Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Δείτε τι συμβαίνει όταν καταπιέζετε συνεχώς τα συναισθήματά σας

Το να θάβετε αυτό που αισθάνεστε δεν αποτελεί υγιή διαχείριση συναισθημάτων



Όλοι έχουμε προσπαθήσει να θάψουμε τα συναισθήματά μας σε κάποιο σημείο – να διώξουμε τον θυμό, να κρύψουμε τη θλίψη και να προσποιηθούμε ότι η απογοήτευση δεν υπάρχει. Φαίνεται η εύκολη διέξοδος, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο λάθος. Η εμφιάλωση των συναισθημάτων σας έχει ορισμένες σοβαρά αρνητικές παρενέργειες, τόσο για το μυαλό σας όσο και για το σώμα σας. Να τι συμβαίνει στο τέλος.

Τα συναισθήματά σας δεν εξαφανίζονται απλώς.

Σκεφτείτε τα συναισθήματά σας σαν μια μπάλα παραλίας που προσπαθείτε να κρατήσετε κάτω από το νερό. Μπορείτε να τα καταφέρετε για λίγο, αλλά χρειάζεται πολλή προσπάθεια, και αργά ή γρήγορα, αυτή η μπάλα θα σκάσει στην επιφάνεια. Τα εμφιαλωμένα συναισθήματα δεν εξαφανίζονται. Απλώς βρίσκουν λιγότερο υγιείς τρόπους για να γίνουν γνωστά. Σκεφτείτε όλη αυτή την παγωμένη ενέργεια που χρειάζεται έναν τρόπο διαφυγής!

Βιώνετε υπερφόρτωση στρες.

Η ανταπόκρισή μας στο στρες προορίζεται για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η απόδραση από ένα άγριο ζώο, όχι για την αντιμετώπιση ενός συνεχούς χαμηλού επιπέδου καταπιεσμένων συναισθημάτων. Όταν δεν αφήνετε ποτέ τον εαυτό σας να επεξεργάζεται πραγματικά τα συναισθήματά σας, το σώμα σας παραμένει σε εγρήγορση, κάτι που αναστατώνει τη σωματική και ψυχική σας υγεία σε μεγάλο βαθμό. Είναι σαν να τρέχεις συνεχώς με αδρεναλίνη, ακόμα κι όταν προσπαθείς να χαλαρώσεις.

Αρχίζετε να έχετε συναισθηματικές εκρήξεις.

Θυμάστε εκείνη την μπάλα στην παραλία; Θα εμφανιστεί αντίγραφο ασφαλείας. Η εμφιάλωση των συναισθημάτων οδηγεί συχνά σε εκρήξεις (συνήθως τη χειρότερη δυνατή στιγμή) ή μπορεί να καταλήξετε να χτυπήσετε κάποιον για κάτι γελοία μικρό. Είναι η εσωτερική σας πίεση που αυξάνεται μέχρι να μην μπορείτε να την κρατήσετε άλλο.

Οι σχέσεις σας καταστρέφονται.

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι κρύβετε καλά τα αληθινά σας συναισθήματα, οι άνθρωποι γύρω σας αντιλαμβάνονται αυτή την αρνητικότητα. Η ανέκφραστη δυσαρέσκεια ή θλίψη διαρρέει και δημιουργεί ένταση στις σχέσεις σας. Είναι σαν ένα σκοτεινό σύννεφο που κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου που όλοι μπορούν να το αντιληφθούν, ακόμα κι αν δεν μπορούν να προσδιορίσουν το γιατί.

Υπονομεύετε την αυτοεκτίμησή σας.

Όταν καταρρίπτετε συνεχώς αυτό που νιώθετε, βασικά λέτε στον εαυτό σας ότι τα συναισθήματά σας δεν έχουν σημασία. Με τον καιρό, αυτό σας κάνει να νιώθετε λιγότερο άξιοι. Εάν απορρίπτετε συνεχώς τα συναισθήματά σας, είναι δύσκολο να περιμένετε από κάποιον άλλο να τα εκτιμήσει.

Τα επίπεδα άγχους σας εκτοξεύονται.

Η εμφιάλωση των συναισθημάτων ουσιαστικά δίνει στο άγχος ένα μεγάφωνο. Στο άγχος αρέσει να παίζει το παιχνίδι «τι θα γινόταν αν» και όταν δεν έχετε καμία επαφή με το πώς αισθάνεστε, το μυαλό σας τρέχει να γεμίσει τα κενά, συχνά με τα χειρότερα σενάρια. Τροφοδοτεί αυτό το συνεχές αίσθημα ανησυχίας στο πίσω μέρος του μυαλού σας.

