Skip to main content

SELF-LOVE

Πώς να θέσεις απαραίτητα όρια στους παρεμβατικούς γονείς σου

Αν δεν τον έχεις ήδη κάνει



Ο καθορισμός ορίων αναφορικά με τους γονείς μας μπορεί να είναι μια λεπτή, αλλά σημαντική διαδικασία για τη διατήρηση υγιών σχέσεων στην ενήλικη και μη ζωή μας. Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να θέσεις τα απαραίτητα όρια αποτελεσματικά, ξεχνώντας παρεμβατικές συμπεριφορές και άλλα προβλήματα που μέχρι τώρα βίωνες.

Προσδιόρισε τα όριά σου

Σκέψου ποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές ή ενέργειες των γονιών σου σε κάνουν να νιώθεις άβολα, αγχωμένη ή ότι ενοχλείσαι βαθιά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως ανεπιθύμητες συμβουλές, παραβίαση του απορρήτου ή κριτική στις πράξεις και τις αποφάσεις σου.

Επικοινώνησε ξεκάθαρα

Διάλεξε μια στιγμή που εσύ και οι γονείς σου είστε ήρεμοι και όχι εν μέσω σύγκρουσης. Μοιράσου τα συναισθήματά σου χρησιμοποιώντας δηλώσεις με υποκείμενο το «εγώ», για να αποφύγεις το να ακούγεσαι κατηγορηματική.

Να είσαι συγκεκριμένη

Διατύπωσε ξεκάθαρα τα όρια που θέλεις να θέσεις. Δώσε συγκεκριμένα παραδείγματα εάν είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, αν θέλεις να σταματήσουν να περνούν από το σπίτι σου απροειδοποίητα, πες το ρητά.

Άκου την άποψή τους

Να είσαι ανοιχτή στο να ακούς την άποψη των γονιών σου. Μπορεί να μην γνωρίζουν ότι ξεπερνούν τα όρια ή μπορεί να έχουν τους δικούς τους λόγους για τη συμπεριφορά τους. Η κατανόηση της πλευράς του άλλου μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση κοινού εδάφους.

Όρισε συνέπειες

Όρισε τις συνέπειες για την παραβίαση των ορίων σου. Να είσαι έτοιμη να επιβάλλεις αυτές τις συνέπειες εάν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, εάν οι γονείς σου συνεχίσουν να αγνοούν το αίτημά σου για ιδιωτικότητα, ίσως χρειαστεί να περιορίσεις τον χρόνο που αφιερώνεις μαζί τους ή να περιορίσεις ορισμένες πληροφορίες που μοιράζεσαι.

Μείνε σταθερή αλλά δείξε σεβασμό

Είναι σημαντικό να τηρείς τα όριά σου χωρίς να καταφεύγεις σε θυμό ή εχθρότητα. Παράμεινε ήρεμη, ακόμα κι αν οι γονείς σου απωθήσουν όσα τους έχεις ζητήσει ή προσπαθήσουν να αγνοήσουν τις ανάγκες σου.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Μ. Σαββάτου 4 Μαΐου

Οργανώστε τις υποθέσεις σας βάζοντας προτεραιότητες σε ό,τι έχετε ανάγκη πρώτα

ΣΙΝΕΜΑ

May the 4th be with you με 20 από τις πιο ρομαντικές στιγμές Star Wars

Η αγάπη είναι μεγάλη με τον γαλαξία - απέραντη

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα