Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα εστιάζει στη σχέση ύπνου, κατάθλιψης & καρκίνου του μαστού

Η επιστήμη αποκαλύπτει έναν νέο πιθανό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού



Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσουμε τη σημασία του καλού ύπνου, ωστόσο πολλοί από εμάς τακτικά αποτυγχάνουμε να τον χορτάσουμε, δυνητικά θέτοντας τον εαυτό μας σε αυξημένο κίνδυνο ασθένειας και επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας. Αν και ο επαρκής ύπνος υψηλής ποιότητας είναι ευκολότερος να ειπωθεί παρά να γίνει, οι μελέτες δείχνουν ότι αξίζει να δοθεί προτεραιότητα για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι η έλλειψη ύπνου είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Η σχέση ύπνου, κατάθλιψης και καρκίνου του μαστού

Τα συμπτώματα κατάθλιψης και η έλλειψη ύπνου μπορεί να θέσουν τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις ηλικιωμένες γυναίκες, σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο China CDC Weekly.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη Κινέζων γυναικών που διεξήχθη από το 2018 έως το 2020. Ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ των συμπτωμάτων κατάθλιψης που αναφέρθηκαν από μόνα τους, της διάρκειας ύπνου και του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε 63.000 γυναίκες.

Η μελέτη αναγνώρισε ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, αλλά οι μελέτες για τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης, της διάρκειας ύπνου και του κινδύνου καρκίνου του μαστού δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατάθλιψη, η σύντομη διάρκεια ύπνου και η μειωμένη ικανοποίηση ύπνου θα μπορούσαν να είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, ειδικά σε μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επικυρωθούν τα ευρήματά τους.

https://www.instagram.com/p/Cs1ngaYoYWv/

Τι να κάνω

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εργαστείτε για την ψυχική σας υγεία και την ποιότητα του ύπνου σας. Αρχικά, τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ποιοτικού ύπνου συνδέεται στενά με τα συναισθήματα κατάθλιψης. Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου σας:

Δημιουργήστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο. Η εύρεση μιας ρουτίνας που λειτουργεί για εσάς και ενσωματώνει τις καλύτερες πρακτικές υγιεινής ύπνου μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σας. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να στοχεύετε να κοιμάστε περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί. Για να προετοιμαστείτε για ύπνο, μειώστε την καφεΐνη τουλάχιστον έξι ώρες πριν σκοπεύετε να πέσετε στο κρεβάτι. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε μια σύντομη, χαλαρωτική ρουτίνα γιόγκα πριν από τον ύπνο ή σημειώστε μερικά συναισθήματα σε ένα ημερολόγιο για να απελευθερώσετε μερικές από αυτές τις αγωνιστικές σκέψεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα.

Εξετάστε τα συμπληρώματα. Τα συμπληρώματα και τα βοηθήματα ύπνου που παρασκευάζονται με συστατικά που υποστηρίζονται από την επιστήμη μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, να παραμείνετε κοιμισμένοι περισσότερο και να ηρεμήσετε το στρες. Θέλετε να αναζητήσετε συγκεκριμένα συστατικά (για παράδειγμα, το δισγλυκινικό μαγνήσιο, το εκχύλισμα σπόρων τζιτζιφιάς και το GABA έχουν αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την υγεία του ύπνου) στα συμπληρώματά σας. Χρειάζεστε βοήθεια για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει; Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις κορυφαίες επιλογές που προτείνουν οι ειδικοί στον ύπνο.

Κουράστε το σώμα σας με την άσκηση. Η τακτική άσκηση (που γίνεται νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όχι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου) προάγει τον βαθύ ύπνο. Το είδος της άσκησης και το επίπεδο έντασης εξαρτάται από εσάς. Η απλή κίνηση του σώματός σας είναι αρκετή για να βοηθήσει τον ύπνο. Αλλά αν μπορείτε να βγείτε έξω, αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο. Οι ειδικοί λένε επίσης ότι η έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεσή σας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας - ένα win-win.

Βρείτε καταφύγιο στην κρεβατοκάμαρά σας. Η κρεβατοκάμαρά σας πρέπει να είναι ένα μέρος για ύπνο. Κατευθυνθείτε εκεί μόνο όταν είστε έτοιμοι να αναβάλετε, όχι για να διαβάσετε το βράδυ ή να παρακολουθήσετε Netflix. Το να ξαπλώνετε στο κρεβάτι πριν είστε έτοιμοι για ύπνο δεν είναι καλή ιδέα. Αντίθετα, μετατρέψτε την κρεβατοκάμαρά σας σε ένα καταφύγιο ύπνου με ένα άνετο κρεβάτι και κλινοσκεπάσματα. Που να ανυπομονείτε να αποσυρθείτε επιτέλους εκεί μετά από μια κουραστική μέρα.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: Αναχώρησε για τη Σουηδία η ελληνική αποστολή της Eurovision

Η χώρα μας διαγωνίζεται στον δεύτερο ημιτελικό, στις 9 Μαΐου στο Μάλμε