Skip to main content

ΣΠΙΤΙ

Κουζίνα: καθάρισε με τη μία!

Απολαμβάνεις να μαγειρεύεις, αλλά απεχθάνεσαι τη λάντζα που ακολουθεί; Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να κάνεις λιγότερο επίπονη τη διαδικασία! 


Γεωργία Κοντού

Μπολ και κατσαρόλες γεμάτες υπολείμματα φαγητού σε στοίβα στον νεροχύτη, βρόμικα εργαλεία μαγειρικής παρατημένα σε κάθε γωνιά του δωματίου, «πινελιές» από σάλτσες και λάδι σε διάφορα σημεία των πάγκων. Αυτά είναι τα θλιβερά απομεινάρια μιας νύχτας που πέρασες απολαμβάνοντας ένα σπιτικό γεύμα με τους φίλους ή την οικογένειά σου. Αν όμως οργανωθείς σωστά, μπορείς να περιορίσεις την, καθόλου δημοφιλή, λάντζα που συνοδεύει κάθε μαγείρεμα.

Μαγείρεψε απλά: Άλλωστε μάλλον και εσύ δεν θα έχεις διάθεση να περνάς ώρες πάνω από μια καυτή κατσαρόλα στην καρδιά του καλοκαιριού. Αν φτιάξεις έναν ντάκο ή μια ομελέτα αντί π.χ. για κοκκινιστό μοσχαράκι, το αποτέλεσμα θα είναι πιο ελαφρύ στομάχι, και λιγότερα σκεύη για πλύσιμο στον νεροχύτη.

Άφησε τα πάντα να μουλιάζουν: Μόλις αδειάσει η κατσαρόλα ή κάποιο άλλο σκεύος φαγητού, γέμισέ τη με νερό και, προαιρετικά, με απορρυπαντικό πιάτων και άφησέ τη για λίγη ώρα προτού την πλύνεις. Κάνε κάτι αντίστοιχο και με τα λερωμένα εργαλεία μαγειρικής: Αφού τα χρησιμοποιήσεις, τοποθέτησέ τα σε μια λεκάνη με νερό. Έτσι, στο πλύσιμο οι λεκέδες και τα λίπη θα απομακρυνθούν με μία κίνηση!

Βρες τη σωστή κάλυψη: Για να μη χρειαστεί να τρίβεις σχάρες και ταψιά μετά το μαγείρεμα ή το ψήσιμο, προτού τοποθετήσεις μέσα το φαγητό κάλυψέ τα με αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο. 

Περιόρισε το τσιτσίρισμα: Ένας από τους πιο ενοχλητικούς και κοινούς λεκέδες μετά το μαγείρεμα προέρχονται από τις σταγόνες λαδιού που εκτοξεύονται στους πάγκους και τις εστίες της κουζίνας στη διάρκεια του τηγανίσματος. Για να προλάβεις το τσιτσίρισμα, αφού πλύνεις το κρέας ή τα λαχανικά που πρόκειται να τηγανίσεις, άφησέ τα πάνω σε χαρτί κουζίνας μέχρι να στραγγίσουν.  

Κάηκε το φαγητό στην κατσαρόλα; Γέμισέ τη με λίγο νερό και απορρυπαντικό και βάλε τη για μερικά λεπτά να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά. 

Καθάρισε με ξίδι: Είναι μια οικολογική εναλλακτική στα απορρυπαντικά πιάτων και κουζίνας. Χρησιμοποίησε λευκό ξίδι για να αφαιρέσεις τα άλατα από τα σερβίτσια και τον βραστήρα, να καθαρίσεις τον νεροχύτη από τα λίπη ή να απαλλάξεις τον κάδο απορριμμάτων από την κακοσμία.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές

ΣΠΙΤΙ

5 στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ακόμα κι αν διαθέτεις μικρό budget

Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να ανανεώσεις την αίσθηση που σου προκαλεί το σπίτι σου κάθε φορά που επιστρέφεις σε αυτό

ΣΠΙΤΙ

Δημιουργικά tips για να διακοσμήσεις ένα παιδικό δωμάτιο

Να πώς θα γίνει πιο όμορφο το δωμάτιο των μικρών ενοίκων του σπιτιού

Προτεινόμενα

BLOGS

«Δεν κάνω τίποτα αν δεν μπορώ να δώσω το 100%» David Beckham

Περισσότερο ώριμος από ποτέ απολαμβάνει όλα αυτά που πέτυχε και συνεχίζει να σκοράρει τα όνειρά του

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;