Η κατάθλιψη και το μούδιασμα γίνονται ο κανόνας.

Εάν καταπιέζετε τα αρνητικά συναισθήματα για αρκετό καιρό, το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να καταλήξετε να καταπιέζετε και τα καλά πράγματα. Η ζωή αρχίζει να μοιάζει βαρετή και άσκοπη. Είναι σαν να πατήσατε το συναισθηματικό κουμπί σίγασης και όλα φαίνονται αδιάφορα.

Η σωματική σας υγεία υποφέρει.

Το μυαλό και το σώμα σας δεν είναι ξεχωριστές οντότητες – όταν η συναισθηματική σας υγεία υποφέρει, η σωματική σας υγεία πληρώνει το τίμημα. Το χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο για κάθε είδους δυσάρεστα πράγματα – καρδιακά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα, αϋπνία, κάποια από τα αποτελέσματα.

Τα φανερώνετε με λανθάνοντες τρόπους.

Μπορεί να νομίζετε ότι είστε δεξιοτέχνης στο να κρύβετε τα συναισθήματά σας, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αυτά διαρρέουν με λεπτούς τρόπους. Ίσως να είναι μια εύστοχη παρατήρηση εδώ, μια ανατριχίλα εκεί ή ξαφνική απόσυρση από ανθρώπους που αγαπάς. Οι άνθρωποι γύρω σας μπορούν να αισθανθούν ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμα κι αν δεν το παραδεχτείτε στον εαυτό σας.

Δυσκολεύεστε να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους.

Εάν καταπνίγετε συνεχώς τα συναισθήματά σας, είναι δύσκολο να ανοιχτείτε και να εμπιστευτείτε πλήρως τους άλλους. Η ευπάθεια είναι τρομακτική! Αυτό καθιστά τη δημιουργία βαθιών, ουσιαστικών σχέσεων μια σημαντική πρόκληση. Εάν δεν αφήσετε ποτέ κανέναν να μπει, πώς μπορείτε να δημιουργήσετε αληθινές σχέσεις;

Κάνετε την επίλυση προβλημάτων πιο δύσκολη.

Τα συναισθήματά σας προσπαθούν πραγματικά να σας πουν κάτι! Ο συντονισμός στο πώς νιώθετε μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι είναι λάθος και τι πρέπει να αλλάξει. Η εμφιάλωση τους απλώς κάνει πιο δύσκολη την εύρεση λύσεων επειδή δεν καταλαβαίνετε καν τη ρίζα του προβλήματος.

Μπορεί να οδηγήσει σε αυτοσαμποτάζ.

Όταν κουβαλάς ένα σωρό άλυτη αρνητικότητα, βρίσκει τρόπους να εκφράζεται… συχνά με ανθυγιεινούς τρόπους. Ίσως στραφείτε στο πρόχειρο φαγητό, στο υπερβολικό ποτό ή στο να επιτεθείτε σε άλλους. Είναι η εσωτερική σας αναταραχή που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας, και αν συνεχίσετε να την αγνοείτε, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Έχετε τόσες πολλές χαμένες ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Ακόμη και τα σκληρά συναισθήματα μπορούν να μας διδάξουν κάτι πολύτιμο για τον εαυτό μας. Όταν τα αποφεύγετε, χάνετε ευκαιρίες να γίνετε πιο δυνατοί και πιο ανθεκτικοί. Σκεφτείτε τις προκλήσεις ως σκαλοπάτι, όχι οδοφράγματα. Τι θα μπορούσατε να μάθετε για τον εαυτό σας αν αντιμετωπίζατε τα συναισθήματά σας κατά μέτωπο;

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 29 Απριλίου

Μην κάνετε σοβαρές συζητήσεις, όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Μυσταγωγία του Θείου Πάθους με στίχους της ποιήτριας Αναστασίας Γκίτση

Μεγαλοβδομάδα: όταν το μεγάλο Α της αγάπης γεφυρώνεται με το μικρό α του ανθρώπου μέσω της κατάργησης του θανάτου και τη βεβαιότητα της Ανάστασης

CELEBS

Τόνια Σωτηροπούλου: Η τρυφερή φωτογραφία με τη μαμά της - Δες πόσο μοιάζουν

Η μαμά της ηθοποιού γιόρτασε τα 74α γενέθλιά της