προσθέτει περισσότερες χώρες σε συνολικά 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κορέας, της Νιγηρίας, της Ινδίας, της Ολλανδίας, της Κίνας και πολλών άλλων.

2019 - Το World Kindness Movement γίνεται ΜΚΟ

Μετά από μερικές δεκαετίες, το Παγκόσμιο Κίνημα Καλοσύνης αναγνωρίζεται επιτέλους ως επίσημος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός στην Ελβετία. Την ίδια χρονιά, ένας ελαφρώς διαφορετικός οργανισμός με παρόμοιους στόχους, το World Kindness Project, αναγνωρίστηκε ως ΜΚΟ στην Ουάσιγκτον, DC (ΗΠΑ).

2020 - Tweets για την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

Αν και δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη, το 2020 ο οργανισμός έδωσε ένα νεύμα στην ημέρα γράφοντας tweet για την ημέρα, κοινοποιώντας το hashtag του και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να συμμετάσχουν.

Στατιστικά για την Ημέρα Καλοσύνης

Παιδιά

Ο εκφοβισμός είναι ένα μεγάλο ζήτημα στις ΗΠΑ, με 1 στα 4 παιδιά να βιώνει καταπολέμηση του εκφοβισμού στο σχολείο σε τακτική βάση. Αυτή η ημέρα είναι ένας φανταστικός τρόπος για να μάθουμε στα παιδιά μας να είναι ευγενικά με όλους, ακόμα κι αν είναι διαφορετικοί, και μπορεί επίσης να τους διδάξει να αντιστέκονται στον εκφοβισμό όταν τον παρακολουθούν. Θα τα μετατρέψει σε γενναία παιδιά και ευγενικούς ενήλικες.

Βοηθά στο στρες

Ναι, αυτό είναι σωστό ότι η ευγένεια με τους άλλους σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αγχωθείς. Οι άνθρωποι που είναι ευγενικοί όλη την ώρα παράγουν 23% λιγότερη κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που ασκούν ευγένεια γερνούν πολύ πιο αργά από τον μέσο πληθυσμό, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων άγχους, πραγματικά αξίζει να είστε ευγενικοί.

Είναι Ημέρα Ενότητας

Αν και αυτό το κίνημα δεν είναι επίσημα συνδεδεμένο με κάποιο πολιτικό ή θρησκευτικό κίνημα, πάνω από 28 έθνη συμμετέχουν πλέον στην Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης. Το κίνημα ελπίζει ότι η ημέρα θα επιλεγεί από τον ΟΗΕ για να γίνει επίσημη γιορτή, κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον.

Δραστηριότητες στις οποίες θα μπορούσατε να συμμετάσχετε την Ημέρα Καλοσύνης

Η τάση με αυτήν την ημέρα είναι να κάνετε περίπου τρεις τυχαίες πράξεις για καλοσύνη προς τους άλλους.

Μερικές από τις δραστηριότητες που θα μπορούσατε να κάνετε περιλαμβάνουν:

Προσφέροντας κομπλιμέντα- Χαμογέλα σε αγνώστους που περνούν, κρατήστε ανοιχτή μια πόρτα, αφήστε τη θέση σας στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή κάντε κομπλιμέντα σε κάποιον ειλικρινά για κάτι που έχει κάνει ή έχει αλλάξει, όπως φορώντας ένα νέο τοπ ή ένα νέο κούρεμα. Ακόμη και αυτές οι μικρές χειρονομίες είναι ένας ωραίος τρόπος να δείξετε καλοσύνη στους άλλους.

Κάντε αγκαλιές- Μερικές φορές οι άνθρωποι χρειάζονται απλώς αυτή τη λίγη φροντίδα, οπότε αν δώσετε οποιεσδήποτε αγκαλιές σήμερα κάντε τις πολύ μεγάλες και ουσιαστικές. Οι συνδέσεις και η καλοσύνη πάνε χέρι-χέρι. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται τι σας συμβαίνει, αλλά σίγουρα θα το εκτιμήσουν.

Γράψτε μια ερωτική επιστολή ή ποίημα - Αυτό είναι υπέροχο για το άλλο σας μισό. Μπορούμε συχνά να τα θεωρούμε δεδομένα, γι' αυτό δείξτε την καλοσύνη σας σε ένα γράμμα ή ποίημα.

Γιατί όλοι αγαπούν την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης σας δίνει την τέλεια ευκαιρία να γίνετε δημιουργικοί με τις ιδέες σας. Υπάρχουν πολλές άλλες μέρες που επίσης ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν τις προσπάθειές τους στο μέγιστο, και αυτή η μέρα δεν διαφέρει. Σκεφτείτε εκ των προτέρων τι θα θέλατε να κάνετε για να δείξετε την καλοσύνη και την εκτίμησή σας για τους άλλους με μοναδικό τρόπο.

Πολλοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά συγκεντρωμένοι στη ζωή τους και μπορούν εύκολα να ξεχάσουν να αφιερώσουν μια στιγμή για να σκεφτούν τι μπορεί να χρειάζονται οι άλλοι. Ωστόσο, το να κάνετε κάτι καλό για τους άλλους μπορεί επίσης να είναι καλό και για εσάς. Μπορεί να είναι πραγματικά διασκεδαστικό να προγραμματίζετε και να βλέπετε τον τρόπο που οι άλλοι εκτιμούν την καλοσύνη σας.

Είναι πολύτιμο για όλους να γιορτάζουμε τα οφέλη και την καλοσύνη που αντλούμε από αυτή τη βασική πτυχή της ανθρώπινης φύσης. Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης μπορεί να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε μόνοι στη ζωή μας, ότι οι άλλοι είναι ευγενικοί και νοιάζονται για εμάς και σίγουρα δεν ζούμε σε έναν κόσμο όπου το καλό δεν υπάρχει.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να γιορτάσετε και να συμμετάσχετε μοιράζοντας καλοσύνη με άλλους. Είτε μοιράζεστε ένα χαμόγελο όταν προσπερνάτε κάποιον που δεν γνωρίζετε, είτε στέλνετε σε κάποιον μερικά λουλούδια ή απλά του δίνετε μια πολύ μεγάλη αγκαλιά, ωστόσο, αποφασίζετε να γιορτάσετε να θυμάστε ότι το καλύτερο πράγμα για την Ημέρα Καλοσύνης είναι ότι δεν κοστίζει ένα πράγμα!

Συχνές ερωτήσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

Πώς μπορεί η καλοσύνη να αλλάξει τον κόσμο;

Οι τυχαίες (και προγραμματισμένες) πράξεις καλοσύνης βοηθούν στη βελτίωση του κόσμου, δημιουργώντας θετική ενέργεια, εμπνέοντας άλλους και κάνοντας περισσότερες ευκαιρίες να δίνουν και να λαμβάνουν αγάπη.

Μπορεί να διδαχθεί η καλοσύνη;

Ναι! Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρά παιδιά που λαμβάνουν εκπαίδευση καλοσύνης γίνονται λιγότερο εγωιστικά, πιο συμπονετικά και έχουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τη ζωή τους.

Φέρνει ευτυχία η καλοσύνη;

Ναι! Μια σημαντική ανάλυση δεκαετιών ερευνών έδειξε ότι οι άνθρωποι που είναι καλοσυνάτοι με τους άλλους είναι πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Πώς επηρεάζει η καλοσύνη τον εγκέφαλο;

Η καλοσύνη έχει την ικανότητα να ενισχύει τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, νευροδιαβιβαστές και οι δύο που φωτίζουν το κέντρο ανταμοιβής ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να απελευθερώσει ενδορφίνες που βοηθούν στη μείωση του πόνου.

Τι είναι το Just Do Kindness Foundation;

Με το όνειρο να γίνει ο κόσμος καλύτερος, το Ίδρυμα Just Do Kindness (JDK) δημιουργήθηκε για να ξεκινήσει ένα κίνημα καλοσύνης στον κόσμο. Γίνε κομμάτι του. Κάνε το καλό!

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Πιστεύω ότι το αύριο είναι άλλη μια μέρα και πιστεύω στα θαύματα». Όντρεϊ Χέμπορν

Το απόλυτο icon κομψότητας και σοφίας γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1929 κ αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

I say a little prayer for you: τα ψυχολογικά οφέλη της προσευχής

Η σχέση νου-ψυχής στο μικροσκόπιο της επιστήμης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Γίνε το κορίτσι του Μάη... στους πιο διάσημους βοτανικούς κήπους του κόσμου!

Με μια υπέροχη εικονική και λουλουδάτη βόλτα... Enjoy!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα