Skip to main content

SELF-LOVE

Αυτή η άσκηση 5 λεπτών σας προετοιμάζει για μια πιο ευτυχισμένη χρονιά

Να γιατί ένας κοινωνικός επιστήμονας θέλει να κάνετε φέτος μια αντίστροφη λίστα επιθυμιών



Είναι η εποχή για νέους στόχους και αποφάσεις. Με ένα νέο έτος στον ορίζοντα, είναι σύνηθες να αναλογίζεστε τους στόχους σας για τους επόμενους 12 μήνες –μια σχέση, μια προαγωγή, μια περιπέτεια– και να σχεδιάζετε διάφορους τρόπους για να ακολουθήσετε.

Μην με παρεξηγείτε, το να κάνετε σχέδια και να γράφετε λίστες είναι εξαιρετικά για να δημιουργήσετε μια αίσθηση εκπλήρωσης σε έναν κατά τα άλλα αβέβαιο κόσμο, αλλά αν είναι γνήσια, μακροχρόνια ευτυχία που αναζητάτε, ο κοινωνικός επιστήμονας Arthur Brooks, Ph.D., έχει διαφορετικές εντολές πορείας: Δημιουργήστε μια αντίστροφη λίστα επιθυμιών.

Πώς να δημιουργήσετε μια αντίστροφη λίστα επιθυμιών.

Ξεκινά ακριβώς όπως μια κανονική λίστα επιθυμιών: "Κάντε μια λίστα με όλες τις κοσμικές πόθους και επιθυμίες σας. Τα χρήματα που θέλετε, τα πράγματα που ονειρεύεστε, τους στόχους που επιδιώκετε…

Γράψτε αυτή την επιθυμία – και μετά διαγράψτε την. Μπορεί να το καταλάβετε ή όχι. Το θέμα είναι ότι δεν θέλετε το μεταιχμιακό σας σύστημα να κυβερνά τις φιλοδοξίες σας. Βλέπετε, η ευχαρίστηση προέρχεται από το μεταιχμιακό σύστημα στον εγκέφαλό σας. Λειτουργεί γρήγορα, καθώς εκεί βιώνετε αυξήσεις ντοπαμίνης, αν και δεν οδηγεί σε μακροχρόνια απόλαυση. Ο προμετωπιαίος φλοιός σας, ωστόσο, λειτουργεί πολύ πιο αργά και πιο λογικά – έτσι εκεί θέλετε να παραμένουν οι πηγές ευχαρίστησης.

Θέλετε ο προμετωπιαίος φλοιός σας να σας πει: «Αυτή η επιθυμία μπορεί να έρθει ή όχι, αλλά δεν θα συνδέσω την ευτυχία μου με τη συγκεκριμένη ανταμοιβή», εξηγεί. «Το να το είτε αυτό είναι τρομερά απελευθερωτικό». Και υποσυνείδητα το λέτε αυτό όταν διαγράφετε πράγματα από τη λίστα σας.

Ουσιαστικά, μια αντίστροφη λίστα επιθυμιών είναι το αντίθετο από το manifestation. Αντί να οραματίζεστε ακριβώς τι θέλετε στη ζωή και πώς ακριβώς θα φτάσετε εκεί, διαγράφετε τον στόχο από το συνειδητό μυαλό σας, απελευθερώνοντας έτσι τη δύναμή του πάνω στα συναισθήματά σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε στόχους. Απλώς μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας ότι νιώθετε ικανοποιημένοι αφού πετύχετε αυτές τις επιθυμίες – ο εγκέφαλός μας, σε τελική ανάλυση, είναι έτοιμος να θέλει περισσότερα, περισσότερα, περισσότερα.

«Έχω διαγράψει τόσες πολλές από τις εγκόσμιες φιλοδοξίες μου, πολλές από τις οποίες τις απέκτησα εκ των υστέρων, αλλά δεν ήμουν δεμένος με αυτές», λέει ο Brooks. «Αν μπορείτε να μάθετε πώς να θέλετε λιγότερα, η ικανοποίησή σας θα αντέξει πραγματικά πολύ καλύτερα». Μια αντίστροφη λίστα είναι μόνο ένας από τους τρόπους για να μειώσετε τις επιθυμίες σας.

Το συμπέρασμα

Πάρτε το από έναν κοινωνικό επιστήμονα που μελετά συγκεκριμένα την ευτυχία: Εάν θέλετε να διατηρήσετε τη δια βίου χαρά, ίσως να θέλετε να μειώσετε τις ανταμοιβές σας. Διαγράφοντας τα στοιχεία στη λίστα σας, αφαιρείτε το συναισθηματικό τους βάρος — και αν τα πετύχετε, ούτως ή άλλως, οι π 

Διαβάστε επίσης

SELF-LOVE

7 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να απολαμβάνεις περισσότερο τη ζωή

Συνέχισε να διαβάζεις αν νιώθεις να απολαμβάνεις πολύ λίγα και αναρωτιέσαι γιατί η ζωή δεν είναι πιο διασκεδαστική;

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα