Ένας πολύ μα πολύ σοβαρός λόγος να μην το ξενυχτάς - AllYou.gr

Search

Ένας πολύ μα πολύ σοβαρός λόγος να μην το ξενυχτάς

Μήπως ήρθε η ώρα να αποχωριστείς τον χαρακτηρισμό "νυχτοπούλι";

> ΥΓΕΙΑ ::
13 Απριλίου 2018
Συντάκτης : Μαριέτα Χριστοπούλου

Eίναι αυτοί που λατρεύουν το πρωινό ξύπνημα, είσαι και εσύ που δε μπορείς με τίποτα να ξυπνάς πρωί και επίσης με τίποτα να κοιμάσαι νωρίς το βράδι. Οι φίλοι σου σε λένε "νυχτοπούλι" και δικαίως, αφού αν σε ψάξουν το χάραμα θα σε βρουν ξύπνια.

Και ξέρεις κάτι; Θα μπορούσε να ήταν απλά μια επιλογή σου, για την οποία δεν έπρεπε να το πολυσκεφτείς. Θα μπορούσες να ζήσεις μια ζωή χωρίς να σε αφορά ότι παλεύεις κάθε μέρα να ξυπνήσεις για να πας για δουλειά. Αλλά να, εκτός από το ότι το να μένεις μέχρι αργά ξύπνια σου δημιουργούνται τέτοιας φύσης θέματα, υπάρχουν κι άλλες συνέπειες που αφορούν στο πόσο θα είσαι ζωντανή... Οπότε ξανασκέψου μήπως αλλάξεις συνήθειες...

Τα νέα στοιχεία έρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ. Εκεί, οι ειδικοί μέσα από έρευνα, διαπίστωσαν ότι όσοι μένουν ως αργά ξύπνιοι και δυσκολεύονται να σηκωθούν την επόμενη μέρα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους πέφτουν νωρίς για ύπνο και ξυπνούν επίσης νωρίς. Θες και ποσοστό; 10% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες!

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι νυχτερινοί τύποι έχουν περισσότερες μεταβολικές διαταραχές και καρδιαγγειακές νόσους. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι νυχτερινοί τύποι (γνωστοί και ως «κουκουβάγιες») κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο περισσότερο από ό,τι οι πρωινοί τύποι (γνωστοί και ως «κορυδαλλοί»). Οι πρώτοι πάσχουν από περισσότερες ασθένειες (διαβήτη, νευρολογικές κ.α.), καθώς και διαταραχές ψυχικής υγείας, σε σχέση με τους δεύτερους.
 

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕΑκολούθησε το allyou στο Instagram!