Γιατί το Αλτσχάιμερ πλήττει το γυναικείο φύλο; - AllYou.gr

Search

Γιατί το Αλτσχάιμερ πλήττει το γυναικείο φύλο;

Τι να κάνεις για να προστατευτείς!

> ΥΓΕΙΑ ::
23 Οκτωβρίου 2017
Συντάκτης : Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Είναι αυτό που φοβάσαι. Αυτό που σκέφτεσαι όταν βλέπεις στην τηλεόραση κάποιον εξαφανισμένο που χρήζει ιατρικής βοήθειας. Και ίσως το Αλτσχάιμερ να είναι μέσα στην ίδια την οικογένειά σου. Τότε ξέρεις. Το ζεις.

Μετά το γήρας, το να είσαι γυναίκα είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ. 

Γιατί όμως πλήττει κυρίως τις γυναίκες; Πού οφείλεται;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι γυναίκες λίγο πριν μπουν και αφότου έχει ήδη ξεκινήσει η εμμηνόπαυση είναι πιο ευάλωτες στο Αλτσχάιμερ εξαιτίας της απώλειας οιστρογόνων.

Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές της μονάδας βιοϊατρικής έρευνας Weill Cornell Medicine της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη, σε γυναίκες 40-60 ετών. 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τομογραφίες με σκοπό να εξετάσουν το πώς οι εγκέφαλοι 43 γυναικών μεταβολίζουν τη γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειας των εγκεφαλικών κυττάρων.

Κατέληξαν, λοιπόν, στο ότι οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και μετά από αυτήν παρουσίασαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα μεταβολισμού της γλυκόζης, σε σχέση με τις προ-εμμηνοπαυσιακές.

Επιπλέον, οι ερευνητές βρήκαν σημάδια μιτοχονδριακής δυσλειτουργίας, που σημαίνει ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά στην επεξεργασία της ενέργειας.
Και η γνωστική παρακμή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την εμμηνόπαυση ενώ οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έλλειψη οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση μπορεί να συμβάλλει στον νευροεκφυλισμό του Αλτσχάιμερ.

Συνεπώς η απώλεια οιστρογόνων δεν σχετίζεται μόνο με τη μείωση της γονιμότητας αλλά και την απώλεια ενός βασικού νευροπροστατευτικού στοιχείου στον γυναικείο εγκέφαλο και μιας μεγαλύτερης ευπάθειας στη γήρανση του εγκεφάλου και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

- Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς;
Να καταναλώνεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές και να ασκείσαι ώστε να εξασφαλίσεις τη διατήρηση υγιών επιπέδων οιστρογόνων στον οργανισμό σου.
 Ακολούθησε το allyou στο Instagram!