Να τι δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στο τηγάνι - AllYou.gr

Search

Να τι δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στο τηγάνι

Ούτε πρωί, ούτε βράδυ με αυτό το λάδι.

13 Νοεμβρίου 2017
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Σου έχω κουίζ: Ποιο είναι το καλύτερο λάδι του κόσμου; Μην το σκέφτεσαι, φυσικά το ελαιόλαδο. Πόσο τυχεροί είμαστε που παράγεται στη χώρα μας ενώ έξω το αγοράζουν σαν χρυσάφι. 

Και ξέρεις καλά ότι ο προτιμότερος τρόπος να το απολαμβάνεις είναι να το τρως ωμό ή να το προσθέτεις στο τέλος του μαγειρέματος.

Εντάξει, ακόμα κι εμείς που προσέχουμε τη διατροφή μας, μια φορά στο τόσο ένα τηγάνι θα το βάλουμε, μια τηγανητή πατατούλα θα την φτιάξουμε. Εγώ, μέχρι τώρα, χρησιμοποιούσα ηλιέλαιο. Όχι πια και δες το γιατί. 

Μια βρετανική μελέτη ασχολήθηκε με το τηγάνισμα τροφών σε διάφορα λίπη και ανέλυσε διεξοδικά το τηγάνισμα με ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λάδι από ελαιοκράμβη, ελαιόλαδο (παρθένο και μη) και λίπος χήνας.

Και το συμπέρασμα ήταν, καταρχάς το αναμενόμενο, ότι δηλαδή το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο λάδι, ενώ πολύ υγιεινά είναι και το βούτυρο (ναι, ναι) και το λίπος χήνας (εγώ δεν το χρησιμοποιώ, δεν ξέρω για σένα).

Ποια βγήκαν όμως τα πλέον απαγορευτικά; 
Το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο! Και σε ποια κουζίνα δεν υπάρχουν;

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτά τα δύο λάδια έχουν πάρα πολλά πολυακόρεστα για αυτό δεν πρέπει να θερμαίνονται πολύ, να μην μαγειρεύονται και να τρώγονται μόνο ωμά.

Εγώ θα τους ακούσω, εσύ;

    
    Ακολούθησε το allyou στο Instagram!