Skip to main content

FOOD

Ποια οφέλη θα αντλήσεις για την υγεία σου μέσα από τη νηστεία;

Με ποιους τρόπους επωφελείσαι όταν νηστεύεις, έστω και για μικρό διάστημα;



Η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία ορίζεται ως μια περιοδική χορτοφαγία, σε διάφορες περιόδους μέσα στο έτος, αλλά με αυτή του Πάσχα να είναι η πιο διαδεδομένη. Η Μεγάλη Σαρακοστή διαρκεί 48 ημέρες, ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Κατά την περίοδο της νηστείας του Πάσχα δεν καταναλώνεται κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, ενώ μερικές μέρες εντός αυτής αποτελούν εξαίρεση, όπως η μέρα του Ευαγγελισμού και η Κυριακή των Βαΐων, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Να λοιπόν με ποιους τρόπους επωφελούμαστε από τη νηστεία ως προς την υγεία μας, για να τη δοκιμάσεις έστω και για λίγες ημέρες.

Pixel

Μειώνεται το σωματικό βάρος

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει μία μείωση της τάξης των 200 kcal στην ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο που τρεφόμαστε χωρίς περιορισμούς. Η νηστεία συμβάλλει στο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και φαίνεται πως οδηγεί σε μείωση βάρους και σωματικού λίπους, αρκεί να γίνονται πραγματικά ισορροπημένες επιλογές κατά τη διάρκειά της.

Μειώνεται η χοληστερόλη

Λόγω της αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, η μείωση των κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνουμε οδηγεί εύκολα και στη μείωση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στον οργανισμό μας. Φυσικά απέχουμε από την υπερκατανάλωση σε μαλάκια, όπως τα καλαμάρια, αφού και αυτά κρίνονται εξίσου ύποπτα για τη χοληστερόλη μας.

Pixel

Μειώνεται το οξειδωτικό στρες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα πλαίσια της νηστείας, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών συστατικών. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται κατ΄επέκταση το οξειδωτικό στρες.

Μειώνεται η αρτηριακή πίεση

Τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μειώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείες, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Διαβάστε επίσης

FOOD

5 τροφές που είναι γεμάτες με ηλεκτρολύτες, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι ηλεκτρολύτες δεν βρίσκονται μόνο στα αθλητικά ποτά. Μπορείτε να τους πάρετε και από πολλές θρεπτικές τροφές. 

FOOD

5 συμβουλές αποτοξίνωσης για το συκώτι μας μετά το Πάσχα

Ποιες συμβουλές να ακολουθήσεις για την επαναφορά του ήπατος στην κατάστασή του πριν από το σύντομο, μα έντονο διάλειμμα των διακοπών του Πάσχα

FOOD

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης16 Μαΐου

Για να επικοινωνήσετε καλύτερα, συνδυάστε τη λογική με τα συναισθήματά σας

INTERVIEW

«Ο τίτλος Πρέσβειρα της Βραζιλιάνικης Μουσικής είναι μια δικαίωση για την αφοσίωσή μου στη μουσική» Μιράντα Βερούλη

Λίγο πριν την εκδήλωση «Από το Φάντο στη Σάμπα» που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Πορτογαλικής Γλώσσας στις 16/5 στο Half Note, η Μιράντα Βερούλη σε μια συνέντευξη στην Αγγελική Λάλου

SOCIAL MEDIA

Όλα όσα αλλάζουν στο WhatsApp της Meta

Αέρας ανανέωσης έρχεται στο δημοφιλές WhatsApp Αλλαγές ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει η Meta στο δημοφιλέστατο WhatsApp, φρεσκάροντας το συνολικό user interface της εφαρμογής που χρησιμοποιούν εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο.