Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Γιατί το να μειώσεις την κατανάλωσης κόκκινου κρέατος είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στην υγεία σου

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αποτελεί αντικείμενο συνεχούς debate και έρευνας στον τομέα της διατροφής και της υγείας.



Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αποτελεί αντικείμενο συνεχούς debate και έρευνας στον τομέα της διατροφής και της υγείας. Ενώ από τη μια το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, σίδηρος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους δεν συνιστάται πάντα για την υγεία μας. Ακολουθούν όλοι εκείνοι οι λόγοι για τους οποίους το να το μειώσεις είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στην υγεία σου.

Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

Το κόκκινο κρέας, ειδικά τα λιπαρά κομμάτια του, μπορεί να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, κάτι που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Επεξεργασία

Τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και ορισμένα αλλαντικά, συχνά περιέχουν πρόσθετα συντηρητικά, νάτριο και νιτρικά άλατα. Αυτές οι ουσίες έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Κίνδυνος καρκίνου

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), ο οποίος αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχει ταξινομήσει τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα της Ομάδας 1, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που υποδεικνύουν ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Το κόκκινο κρέας, ταξινομείται ως καρκινογόνο της Ομάδας 2Α, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι εκείνος που συνδέεται πιο άμεσα με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Η παραγωγή κόκκινου κρέατος, έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών, στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και στην υπερβολική χρήση των φυσικών πόρων, όλες εκ των οποίων έχουν εκτεταμένες συνέπειες για τον πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές.

Για όσους ανθρώπους επιλέγουν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας, το μέτρο και η ισορροπία είναι το κλειδί. Συνιστάται ο περιορισμός της πρόσληψής του, επιλέγοντας άπαχα κομμάτια και συμπεριλαμβάνοντας μια ποικιλία άλλων πηγών πρωτεΐνης στην καθημερινή διατροφή, όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και τα όσπρια.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της