Skip to main content

FOOD

Κάστανα: ο πιο λαχταριστός χειμερινός καρπός είναι και εξαιρετικά ωφέλιμος

Ας μάθουμε περισσότερα για αυτή τη χειμωνιάτικη απόλαυση



Τα κάστανα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C, μοιάζουν περισσότερο με φρούτο παρά με ξηρό καρπό. Έχουν ένα αγκαθωτό φλοιό και ένα σκούρο καφέ κέλυφος, και τα δύο πρέπει να αφαιρεθούν για να γίνουν βρώσιμα.

Τα κάστανα αποτελούν πηγή τροφίμων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, αλεσμένα σε αλεύρι ή αναμειγνύονται σε αρτοσκευάσματα. Αναπτύσσονται σε δέντρα του γένους Castanea και πολλά είδη αυτής της ομάδας μπορούν να ζήσουν για 500 χρόνια ή περισσότερο.

Υπάρχουν τέσσερα κύρια είδη καστανιάς: η κινέζικη, η ιαπωνική, η ευρωπαϊκή και η αμερικανική.

Οφέλη για την υγεία

Τα κάστανα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γεγονός που τα καθιστά μοναδικά μεταξύ των ξηρών καρπών. Στην πραγματικότητα, μισό φλιτζάνι ωμά κάστανα δίνει το 35 έως 45 τοις εκατό της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Τα κάστανα χάνουν μέρος της βιταμίνης C όταν είναι βραστά ή ψητά. Για να διατηρηθεί περισσότερη βιταμίνη C στα κάστανα κατά το μαγείρεμα, μπορείς να τα ψήσεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να χρησιμοποιήσεις έναν αφυγραντήρα τροφίμων για να τα στεγνώσετε.

Τα κάστανα παραμένουν μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Είναι πλούσια σε γαλλικό οξύ και ελλαγικό οξύ – δύο αντιοξειδωτικά που αυξάνουν τη συγκέντρωση όταν μαγειρεύονται.

 

Τα κάστανα έχουν αυτά τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία:

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Τα αντιοξειδωτικά και τα μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το κάλιο βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών και μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας της καρδιάς.

chestn

Βελτιώνει την πέψη

Τα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης. Αυτοί οι καρποί είναι μια καλή πηγή ινών, η οποία βοηθά την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο. Τα κάστανα είναι επίσης χωρίς γλουτένη, γεγονός που τα καθιστά υγιή επιλογή για άτομα με ευαισθησία.

 

Βοηθάει τον έλεγχο για το σάκχαρο του αίματος

Οι ίνες στα κάστανα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διασφαλίζει ότι το σώμα απορροφά αργά τα άμυλα. Αυτό βοηθά στην αποφυγή αιχμών στο σάκχαρο στο αίμα, το οποίο μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, τα κάστανα έχουν χαμηλή τιμή γλυκαιμικού δείκτη 54. Τα τρόφιμα με χαμηλότερη βαθμολογία στον γλυκαιμικό δείκτη δεν θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνονται.

 

Διατροφικό προφίλ

Τα κάστανα είναι χαμηλότερα σε θερμίδες από πολλά άλλα είδη ξηρών καρπών. Αποτελούν καλή πηγή αμινοξέων, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φαινόλες και βιταμίνη C.

Θα βρείτε επίσης μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων σε κάστανα, όπως:

Βιταμίνη C

Βιταμίνη Ε

Βιταμίνη Α

Σύμπλεγμα βιταμίνης Β

Ασβέστιο

Μαγνήσιο

Ψευδάργυρος

Σίδερο

Χαλκός

Μαγγάνιο

chestnu

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Ένα τέταρτο φλιτζάνι ωμά κάστανα περιέχει:

Θερμίδες: 77

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 17 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Ζάχαρη: 0 γραμμάρια

Χοληστερόλη: 0 χιλιοστόγραμμα

Νάτριο: 1 χιλιοστόγραμμα

Συγκριτικά, το ένα τέταρτο φλιτζάνι ψητά κάστανα περιέχει:

Θερμίδες: 88

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: 1 γραμμάριο

Υδατάνθρακες: 19 γραμμάρια

Ίνες: 2 γραμμάρια

Ζάχαρη: 4 γραμμάρια

Χοληστερόλη: 0 χιλιοστόγραμμα

Νάτριο: 1 χιλιοστόγραμμα

 

Επειδή τα ωμά κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πικρές τανίνες, ίσως προτιμάτε να τα ψήνετε πριν φάτε. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και προσθέτει ένα άρωμα γλυκύτητας.

Δοκίμασε μερικούς από τους παρακάτω τρόπους για να τα βάλεις στη διατροφή σου:

Φτιάξε πουρέ κάστανα σε μπλέντερ και πρόσθεσέ τον σε ζεστές κρέπες ή τηγανίτες.

Ψήσε τα κάστανα και χρησιμοποίησε τα αντί κρουτόν σε μια σαλάτα.

Φτιάξε ζαχαρωμένα κάστανα.

Φτιάξε ή χρησιμοποίησε αλεύρι καστανιάς.

 

 

Πηγή: botrini.gr

Διαβάστε επίσης

FOOD

5 συμβουλές αποτοξίνωσης για το συκώτι μας μετά το Πάσχα

Ποιες συμβουλές να ακολουθήσεις για την επαναφορά του ήπατος στην κατάστασή του πριν από το σύντομο, μα έντονο διάλειμμα των διακοπών του Πάσχα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

FOOD

Οι 10 τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Κ, που προτείνονται από διαιτολόγους

Αυτά τα φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη Κ και σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη

Προτεινόμενα

CELEBS

Κατερίνα Καινούργιου: Το άλμπουμ των πασχαλινών διακοπών της στη Μύκονο

Η έκπληξη που δέχτηκε από τον Γιάννη Πουλόπουλο

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη