Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

7 tips για να διαχειριστείς τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Τι να κάνεις για να νιώσεις αμέσως καλύτερα.



Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας που σηματοδοτεί το τέλος των αναπαραγωγικών της ετών. Αν και είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία, τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι δύσκολα στη διαχείρισή τους για ορισμένες γυναίκες. Ακολουθούν επτά συμβουλές που θα βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, για να νιώσεις αμέσως καλύτερα.

Υγιεινή διατροφή

Βάλε στη διατροφή σου μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D για να υποστηρίξετε την υγεία των οστών σου. Περιόρισε επίσης την καφεΐνη, τα πικάντικα τρόφιμα και το αλκοόλ, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης.

Τακτική άσκηση

Βάλε την τακτική σωματική δραστηριότητα στη ζωή σου για να βοηθήσεις στη διαχείριση του βάρους, στη βελτίωση της διάθεσης και στην τόνωση της συνολικής ευεξίας σου. Ενσωμάτωσε τόσο αερόβιες ασκήσεις (π.χ. περπάτημα, κολύμπι) όσο και προπόνηση ενδυνάμωσης στη ρουτίνα σου.

Μείνε ενυδατωμένη

Πίνε άφθονο νερό για να παραμείνεις ενυδατωμένη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων όπως το ξηρό δέρμα και η κολπική ξηρότητα. Περιόρισε την πρόσληψη ροφημάτων με καφεΐνη, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση.

Διαχειρίσου το άγχος

Επένδυσε σε τεχνικές μείωσης του στρες όπως ο διαλογισμός, οι βαθιές αναπνοές, η γιόγκα ή το τάι τσι. Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του στρες, γι' αυτό καθιέρωσε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο.

Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT)

Συμβουλέψου τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής σου σχετικά με τα πιθανά οφέλη της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης. Η HRT μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα, αλλά δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.

Φυτικά σκευάσματα

Ορισμένες γυναίκες ανακουφίζονται από ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης χρησιμοποιώντας φυτικά συμπληρώματα όπως το κόκκινο τριφύλλι. Συμβουλέψου έναν επαγγελματία υγείας πριν χρησιμοποιήσεις φυτικά σκευάσματα για να βεβαιωθείς ότι είναι ασφαλή και κατάλληλα για εσένα.

Τακτικοί έλεγχοι υγείας

Προγραμμάτισε τακτικές εξετάσεις με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής σου για να παρακολουθείς τη συνολική κατάσταση της υγεία σου, να συζητήσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να αντιμετωπίσεις τυχόν ανησυχίες. Συζήτα με το γιατρό σου εάν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ενδεχόμενες ιατρικές παρεμβάσεις είναι κατάλληλες για την κατάστασή σου.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της